HOĆE DA NARUŠE UGLED INSTITUCIJE: U Republičkom geodetskom zavodu pokušaj organizovanja političkog štrajka
Borko Drašković, Foto: Promo

skandal

HOĆE DA NARUŠE UGLED INSTITUCIJE: U Republičkom geodetskom zavodu pokušaj organizovanja političkog štrajka

Zadatak im je da naruše ugled RGZ-a i poverenje koje ima kod građana

Objavljeno:

U Republičkom geodetskom zavodu u toku je pokušaj organizovanja političkog štrajka.

Rešavanje svih ekonomskih i socijalnih problema usaglašeno je i načelno dogovoreno sa resornim ministarstvima, pa ipak sindikalne vođe, njih 14, koji se predstavljaju za reprezente svih zaposlenih RGZ-a, odlučili su se da izazovu bespotrebni štrajk.

Zadatak im je da naruše ugled RGZ-a i poverenje koje ima kod građana. Republički geodetski zavod je već drugu godinu za redom četvrta po redu institucija u koju građani Srbije imaju najviše poverenja, u protekle tri godine registracija nepokretnosti u Srbiji poboljšala je za 18 mesta svoju poziciju na Duing biznis listi Svetske banke, a na listi koju objavljuje jedna od vodećih američkih kompanija u oblasti nekretnina Džons Leng LaSal (Jones Lang LaSalle), Srbija je prva u Evropi, a peta u svetu po napredovanju u periodu od 2016. do 2018. prema novom Globalnom indeksu transparentnosti u oblasti nekretnina.

S obzirom da su sindikalni lideri amnestirani od zakonskih obaveza, štrajk su proglasili uprkos kršenjima pojedinih zakonskih odredbi. Postupili su ishitreno i nepromišljeno, a druge zaposlene sa lakoćom podstiču na kršenje zakona jer su sami zaštićeni. Takozvane vođe štrajka organizuju obustavu rada, očigledno po nalogu nekog van RGZ-a čiji je interes da RGZ ostane u prošlom veku i bude slaba i zaostala institucija na koju će svi lako moći da prebace krivicu za svoje rezultate.

U proteklom periodu RGZ je imao izuzetne rezultate: realizovali smo izradu elaborata uličnog sistema i predložili imenovanje još 66 hiljada ulica u Srbiji, spram postojećih 55 hiljada, od 1. jula sarađujemo sa javnim beležnicima u postupku upisa u katastar nepokretnosti, a u novembru mesecu rešeno je 96,29% zahteva koje su podneli notari, a svega 3,71% je obustavljeno, što je i evropski standard, na digitalnoj platformi GeoSrbija, potpuno besplatno, omogućili smo uvid u autoritativne podatake RGZ-a i još 14 državnih institucija, građanima i privredi, ponudili smo 214 različitih setova podataka.

Menadžmet RGZ-a podsetio je zaposlene da službenici RGZ-a imaju slobodu da politički budu aktivni i da se angažuju u političkim strankama, gde politici i treba da bude mesto, a da se unutar institucije od zaposlenih očekuje da svojim stručnim angažovanjem, idejama, predlozima i inovacijama unaprede rad Republičkog geodetskog zavoda.

Molba je upućena svim zaposlenima da ne budu lakoverni i da ne nasedaju na lažne informacije i provokacije čiji rezultat jedino može biti nanošenje velike štete građanima i privredi Srbije, a samim tim i kolektivu RGZ-a. Potsetili smo službenike RGZ-a da je njihov zadatak da budu u službi građana i da je potrebno da u narednom periodu poštuju zakonske odredbe kako bi se očuvala dobra reputacija RGZ-a i kako bismo i dalje, kao institucija od velikog značaja za Republiku Srbiju, uživali podršku korisnika usluga katastra.

Pred Republičkim geodetskim zavodom su visoka očekivanja, imajući u vidu poboljšanja u opremljenosti Zavoda: isporučena su nova vozila, nabavljena je savremena IT oprema, u postupku su instalacije novih softverskih rešenja i obuke zaposlenih. Sve ovo je garant posebno važnog mesta RGZ-a u sistemu državne uprave u Srbiji.

Pojedinci koji pokreću inicijative poput ovog štrajka, povlače RGZ unazad, udaljavaju našu instituciju od trendova za 21. vek i koče razvoj RGZ-a kao savremene organizacije koja uživa punu podršku građana i Vlade Srbije, Ujedinjenih Nacija i Svetske banke.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.