OBELEŽENA GODIŠNJICA ČETNIČKOG ZLOČINA U VRANIĆU: Krvnici ni decu nisu poštedeli!
U Vraniću kod Beograda juče je obeleženo 75 godina od četničkog zločina, Foto: dado djilas

sećanje na krvnički zločin

OBELEŽENA GODIŠNJICA ČETNIČKOG ZLOČINA U VRANIĆU: Krvnici ni decu nisu poštedeli!

Bila je to pre svega odmazda za neposlušnost i veliki doprinos Vranića u Narodno-oslobodilačkom pokretu i lek za četničke poraze, frustracije i poniženje

Objavljeno:

U Vraniću kod Beograda juče je obeleženo 75 godina od četničkog zločina nad 68 nedužnih stanovnika. Četnici Avalskog korpusa satrli 14 porodica. Zverski zločin ne sme da bude zaboravljen.

foto: Dado Djilas

Ovde smo da ne zaboravimo jedan od najtužnijih događaja za Vranić i Srbiju, da podsetimo na tragičan i bolan bilans četničkog zločina koji se dogodio pre tačno 75 godina. U noći između 20. i 21. decembra, četnici Avalskog korpusa Prvog bataljona Posavske brigade ubili su 68 žitelja našeg sela. Klali su žene, decu, bebe… Satrli su 14 porodica, redom.

Ovako je danas na godišnjicu pokolja 1943. godine, podsetio Vladan Pantić, predsednik Udruženja „20. decembar“, poklanjajući se senima nastradalih pred Spomen-domom u Vraniću.

– Odrastao sam slušajući očevu priču o najgoroj, jezivoj noći, stravičnom pokolju nedužnog naroda u selu Vranić, na drugi dan Svetog Nikole, kada su krvnici znali da će svi biti u kućama – govori Pantić. – Iz naše kuće, dede Stevana Pantića, nosioca Albanske spomenice, pobijeno je desetoro. Među njima četvoro dece, a maleni Ljuba, od nepune godine, izboden je i zaklan u kolevci.

Kako Pantić kaže, bila je to pre svega odmazda za neposlušnost i veliki doprinos Vranića u Narodno-oslobodilačkom pokretu i lek za četničke poraze, frustracije i poniženje.

– Zverski zločin, nezapamćena tragedija i prevelika tuga za Vranić, ne sme da bude zaboravljena – rekao je Pantić. – Mnogo puta smo pisali demantije i odgovore, molbe i apele, objašnjenja, boreći se da se čuje bolna i potresna istina o zlodelima Dražine vojske, koja danas sebe predstavlja kao oslobodioce. Da odgovorimo na laži, uvrede takozvanih istoričara, sudija, hroničara poput onih da je zločin u Vraniću osveta jednog moćnika, ili partizana koji su se presvukli u četničke uniforme… Ne postoje laži i izmišljotine kojima mogu da se operu krvave staze i tragovi tih zločinaca.

foto: Dado Djilas

Posle pomena žrtvama ispred spomen-doma u Vraniću i komemoracije kojoj su prisustvovali predstavnici Ministarstva odbrane, Opštine Barajevo, Prve proleterske brigade, Šeste ličke brigade, delegacije udruženja SUBNOR, KP i veterana oslobodilačkih ratova, emitovan je dokumentarni film „Crna noć – crna braća“ Ivana Mandića. Prisutne je podilazila jeza od još jednom ispričane priče o pokolju koji su vodili komandant bataljona narednik Spasoje Drenjanin Zeka, komandant brigade poručnik Kosta Marinković, i komandant korpusa major Sveta Trifković.

Četnici, podeljeni u tri grupe od po 10 do 15 ubica, krenuli su od stare škole u Vraniću – kaže Pantić, čija je knjiga o tom događaju „Pogled u pakao“ nedavno objavljena. – Krvava staza smrti počela je od porodice Marka Mitrovića, gde je pobijeno njih petoro, pa redom po sedmoro Đorića i Ilića, po petoro Radosavljevića, Matića, Popovića, četvoro Savića, po troje Đoinčevića, Stepanovića, Todorovića, Đorića…

ISPOVEST

MEĐU ispovestima u filmu je i priča Jagode Matić, koja je izbegla smrt, boraveći u drugoj kući sa dvogodišnjom ćerkom Angelinom, dok su u njenom rodnom domu pobijeni svi ukućani. Obe sestre Katarina i Angelina silovane su, pa zaklane pred bratom i roditeljima. Od 68 žrtava te noći, 35 su bile žene i deca, a jedanaestoro dece bilo je mlađe od 15 godina.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.