OVOM MALIŠANU NI PAKETIĆ NIJE USPEO DA IZMAMI OSMEH: Pomozimo deci koju sistem ne vidi
Ovom dečaku ni paketić nije izamamio osmeh, Foto: Slobodan Vasić

bravo, dobri ljudi

OVOM MALIŠANU NI PAKETIĆ NIJE USPEO DA IZMAMI OSMEH: Pomozimo deci koju sistem ne vidi

Nekima je Nova godina samo podsetnik bede u kojoj žive...

Objavljeno:
Milica Božinović

Osvrnite se oko sebe. Praznična euforija poput epidemije zahvatila je sve, te se mnogi ponašaju kao da nakon novogodišnje noći sutra ne postoji. Grad blješti, na svakom ćošku "oseća" se praznično raspoloženje i svi s nestrpljenjem iščekuju famoznu 2019. godinu, kao da će garant biti bolja od ove koju ostavljamo za nama.

I dok većina brine koliko će novca spisakti na odevnu kombinaciju i provod 31. decembra, neki drugi žive u potpunoj bedi, a novogodišnjoj noći se ne raduju ni iz daleka.

Fotografija dečeka koji, iako je dobio Božićni paketić, ne menja svoj tužni izraz lica, izazvala je mnoštvo reakcija građana. Tužna slika malenog nikog nije ostavila ravnodušnim.

"Ovom mališanu nismo uspeli da izmamimo osmeh. Kao da mi je kroz objektiv rekao - samo mi paketić fali sve drugo nemam", napisao je Slobodan Vasić iz radija Bravo pored fotografije dečaka, koji kako je navedeno, živi u železničkoj šupi sa tri brata.

foto: Slobodan Vasić

Mališan nema osnovne uslove za život i za njega Nova godina predstavlja još jednu običnu noć, u kojoj će kao i svake druge, oskudevati u najosnovnijem. Sjaj, ukrasi i praznična euforija, ovom dečaku ne predstavljaju ama baš ništa. Podsećaju ga, a i sve nas, da dok jedni brinu o proslavi, drugi su potpuno nevidljivi za društvo.

Iako nisu uspeli da izmame radost dečaku, Požarevljani ne odustaju od svojih humanih dela.

Naime, građani Požarevca još jednom su zadali zadatak ostalim gradovima u Srbiji. Ne zato što su dečaku koji nema ništa doneli paketić, već zato što su samoinicijativno ponovo organizovali akciju "da Božić bude u svakom domu i svakom detetu".

Slobodan Vasić iz radija Bravo i grupa Požarevljana, članova grupe Požarevac na FB, četvrtu godinu zaredom organizuju akciju podele paketića deci koju sistem ne vidi, ali ih vide građani.

- To su deca čiji roditelji iz raznih razloga ne primaju socijalnu pomoć, a žive na rubu egzistenicje - objašnjava Vasić za naš portal.

- Pozovemo grđane preko grupe da nam na određeno mesto dostave igračke slatkiše, garderobu, to se prikuplja desetak dana i više. Dakle, građani su neka vrsta vilenjaka koja pokušava da deci vrati osmeh na lice, bar na kratko - objašnjava naš sagovornik.

"Pre svega su nam potrebne igračke jer bez njih paketić nije to što treba da bude, zato ako imate višak igračaka od vaše dece i ne znate šta ćete sa njima, ćute negde i samuju u kući, oživite ih poklonite ih deci koja će im se obradovati a vaše polovne igračke biće im nove. Možda i jedine ove godine" - stoji u objavi na Fjesbuk grupi Požarevac na FB.

foto: Slobodan Vasić

- Prošle godine podelili smo 200 paketića po Požarevcu i okolnim selima, te su nas ta deca očekivala i ove, i nikako nismo mogli da ih iznevrimo - kaže Vasić.

Požarevljani se, priča on, organizuju između sebe, sopstvenim vozilima obiđu seoske mesne zajednice i grad, te krenu u podelu Božićne radosti.

Građani Požarevca svoju humanost ne iskazuju samo tokom novogodišnjih praznika. Naime, tokom ove godine, renovirali su kuću jednoj starici u selu Dubravica, napravili krov na kući požarevačkom poštaru, renovirali spaljenu kuću u ovom gradu, a sve je organizovano preko grupe koja broji više od 20.000 članova.

Vasić navodi da sada traže od grada da pronađe smeštaj Đoletu odžačaru iz Požarevca koji živi u nehumanim uslovima.

foto: Slobodan Vasić

Da dobrota i empatija Požarevčana prema svojim sugrađanima nema granice, pokazuje i to što su proletos građani skupljali novac za sahranu čoveka iz Dubravice, a kada su otišli tamo i videli baku i kuću u kojoj živi, vratili su se i renovirali joj dom.

Požarevljani su ponovo pokazali da humanost nije umrla. Zbog svega što čine za svoje komšije zaslužuju naklon do poda! Zato, bravo dobri ljudi, bravo!

BONUS VIDEO: Emisija Kratki espreso


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.