ZA SLOBODU MEDIJA: Novinari delili Vreme, NIN, Nedeljnik i Danas na aerodromu Nikola Tesla (VIDEO)
Akcija je održana na aerodromu "Nikola Tesla", Foto: Printscreen/Twitter

AKCIJA

ZA SLOBODU MEDIJA: Novinari delili Vreme, NIN, Nedeljnik i Danas na aerodromu Nikola Tesla (VIDEO)

U akciji su učestvovali predstavnici brojnih medija i udruženja građana koji se zalažu za slobodu izražavanja i slobodu medija u Srbiji

Objavljeno:

Grupa za slobodu medija održala je akciju na beogradskom aerodromu “Nikola Tesla“, u okviru koje je delila nedeljnike Vreme, NIN i Nedeljnik i dnevni list Danas. Akcija predstavlja protest protiv naredbe zaposlenima u kompaniji Er Srbija da iz laundž salona sklanjaju Vreme, NIN, Nedeljnik i “novine sličnog sadržaja“.

Aktivisti i aktivistkinje Grupe delili su putnicima zabranjene novine i ostavili primerke na šalterima kompanije Er Srbija uz poziv rukovodstvu da potpiše ugovore sa ”medijima sličnog sadržaja“ i omogući građanima uživanje prava na slobodu informisanja.

U akciji su učestvovali predstavnici brojnih medija i udruženja građana koji se zalažu za slobodu izražavanja i slobodu medija u Srbiji.

Aktivisti su upozoreni od obezbeđenja da uprava ne dozvoljava “to što rade”, a zaposleni su ukazali na zabranu snimanja na aerodromu.

Grupa za slobodu medija upozorava da se medijska situacija u Srbiji i dalje pogoršava i da su sve češći primeri zabrana i onemogućavanja rada i dostupnosti malog broja preostalih nezavisnih i profesionalnih medija.

Akcija je organizovana posle objavljivanja poruke kompanija Er Srbija zaposlenima, u koju je TV N1 imala uvid, "da sve novine koje gosti ostave iza sebe budu momentalno sklonjene i da se ne izlažu na police", a posebno je ukazano na to da se obrati pažnja i da se nikako ne izlažu NIN, Vreme, Nedeljnik i novine sličnog sadržaja.

U Er Srbiji je medijima rečeno da salon ima samo ugovore sa Novostima, Blicom, Aloom i Srpskim telegrafom, a od mesečnika za izdanja poput Sveta kompjutera, Glorije i Politikinog zabavnika.

Bonus video:

Irena Vujović o promenama u SNS i odnosu sa Aleksandrom Vučićem

(Espreso.co.rs / N1)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.