U OVOM GRADU U SRBIJI DANAS JE IZMERENO 17 STEPENI! Tek počinje TEMPERATURNI ŠOK, a evo kako će to uticati na ljude
Kiša / Ilustracija, Foto: Fonet, ilustracija

LUDO VREME

U OVOM GRADU U SRBIJI DANAS JE IZMERENO 17 STEPENI! Tek počinje TEMPERATURNI ŠOK, a evo kako će to uticati na ljude

Sledi nam još jedan temperaturni šok

Objavljeno:

Ovaj decembarski ponedeljak ostaće upamćen po malte prolećnoj tempetari, a najtopliji grad sa čak 17 stepeni Celzijusovih danas je Loznica. Ali, već od podneva počinje zahlađenje, tako da će nas sutra dočekati hladno jutro, sa temperaturama oko nule u većini gradova Srbije.

Sledi nam tako još jedan temperaturni šok u kome će temperatura vazduha pasti u proseku za 10 stepeni, te nas u večernjim satima očekuju kiša, jak vetar i hladno vreme u odnosu na jutro i veći deo dana.

Osim Loznice koji je prema merenjima u 10 sati bio najtopliji grad u Srbiji - živa u termometru pokazala je čak 17 stepeni, neuobičajno toplo bilo je i u Valjevu (16 stepeni Celzijusa), Beogradu (14), Kuršumliji (13), Zaječaru i Smedervskoj Palanci (11). Čak je u Sjenici danas u 10 časova izmereno 8 stepeni.

Najtoplije je jutros bilo u Loznici
Najtoplije je jutros bilo u Loznici foto: Printscreen / RHMZ
Najhladnije je bilo Vranjanicima i Požežanima
Najhladnije je bilo Vranjanicima i Požežanima foto: Printscreen / RHMZ

Zahlađenje tokom dana

- Temperatura vazduha je danas prilično visoka, ali ovo nije retka pojava u decembru. U toku dana nas očekuje zahlađenje i vraćanje temperature na onu normalnu zimsku koja iznosi nekoliko stepeni iznad nule - kaže za "Blic" meteorolog Đorđe Đurić.

S druge strane u Požegi se već danas smrzavaju, tamo je u 10 časova izmereno 0 stepeni, a samo stepen više je bilo u Vranju. U Kraljevu i na Kopaoniku bilo je 2 stepena, u Negotinu 3.

Tako se u ostalim delovima zemlje tokom dana očekuje osetno zahlađenje i to već od podneva kada će temeperatura početi postepeno da pada, ne bi li sutra prema prognozama bila u proseku 10 stepeni niža.

Kiša i jak vetar

- Očekuje se priliv hladnog vazduha koji će doći do severa zemlje gde će se susresti sa toplim vazduhom koji je jutros dominirao. Ovaj severozapadni hladni vazduh polako će se spustiti i na ostale krajeve Srbije, te se već večeras očekuje pad temperature koji će pratiti kiša i jak severozapadni vetar - objašnjava Đurić.

Pored toga što je današnji dan bio najtopliji decembarski i poslednji topli dan u ovoj kalendarskoj godini, očekuje se i dnevna temperatura koja će za nekoliko stepena biti niža od jutarnje i to upravo zbog priliva hladnog vazduha sa severa.

Nizak pa visok pritisak

- Pored toga što će doći do promene temperature doći će i do velike promene pritiska koji je danas prilično nizak, a već sa promenom temperature se očekuje njegov nagli porast, što može loše uticati na meteoropate - kaže Đurić.

Probleme će najviše imati mladi

Ova nagla promena vremena najviše problema će zadati mladima i onima koji su osetljivi na hladnoću.

Kiša i vetar dominiraće u narednim danima

- Ovaj pad temperature najlošije podnose mladi budući da malo spavaju, ne žive zdravo, te se očekuju glavobolje i klasične meteoropatske reakcije. Trudnice će takođe teže podneti ovu promenu, te će se osećati tromije nego što je to slučaj tokom trudnoće - kaže za "Blic" doktorka Milica Nikolić i dodaje da je ključ za lakše podnošenje ovih vremenskih promena pridržavanje osnovnih saveta za zdrav život koji će pomoći i u borbi protiv sezonskih virusa.

Nova godina bez snega

Kako tvrde meteorolozi, Nova godina će proći bez snega.

- U sredu nas očekuje hladno vreme kao i u utorak, dok će u četvrtak biti mraza u ranim jutarnjim satima i tako sve do kraja godine. Temperatura će se kretati oko nule i nekoliko stepena iznad. Vreme će uglavnom biti oblačno, a sneg se očekuje tek u prvim danima 2019. godine - kaže Đurić.

BONUS VIDEO: Emisija Kratki espreso

(Espreso.co.rs / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.