HRIŠĆANI SE NE SMEJU RUGATI MIRU! Katolici sutra slave Božić, taj praznik nije dan kad se SAMO OKUPLJA OKO TRPEZE
Isus Hrist, Foto: Pixabay

reči beogradskog nadbiskupa

HRIŠĆANI SE NE SMEJU RUGATI MIRU! Katolici sutra slave Božić, taj praznik nije dan kad se SAMO OKUPLJA OKO TRPEZE

"Ne može nam pobeći iz razmišljanja bolno pitanje da li ima smisla slaviti Božić ako se oko nas toliko toga ruga miru i toliko ima onih koji raspaljuju vatru nerazumevanja"

Objavljeno:

Hrišćanski vernici koji poštuju novi Gregorijanski kalendar slave sutra Božić, a beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar je tim povodom poželeo da 2019. godina bude godina rađanja mira, godina mirnih odnosa, u kojoj će vladati mir u čitavom svetu, u čitavom svemiru.

Hočevar je u Božićnoj poslanici naveo da poruka mira dobija značajnu ulogu upravo zbog stanja današnjeg sveta i zbog izazova koji sve snažno dotiču.

- Ne može nam pobeći iz razmišljanja bolno pitanje da li ima smisla slaviti Božić ako se oko nas toliko toga ruga miru i toliko ima onih koji raspaljuju vatru nerazumevanja - navodi Hočevar.

Pita i da li će se i ove godine svom snagom slaviti dan Hristovog rođenja čak i ako je sve manja rađanja, toliko se mladih seli odavde gde se nekada, kaže, snažno borilo za život i čuvala sloboda.

Božićna jelka
Božićna jelka foto: Shutterstock

Hočevar poručuje da ako Isus Hristos nema prvo i pravo mesto, onda niko od ljudi ne zna gde je i koje je njegovo mesto, kakav bi trebalo da bude i koji mu je životni poziv.

- Božić nije u tome da se susrećemo oko bogate trpeze, nego u našem novom i iskrenom zajedništvu s onima koje smo dosad zaboravljali, gurali na rub života, smatrali nepodobnim, nesposobnim ili čak suvišnim - istakao je beogradski nadbiskup.

On je upitao i da li vernici smeju isključivati često one koji pripadaju drugom narodu, tradiciji, veroispovesti.

- Zašto mi, koji sebe nazivamo hrišćanima, i dalje nosimo u sebi toliko gordosti i samodovoljnosti da ne tražimo oproštaj jedni od drugih - upitao je Hočevar.

Istakao je da je Božić dan kada se u ljudima rađaju nove spoznaje, novi uvidi, odnosi, celovitije učenje, nova dela, novi nacrti života i rada.

Poželeo je svima srećan i blagoslovljen Božić, uz poruku da Onaj koji jedini zaista dolazi u sve dubine našeg ličnog i društvenog bića, ispuni sve blagoslovom, srećom i mirom.

Beogradski nadpiskup je ujedno čestitao Božić i patrijarhu Srpske pravoslavne crkve Irineju i svim vernicima koji poštuju Julijanski kalendar, prema kojem se dan Hristovog rođenja proslavlja 7. januara.

Hočevar je u pismu Irineju čestitao i jubilej SPC, koja 2019. godine proslavlja 800 godina od sticanja autokefalnosti.

- Svi mi, srećni što vas je Bog tokom istorije toliko obogaćivao, svim članovima Vaše Crkve želimo da budete nadahnuće i moć svim stanovnicima naše zemlje i čitavog regiona - naveo je Hočevar u čestitki srpskom patrijarhu.

BONUS VIDEO: Sandra je godinama trpela nasilje od muža policajca

(Espreso.co.rs / Alo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.