DIREKTOR JKP BUKULJA: Nadamo se da će trend konsolidacije i uspešnog poslovanja biti nastavljen i u 2019. godini!
"Bukulja” je dobitnik nagrade grada Aranđelovca za 2018. godinu zahvaljujući ogromnom zalaganju zaposlenih, Foto: Privatna arhiva

nA USLUZI GRAĐANIMA

DIREKTOR JKP BUKULJA: Nadamo se da će trend konsolidacije i uspešnog poslovanja biti nastavljen i u 2019. godini!

"Bukulja” je dobitnik nagrade grada Aranđelovca za 2018. godinu zahvaljujući ogromnom zalaganju zaposlenih

Objavljeno: 12:09h
Bojana Kontić

Javno komunalno preduzeće „Bukulja“ Aranđelovac je javno preduzeće koje je osnovala Skupština opštine Aranđelovac. Preduzeće je osnovano 18. novembra 1928. godine kao Vodovod, zatim 1989. godine preimenovano u Radnu organizaciju, a od 2005. godine postoji kao Javno komunalno preduzeće „Bukulja“ Aranđelovac. Ovo preduzeće danas, kao javni servis, osim vodosnabdevanja, odvođenja i prečišćavanja otpadnih voda, izgradnje i održavanja vodovodne i kanalizacione mreže, pruža i druge usluge građanima (održavanje čistoće i javne higijene, pijačne i grobljanske usluge).

Direktor JKP „Bukulja“ Milan Jaćimović objasnio je za portal Espreso,rs, koje su oblasti u nadležnosti ovog preduzeća, koji projekti su realizovani u ovoj godini, kako se bore protiv snega i prirodnih nepogoda, šta poseduju od opreme, ali i koji su im planovi za narednu godinu.

Kako je širok spektar oblasti poslovanja u sklopu nadležnosti Javno komunalnog preduzeća “Bukulja”, Jaćimović nam je za početak ispričao nešto više o tome.

- Tokom prethodnih godina sistematizacijom i reorganizacijom u ingerenciji našeg preduzeća svrstan je veliki broj različitih poslova suštinski bitnih za funkcionisanje gradskog jezgra i seoskih mesnih zajednica. Možemo reći da pored poslova iz komunalnih delatnosti, kao što su čistoća i javna higijena, obavljamo i čitav niz drugih poslova kao što su izgradnja i održavanje vodovodne kanalizacione i gasne mreže Pored toga, gradska pijaca i najveće groblje u Aranđelovcu takođe su u ingerenciji JKP “Bukulja”.

1 / 7 Foto: Privatna arhiva

Tokom ove godine, koja je za Aranđelovac bila u znaku izgradnje i rekonstrukcije, učešće u strateški važnim projektima za razvoj grada, imalo je i Javno komunalno preduzeće “Bukulja”.

- Kao što je poznato, nedavno je završen veliki projekat sanacije glavne gradske ulice u Aranđelovcu, vredan nekoliko miliona evra. Pored radova na pešačkim i kolovoznim trakama, koje su učinile da ovaj deo grada bude jedan od najlepših u Šumadiji, urađen je obiman posao i u zameni vodovodne i kanalizacione mreže. Ono što je veoma zanimljivo i ilustruje zahvetnost posla koji su radnici našeg preduzeća obavili je i da su neke od cevi koje smo menjali na ovoj deonici bile stare skoro stotinu godina. Smatram da smo uradili zajednički kvalitetan posao koji će u narednim decenijama učiniti da građani šireg centra grada nemaju problema sa vodovodnim i kanalizacionim instalacijama – kaže Jaćimović i dodaje da su pored ovog projekta, veoma bitni i radovi koje obavljaju u seoskim mesnim zajednicama.

- Na žalost, postoje i dalje domaćinstva koja nemaju vodu sa gradske mreže, i to je nasleđeni višedecenijski problem. Prema podacima koje imamo postoje korisnici koji su uplatili novac za priključke još davne 1989. godine, a tek u prethodnih nekoliko godina su napokon ostvarili svoja prava. Naš cilj je da u što je moguće većoj meri obezbedimo kvalitetno snabdevanje vodom svim našim sugrađanima.

Ono što će doprineti rešavanju ovog problema je projekat vodosnabdevanja preko reče Kačer, koji bi u velikoj meri rešio problem vodosnabdevanja pijaćom vodom za ceo Aranđelovac.

- Odobrena su sredstva u iznosu od million evra za vodosnabdevanje i rekonstrukciju mreže. Ova sredstva su odobrena od strane Kancelarije za javna ulaganja pri Vladi Republike Srbije i ovom prilikom ne mogu da ne istaknem ogromnu zahvalnost za pomoć koju naša opština dobija od nadležnih državnih institucija – ističe Jaćimović.

Mnogi gradovi u Srbiji, nažalost ne mogu da se pohvale kvalitetnom vodom za piće. To pak, nije slučaj u Aranđelovcu. Kako je kontrola ispravnosti i kvaliteta vode, takođe u ingerenciji JKP “Bukulja”, Jaćimović nam je otkrio kakvog je kvaliteta voda koju piju građani Aranđelovca.

- Prema svim parametrima kontrole ispravnosti i kvaliteta vode koji radimo u specijalizovanim laboratorijama našeg preduzeća ali i državnih instituta, voda je bakteriološki i hemijski ispravna. Možemo da kažemo da je voda sa teritorije opštine Aranđelovac među kvalitetnijim u ovom delu Republike Srbije.

Osim poslova koje svakodnevno obavljaju zaposleni u JKP "Bukulja", kako bi se građanima Aranđelovca obezbedio što kvalitetniji život, ovo preduzeće nudi svojim korisnicima i određene pogodnosti.

1 / 10 Foto: Privatna arhiva

- Za porodice sa troje i više dece naše preduzeće daje specijalan popust od 50 procenata za sve usluge. Takođe, imamo popuste za vojne invalide i socijalno ugrožene slojeve stanovništva. Zatim, dajemo popuste za redovno plaćanje naših usluga od 10 procenata za fizička lica i 5 procenata za pravna lica. Od nedavno nudimo mogućnost korisnicima da reprogramiraju svoja dugovanja u periodu do 60 mesečnih rata – objašnjava Jaćimović za portal Espreso.co.rs.

Zimska služba JKP "Bukulja" Aranđelovac, spremno je dočekala obilne snežne padavine, koje su pogodile veliki deo Srbije početkom decembra.

- Za razliku od nekih prethodnih godina, kada smo imali izvesne teškoće u radu zimske službe, novom organizacijom rada uspeli smo da spremno dočekamo padavine. Imali smo odličnu koordinaciju sa seoskim mesnim zajednicama, što je veoma važno u situacijama kada su obilne padavine i kada imamo teško prohodne sporedne puteve kojima se kreće veliki broj stanovnika Aranđelovca. Tokom obilnih padavina prethodnih nekoliko dana na terenu smo imali čak 30 mašina i veliki broj radnika. Uspeli smo da većina kolovoznih traka, čak i u manje prometnim ulicama i seoskim putevima, bude očišćena i prohodna. Takođe, organizovali smo veliku akciju čišćenja snega i leda na pešačkim stazama i trotoarima. Opština Aranđelovac izdvojila je rekordan iznos sredstava za kupovinu soli i drugih preparata za suzbijanje leda, a uvereni smo da će sjajna saradnja biti nastavljena – kaže Jaćimović i dodaje da od opreme za čišćenje snega, ovo preduzeće poseduje nekoliko specijalnih mašina za čišćenje snega i leda, pored standardnih kombinovanih mašina, a takođe imaju i kamione i traktore koji su opremljeni za poslove iz njihove nadležnosti.

Prirodne katastrofe koje su u proteklih nekoliko godina pogodile pojedine gradove i sela u Srbiji, nisu zaobišle ni ovaj šumadijski grad. Naneta je ogromna materijalna šteta, a svako je u domenu svoje nadležnosti, preduzeo sve neophodne mere kako bi posledice bile što pre sanirane. Koliko je predano JKP “Bukulja” radila na saniranju štete, dokaz je i nagrada grada Aranđelovca za 2018. godinu.

- Na žalost, opštinu Aranđelovac je u prethodnih 5 godina pogodilo nekoliko teških prirodnih katastrofa i elementarnih nepogoda. Veliki broj domaćinstava bio je ugrožen i naneta je ogromna materijalna šteta na objektima i imanjima. U saradnji sa Štabom za vanredne situacije, lokalnim Crvenim krstom i drugim nadležnim institucijama radili smo danonoćno kako bi se šteta sanirala i umanjila. Ono što je najbitnije tokom svih nepogoda koje su pogodile Aranđelovac, jeste da su sačuvani ljudski životi. Srećom, Vlada Republike Srbije prepoznala je težak trenutak u kome smo se našli i nizom uredbi i odluka doprinela da šteta na privatnoj i javnoj imovini bude značajno umanjena. Možemo da kažemo da je u svim ovim kriznim situacijama Javno komunalno preduzeće “Bukulja” reagovalo pravovremeno, posebno tokom nevremena u junu i julu mesecu, kada je čitav deo grada bio polavljen, a bujica nosila vozila, plavila kuće i lokale. Rad i trud naših zaposlenih bio je na izuzetnom nivou i lokalna zajednica je to prepoznala. JKP “Bukulja” je dobitnik nagrade grada Aranđelovca za 2018. godinu zahvaljujući ogromnom zalaganju zaposlenih kojima i ovom prilikom želim da se zahvalim na požrtvovanosti.

Kako su društvene mreže postale glavno mesto komunikacije, mnoge institucije imaju svoje naloge na istim, kako bi obaveštenja lakše došla do korisnika. Tako i Javno komunalno preduzeće “Bukulja” poseduje nalog na Fejsbuku pod nazivom “Buklja Aranđelovac” na kome se građani svakodnevno obaveštavaju o ispravnosti i kvalitetu vode, radovima, sanacijama, itd. Milan Jaćimović je za naš portal objasnio kako su došli na ovu ideju, ali i šta to znači za korisnike njihovih usluga.

- Javno komunalno preduzeće nedavno je proslavilo 90 godina postojanja. Trudimo se da budemo inovativni, da idemo u korak sa vremenom i da na pravilan način komuniciramo sa sugrađanima. Samo na taj način možemo da uradimo pravilnu organizaciju rada i raspodelu poslova. U skladu sa tim, pokrenuli smo inicijativu na društvenim mrežama, gde nam je prevashodno cilj da budemo u komunikaciji sa potrošačima, da ih informišemo o radovima, a sa druge strane, dobijemo pravovremene informacije o stanju i problemima na terenu. Ovo je bilo od posebnog značaja tokom elementarnih nepogoda koje su zadesile naš grad, jer smo bili u mogućnosti da preko društvenih mreža obaveštavamo građane o kriznim područjima i kritičnim momentima. Na taj način smo uspeli da u određenoj meri makar malo sprečimo posledice koje je elementarna nepogoda ostavila. U narednom periodu nastavićemo da budemo aktivni na društvenim mrežama i obavljamo stalnu komunikaciju sa građanima.

Ostalo je još samo nekoliko dana do završetka aktuelne godine, koja je za JKP “Bukulja” bila izuzetno uspešna, pa nismo mogli a da ne pitamo, koji su planovi za narednu.

- Za narednu godinu imamo nekoliko velikih projekata koje želimo da realizujemo. Pomenuo sam da su nam odobrena sredstva za sanaciju vodovodne i kanalizacione mreže u iznosu od million evra. Pored toga, ulazimo u poslednju fazu postavljanja priključaka u seoskim mesnim zajednicama, jer je to strateški važno za ravnomeran razvoj opštine. Želja nam je da modernizujemo opremu, da u saradnji sa Opštinom Aranđelovac poboljšamo uslove za rešavanje komunalnog otpada i gradsku higijenu. Krećemo sa velikim projektom merenja i racionalizacije troškova nekontrolisane potrošnje vode. Takođe, izuzetno je važno da vodosnabdevanje na teritoriji opštine Aranđelovac bude konstantno tokom svih 12 meseci godišnje. Zaključak je da su pred nama brojni izazovi u godini koja sledi, velika su očekivanja, jasno je da za razvoj jednog grada neophodno je i kvalitetno funkcionisanje komulanih službi i mi se iskreno nadamo da će trend konsolidacije i sve uspešnijeg rada našeg preduzeća biti nastavljen i u 2019. godini – zaključuje Jaćimović.

Tekst je objavljen u sklopu projekta "Aranđelovac - opština po mojoj meri" koji se realizuje uz podršku opštine Aranđelovac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu, nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

BONUS VIDEO: REKONSTRUKCIJA VREDNA 3 MILIONA EVRA: Ovako danas izgleda centar Aranđelovca


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.