PRIPREME ZA NOVE KOPOVE: Realizacija investicionih projekata u RB „Kolubara“
Prioritet je obezbediti razvoj aktivnih kopova i otvaranje novih, koji će održati proizvodnju uglja na postojećem nivou, Foto: Promo

radi se na izmeštanju

PRIPREME ZA NOVE KOPOVE: Realizacija investicionih projekata u RB „Kolubara“

Prioritet je obezbediti razvoj aktivnih kopova i otvaranje novih, koji će održati proizvodnju uglja na postojećem nivou

Objavljeno: 13:00h

Za kop Polјe „G“ radi se na izmeštanju dela Ibarske magistrale, dok je preduslov otvaranja kopa Polјe „E“ izmeštanje dela reke Peštan i dela lokalnog puta

Da bi proizvodnja uglja na kopovima Rudarskog basena „Kolubara“ i u budućnosti bila oslonac sigurnosti elektroenergetskog sistema Srbije, u toku su investicije u kupovinu nove kao i modernizaciju i revitalizaciju postojeće rudarske proizvodne opreme. Prioritet je obezbediti razvoj aktivnih kopova i otvaranje novih, koji će održati proizvodnju uglja na postojećem nivou.

foto: Promo

U okviru investicionih ciklusa u najvećem EPS-ovom ogranku „Kolubara“, aktuelna su dva projekta, o čijoj važnosti najbolje govori podatak da su oba proglašena projektima od značaja za Republiku Srbiju, na osnovu zaključka Vlade.

Prvi je izmeštanje korita reke Peštan, dela lokalnog puta Baroševac – Zeoke – Medoševac i prateće infrastrukturu. To su radovi neophodni za otvaranje Polja „E“, zamenskog kapaciteta za Polјe „D“, čiji eksploatacioni vek se uskoro završava. Prema projektu, u prvoj fazi izmešta se 3,6 kilometara reke Peštan nizvodno od Baroševca i 5,1 kilometar lokalnog puta na teritorijama Baroševca i Zeoka. Uveliko traju radovi na oba objekta i sve bi trebalo da bude završeno u novembru 2019. godine.

foto: Promo

Novo korito reke Peštan moći će da prihvati stogodišnje vode sa rezervnim nadvišenjem nasipa za zaštitu kopa od hiljadugodišnjih voda. Kompletno će biti obloženo geomembranom i projektovano da bude apsolutno nepropustlјivo.

Radi se na grubom iskopu korita, izradi nasipa, pripremi deonica za postavljanje geomembrane. Aktuelni su i radovi na izmeštanju puta i izradi propusta, kao i poslovi postavljanja cevovoda i pripreme za bušenje šipova za most.

foto: Promo

Drugi projekat je izmeštanje dela Ibarske magistrale za potrebe površinskog kopa Polјe „G“. Realizacija je počela u oktobru, a rok za završetak posla je 14 meseci, odnosno do decembra 2019. godine.

Magistrala se izmešta u dužini od 7.247 metara, na potezu od restorana „Amigo“ u Velikim Crlјenima do lokacije kod kamenoresca Matijaševića u Šopiću. Put se pomera u prostor ka pruzi Beograd–Bar, pa će nova trasa magistrale biti uz samu prugu.

Projektom su predviđeni radovi na trasi puta, mostu na reci Peštan, betonski propusti, izmeštanje i izgradnja dalekovoda i telekomunikacionih instalacija. U toku su radovi na inženjerskim objektima i pratećoj infrastrukturi, dok se radovi na trasi očekuju kasnije. Aktuelni su radovi na izmeštanju 14 dalekovoda 35 kV i dva dalekovoda 110 kV.

foto: Promo

Radovi teku po planu i očekuje se da će biti završeni u predviđenim rokovima.

Rudari u EPS-ovom ogranku RB „Kolubara“ u okviru četiri površinska kopa godišnje otkopaju oko 30 miliona tona uglja iz kojih se proizvede polovina električne energije za srpsko tržište.

Nastavak radova

Stručne službe intenzivno rade na pripremi za izradu projektne dokumentacije za drugu fazu izmeštanja reke Peštan, lokalnog puta i izgradnju pet brana. Očekuje se da će se 2019, paralelno sa realizacijom prve faze, aktivno raditi na pripremama za drugu fazu.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.