ZA PRIMER SVIMA: Opština Aranđelovac podstiče rađanje, bori se protiv narkomanije, nagrađuje uspeh I TO NIJE SVE!
Predsednik opštine Aranđelovac, Bojan Radović, Foto: Stefan Kojić

ARANĐELOVA - OPŠTINA PO MOJOJ MERI

ZA PRIMER SVIMA: Opština Aranđelovac podstiče rađanje, bori se protiv narkomanije, nagrađuje uspeh I TO NIJE SVE!

U razgovoru sa predsednikom opštine Aranđelovac, Bojanom Radovićem, saznali smo koje se sve mere preduzimaju, kako bi se građanima ovog šumadijskog grada obezbedili najbolji uslovi za život

Objavljeno:
Bojana Kontić

Opština Aranđelovac se već godinama unazad trudi da građanima obezbedi najbolje moguće uslove za život. Pored brojnih projekata izgradnje i rekonstrukcije, opština je rešavala probleme najugroženijih, podsticala rađanje dece kroz proces vantelesne oplodnje, borila se protiv narkomanije, podsticala uspešne i talentovane pojedince i grupe...

O tome na koji način opština Aranđelovac brine o svojim građanima, bilo da su mladi, stari ili ugroženi, kako ih podstiče da budu uspešniji i bolji u onome što rade, ali i na koji način se bori protiv društvenih problema, pričali smo sa predsednikom opštine Aranđelovac, Bojanom Radovićem.

Ono po čemu se ova opština u startu izdvaja, a što bi mnogim opštinama u Srbiji moglo da posluži kao primer koji treba slediti, jeste šansa za sve parove koji žele da se ostvare u ulozi roditelja, a iscrpeli su sve druge mogućnosti osim vantelesnje oplodnje.

- Opština Aranđelovac je pre nekoliko godina donela odluku da parovima, koji su iscrpeli sve druge mogućnosti, omogući šansu da zasnuju porodicu sredstvima koje obezbeđuje lokalna samouprava - kaže Radović.

foto: Stefan Kojić

On dodaje da je doneta odluka o kriterijumima za određivanje korisnika za naknadu troškova za vantelesnu oplodnju i da svi parovi koji su makar jednom imali pokušaj vantelesne oplodnje pod okriljem Ministarstva zdravlja Republike Srbije, a koji je bio neuspešan, imaju pravo da dobiju sredstva preko Opštine Aranđelovac.

- Za tako nešto potrebno da je mesečna primanja bračnih drugova ne prelaze zbirno 250 hiljada dinara, odnosno da makar jedan bračni ili vanbračni partner ima prebivalište na teritoriji opštine Aranđelovac najmanje 5 godina. Iznos koji se odborava je do 300 hiljada dinara - objašnjava Radović.

Koliko je ovakva podrška značajna za sve buduće roditelje, svedoči broj beba rođenih u prethodnoj godini.

- Možemo se pohvaliti činjenicom da je na ovakav način rođeno ukupno 15 beba, a trenutno imamo još tri para koja čekaju na rođenje deteta. To su zaista izvanredni rezultati koji nas stavljaju u sam vrh liste uspešnosti u Republici Srbiji i predstavlja veliko zadovoljstvo pomoći parovima da zasnuju porodicu. To je ono što je suštinski važno kada se bavimo ovim poslom – pomoć ljudima i briga o svim sugrađanima - ističe Radović i dodaje da je starosna granica za žene, koje ovim putem žele da se ostvare kao majke, do 50 godina.

Opština Aranđelovac može da se pohvali odličnom saradnjom sa ministarstvima u Vladi Republike Srbije, a o tome svedoči ogroman broj odobrenih projekata i sredstava koji su doprineli razvoju grada. Pored ogromnih ulaganja u poliklinički deo, početak rada skenera i najave milionskih ulaganja u rekonstrukciju čitave Opšte bolnice, dobili su sredstva i za poboljšanje nege najmlađih sugrađana.

- Ugovorom o sufinansiranju mera populacione politike jedinica lokalne samouprave u Republici Srbiji u 2018. godini, koji je potpisan između Ministarstva za demografiju i populacionu politiku, Aranđelovac je dobio dva vozila za potrebe polivalentne patronaže, ultrazvučni aparat sa pratećim sondama, 4 digitalne vage sa visinomerom, 1 vagu za merenje beba, 1 autoklav, 4 EKG aparata, 1 suvi sterilizator i druga veoma značajna pomagala - kaže Radović i dodaje:

- Velika je važnost ulaganja u mere populacione i demografske politike i ovo su samo neki od velikog broja značajnih projekata koje realizujemo u saradnji sa nadležnim ministarstvima. Dugujemo ogromnu zahvalnost Vladi Republike Srbije za milionske iznose kojima pomažu razvoju Aranđelovca; ulaganja su najveća u poslednjih pola veka. Izuzetno je važno da obezbedimo najpovoljnije moguće uslove za negu naše dece, majki, starijih sugrađana i svih kojima je lekarska pomoć neophodna.

1 / 4 Foto: Privatna arhiva

U Aranđelovcu se nizom mera pomaže najugroženijim kategorijama stanovništva. Na koji način opština pruža pomoć svima kojima je ona neophodna kako bi imali normalne uslove za život, objasnio nam je predsednik opštine Bojan Radović.

- Ulagali smo sredstva u izgradnju stanova solidarnosti, pomagali izbeglim i raseljenim licima sa izgradnjom montažnih kuća i dodelom opreme za poslove kojima se bave. U stalnoj smo saradnji sa Crvenim krstom iz Aranđelovca, finansiramo potrebe narodne kuhinje. Preko Opštinskog veća opštine Aranđelovac pomažemo lečenje i izdvajamo sredstva za one kojima je pomoć najpotrebnija. Ogromna kratkoročna sredstva donirana su i u saradnji sa Centrom za socijalni rad. Ukupna vrednost sredstava koja izdvajamo na godišnjem nivou samo iz budžeta su nekoliko desetina miliona dinara, a pored toga trudimo se da u saradnji sa drugim institucijama obezbedimo što je moguće više pomoći. Organizujemo prijem građana svakog drugog utorka u prostorijama Opštine, razgovaramo sa ljudima, informišemo se o njihovim problemima i trudimo se da pomognemo. Veliki deo budžetskih sredstava ide za ove namene, ali naša je strateška odluka da budemo na usluzi svim stanovnicima grada. Nedavno smo obezbedili novogodišnje paketiće za decu iz socijalno ugroženih porodica, koju smo organizovali u saradnji sa lokalnim privrednicima i Crvenim krstom Aranđelovac. Iako broj socijalno ugroženih lica opada iz godine u godinu, na žalost, i dalje postoji određen broj onih kojima je pomoć neophodna. Trudićemo se da i dalje izdvajamo sredstva i pomažemo - kaže Radović.

Takođe, opština Aranđelovac aktivno učestvuje u rešavanju velikog društvenog problema - narkomanije.

- Problem narkomanije nije nešto što je od juče prisutno u našem društvu i, na žalost, potrebno je vreme da reši. Svi relevantni podaci pokazuju da je stopa kriminala i krivičnih dela u Aranđelovcu u konstantnom opadanju, policijski izveštaji jasno pokazuju da se svake godine povećava količina zaplenjenih narkotika. Međutim, to nije dovoljno. Potrebno je da se u rešavanje ovog problema uključe svi: od roditelja, preko nastavnika, profesora i kompletnog školskog sistema, pa sve do nadležnih državnih institucija kao što su sudstvo, policija i lokalna samouprava. Mi smo nedavno oformili Savet za bzbednost opštine Aranđelovac, a u okviru njega i Radnu grupu za prevenciju bolesti zavisnosti i maloletničke delikvencije u koju smo pozvali i ljude iz civilnog sektora, djake, socijalne radnike, predstavnike policije i sudstva. Ovo pitanje nije političko i smatramo da u njegovom rešavanju moramo biti svi jedinstveni. Organizovali smo niz tribina po našim školama, nedavno imali i veliki turnir za dečake i devojčice pod sloganom “Sportom protiv droge”. Želimo da ukažemo na štetnost narkotika i lošeg načina života. Smatramo da je prevencija prvi stepen zaštite. Zato ulažemo ogromna sredstva u obnovu škola, sportskih terena i fiskulturnih sala, jer potreba da deca imaju adekvatne uslove za razvoj i sticanje zdravih životnih navika nema cenu. U saradnji sa Policijskom stanicom u Aranđelovcu oformljen je SOS broj telefona, sa centralom u Kragujevcu, kao nadležnom za naš okrug, preko koga anonimno svaki sugrađanin može da prijavi bilo kakvu sumnjivu i potencijalno zakonski kažnjivu situaciju. Nastavićemo da se borimo svim sredstvima protiv narkomanije, jer želimo da živimo u bezbednom i mirnom okruženju. Imamo apsolutno poverenje u državne institucije i verujemo da postoji jaka i čvrsta volja da se izađe na kraj sa ovom bolešću modernog doba - objašnjava Radović.

foto: Privatna arhiva

Jedna od glavnih grana razvoja opštine Aranđelovac, jeste ulaganje u infrastrukturu, zbog čega su uložena i više nego velika sredstva u sanaciju i rekonstrukciju objekata. Znatan deo tih ulaganja upravo je u sportsku infrastrukturu.

- Svakako najveći projekat iz oblasti sporta za ovu godinu je rekonstrukcija sportske sale “Vaspitno – obrazovni centar” koja priprada srednjoj tehničkoj školi. Uloženo je preko 400 hiljada evra i sportska dvorana koja je bila potpuno ruinirana, danas je urađena po svim modernim standardima: parket, svlačionice, led rasveta, energetska efikasnost i oprema, daju mogućnost deci iz nekoliko okolnih škola da imaju kvalitetnu nastavu. Pored toga, pružamo mogućnost i sportskim ekipama da treniraju i odigravaju mečeve u ovoj hali, a takođe i rekreativcima da se bave fizičkim aktivnostima. Za narednu godinu planiramo i izgradnju velike balon sale u Mesnoj zajednici Darosava, jer želimo i da stanovnici seoskih mesnih zajednica imaju jednake šanse za bavljenje sportom. Pored toga, treba istaći da Opština Aranđelovac finansira rad preko 60 sportskih klubova na teritoriji Aranđelovca. Vrednost ovih ulaganja je veća od 90 miliona dinara, a pored toga milioni evra su uloženi u pomenute sanacije i rekonstrukcije sportskih sala. Imamo u planu i izgradnju nekoliko novih terena na otvorenom, a želja nam je da Aranđelovac dobije i moderan zatvoren bazen - kaže Radović.

1 / 8 Foto: Privatna arhiva

Ovo nije jedini način na koji opština Aranđlovac podstiče mlade da se bave sportom. Kako su tokom proteklih godina predstavnici ovog grada ostvarili značajne rezultate u brojnim sportovima, opština pruža mogućnost svim talentovanim pojedincima i grupama, da u onome što rade, budu još bolji.

- Ostvarili smo tokom proteklih godine više nego značajne rezultate u brojnim sportovima. Imamo svetsku šampionku u karateu Jovanu Preković i još nekoliko mladih karatista koji postižu vrhunske rezultate. Sa pravom možemo reći da je Aranđelovac grad rukometa. Muški rukometni klub “Šamot 65” je nekoliko sezona među boljim klubovima Super lige Srbije, dok su dame iz Ženskog rukometnog kluba “Bekament Bukovička banja” u poslednje tri sezone osvojile jedniu titulu nacionalnog prvaka i tri Kupa Srbije, što naš klub čini najuspešnijim u ovom periodu u državi. Ono što je posebno važno istaći je da su većina naših rukometaša i rukometašica rođeni u Aranđelovcu, kao i da imamo najbolju posetu u Srbiji kada se igraju mečevi na domaćem terenu u SRC “Šumadija”. Veoma je važno da publika ima osećaj pripadnosti klubovima iz svog grada, a još važnija činjenica da jedan relativno mali grad, sa nepunih 50 hiljada stanovnika, ima bazu mladih, talentovanih sportista. Pored pomenutih sportova, uspeli smo da stabilizujemo i fudbalske klubove u našoj opštini, FK “Šumadija” kao najveći klub iz grada postavio je bazu domaćih igrača i napreduje zadovoljavajućim tempom. Nedavno smo ponovo oformili košarkaški klub, koji je godinama unazad bio ugašen. Ulažemo i u druge sportove, žensku odbojku, šah, biciklizam i brojne druge discipline. Možemo da kažemo da je Aranđelovac zaista grad sporta, gde publika ima poseban odnos prema domaćim klubovima. Nadamo se da ćemo tako nastaviti i u narednom periodu, da ćemo imati brojne talentovane sportiste i publiku u našim dvoranam i sportskim terenima - ističe Radović.

1 / 3 Foto: Stefan Kojić

Opština Aranđelovac podstiče sve one, koji u svom domenu postižu značajne rezultate, da rade još bolje i trude se još više, kroz razne nagrade koje se dodeljuju iz oblasti kulture, sporta, umetnosti, preduzetništva...

- Opština dodeljuje nagrade iz raznih oblasti. Imamo tradicionalnu nagradu povodom Dana grada 26. jula kada, između ostalog, nagrađujemo zaslužne građane i organizacije. Pored toga, brojna su priznanja koja dodeljujemo iz oblasti kulture, sporta, umetnosti, preduzetništva, poljoprivrede i drugih sfera javnog života. Cilj nagrada nije samo u dodeli priznanja pojedincima, već je to iznad svega stimulans i pokazatelj da se prave vrednosti cene i poštuju - zaključuje predsednik opštine Aranđelovac, Bojan Radović.

Tekst je objavljen u sklopu projekta "Aranđelovac - opština po mojoj meri" koji se realizuje uz podršku opštine Aranđelovac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu, nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

BONUS VIDEO: OPŠTINA ARANĐELOVAC ULAŽE U OBRAZOVANJE: U toku rekonstrukcija OŠ "Milan Ilić Čiča"


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.