SRPSKI STUDENT JE POSTIDEO FRANCUSKOG AMBASADORA: Nakon što ga je pitao JEDNO pitanje, Mondolini se IZVINIO SRBIJI
Filip Vasiljević, predsednik studentske organizacije Bastion, Foto: Privatna arhiva

svaka čast dečko

SRPSKI STUDENT JE POSTIDEO FRANCUSKOG AMBASADORA: Nakon što ga je pitao JEDNO pitanje, Mondolini se IZVINIO SRBIJI

Mondolini se dotakao teme o istorijskoj žrtvi koju su srpski i francuski vojnici zajedno podneli tokom Prvog svetskog rata...

Objavljeno:
Jelena Jovanović

Filip Vasiljević, predsednik studentske organizacije Bastion, najmlađi član Glavnog odbora Zavetnika i student Fakulteta Političkih nauka je momak o kome priča cela Srbija.

Prilikom posete Frederika Mondolinija, ambasadora Francuske u Srbiji koji je gostovao na ovom fakultetu u organizaciji Centra za međunarodnu javnu politiku, on je postavio pitanje na koje ambasador nije ostao ravnodušan.

Filip Vasiljević, predsednik studentske organizacije Bastion, najmlađi član Glavnog odbora Zavetnika
Filip Vasiljević, predsednik studentske organizacije Bastion, najmlađi član Glavnog odbora Zavetnika foto: Privatna arhiva

Naime, u prvom delu predavanja, ambasador je govorio o aktuelnim dešavanjima, spoljnoj politici Francuske, odnosima Srbije i Francuske. U drugom delu studenti su imali priliku da postave svoja pitanja.

Mondolini se dotakao i teme o istorijskoj žrtvi koju su srpski i francuski vojnici zajedno podneli tokom Prvog svetskog rata.

To je ovom studentu dalo ideju, pa ga je upitao zašto je Srbija bila toliko degradirana tokom proslave stogodišnjice pobede u Prvom svetskom ratu na šta mu je Mondolini odgovorio kako je ceremonija planirana mesecima, ali da je do promene rasporeda sedenja došlo u poslednjem trenutku.

Ambasador je napomenuo kako je u pitanju bila greška i izvinio se, ali isključivo u svoje ime.

Ipak, on je duboko uveren da protokol nije bio slučajnost.

- Nakon održane ceremonije u Parizu, povodom obeležavanja stogodišnjice od pobede u Prvom svetskom ratu i postavljanja predstavnika Srbije na mesto koje nije adekvatno za nekoga ko predstavlja državu koja je u tom ratu platila najveći danak i izgubila preko milion i 200 000 stanovnika, u svima nama ostao je gorak ukus i duboko razočaranje u Francusku čiji su velikani cenili i divili se srpskoj hrabrosti i borbenosti. Poseta Njegove ekselencije bila je prava prilika da zatražim konkretan odgovor zbog čega je Srbija na taj način degradirana, objasnio je Filip za Espreso.

Filip Vasiljević
Filip Vasiljevićfoto: Privatna arhiva

Takođe, aktuelna tema u domaćoj i svetskoj javnosti su protesti "žutih prsluka".

Pitao sam ambasadora da li je reč o spontanoj reakciji nezadovoljnih građana ili same demonstracije i nemiri koji potresaju Francusku imaju neku dublju političku pozadinu, rekao je Filip i dodao:

- Nakon mojih pitanja osećala se vidna nelagoda i sam ambasador je rekao da su pitanja jako teška i da nije siguran da li može da da adekvatne odgovore. Došlo je i do male kontradiktornosti u njegovom odgovoru koji se odnosio na samu ceremoniju. Naime, rekao je da je cremonija jako dugo pripremana, a da je do promene rasporeda sedenja došlo u poslednjem trenutku, što svakako nije logično. Završivši sa izlaganjem Njegova ekselencija se još jednom u svoje lično ime izvinila građanima Srbije, priznavši da je taj diplomatski potez bio velika greška, kaže ovaj momak.

Evo kako je to izgledalo:

Filip je za Espreso takođe objasnio kako smatra da je dolazak ambasadora na fakultet izuzetno bitan, kao i da mu je drago što je do toga došlo.

Česte posete ambasadora trebale bi biti ustaljena praksa jer se od tako iskusnih diplomata može dosta toga naučiti. Smatram da je njegova poseta uspešna, ali mi je žao što nisam dobio odgovor na pitanje koji je to razlog zbog kojeg je naša zemlja bila tako omalovažena na svečanoj ceremoniji povodom stogodišnjice pobede u Prvom svetskom ratu, objašnjava ovaj momak.

Dodaje kako je aktivno uključen u politički život, kao i da je najmlađi član Glavnog odbora Zavetnika.

Od malena sam gajio interesovanje za politiku, pa nije ni čudo što sam već sa 18 godina počeo aktivnije politički da se angažujem. Od skoro sam izabran u rukovodstvo Glavnog odbora Srpskog sabora Zavetnici, a obavljam i funkciju predsednika omladine pokreta. Zavetnici baštine koncept suverene i slobodne Srbije, a to je politika budućnosti koja će sasvim sigurno vrlo brzo pobediti.

Filip Vasiljević, predsednik studentske organizacije Bastion, najmlađi član Glavnog odbora Zavetnika
Filip Vasiljević, predsednik studentske organizacije Bastion, najmlađi član Glavnog odbora Zavetnika foto: Privatna arhiva

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.