KONTROLIŠITE SE U NG NOĆI ILI ĆETE POBITI NJIH 5.000! Psi umiru kad BACATE PETARDE, zbog toga ćete debelo platiti!
Ne bacajte petarde, umesot toga bacite poljubac,kosku ili zagrljaj, Foto: Profimedia

sačuvajmo životinje

KONTROLIŠITE SE U NG NOĆI ILI ĆETE POBITI NJIH 5.000! Psi umiru kad BACATE PETARDE, zbog toga ćete debelo platiti!

Kako se i ove nogodišnje večeri očekuje korišćenje petardi i pirotehničkih sredstava, apeluje se na što veći broj građana da se uzdrži od istih i na taj način spasi veliki broj životinja od sigurne smrti

Objavljeno: 11:02h

Postalo je uobičajeno da bez korišćenja petardi i ostalih pirotehničkih sredstava nema nikakvog slavlja a posebno se njihovo koršćenje očekuje u novogodišnjoj noći kada odjekuje sa svih strana.

Svake godine zbog njihovog korišćenja ugine oko 5.000 domaćih ljubimaca prouzrokavani stresom i strahom, a bilo je nažalost i slučajeva namernog podmićivanja petardi blizu pasa. Životinjama, čiji je sluh mnogo osetljiviji od ljudskog, buka pirotehničkih sredstava neverovatno je glasna, neočekivana i bolna.

Kraj decembra i početak januara razdoblje je kada se i najčešće prijavljuje nestanak kućnih životinja koje, uspaničene i prestravljene od buke petardi, odlutaju od svojih domova.

Javnosti je dobro poznat slučaj iz 2016. godine kada je uginuo pas nakon što mu je nepoznata osoba vezala žicu oko vrata i ubacila petardu u usta koja je eksplodirala. Te godine raspisana je peticija da se taj čovek pronađe i kazni.

Smrt životinja zbog srčanog udara, ali i ovakvi slučajevi probude u ljudima svest i potrebu za zajedništvom radi raspisivanja peticija kako bi se njihovo korišćenje konačno zabranilo.

Ukoliko već niste u stanju da sprečite druge da plaše životinje, možete im pomoći i na ovaj način:

Kazne:

Prema novom zakonu, bacanje petardi i drugih pirotehničkih sredstava od ove Nove godine kažnjavaće se sa čak 50.000 do 100.000 dinara ili sa 120 sati društveno-korisnog rada, predviđaju nove odredbe Zakona o javnom redu i miru.Kazni neće biti pošteđena ni deca mlađa od 14 godina, ali će za njih odgovarati roditelji. Pored bacanja petardi, neće se tolerisati ni pucanje u vazduh iz vatrenog oružja, za koje je predviđena novčana kazna od 100.000 do 150.000 dinara ili 30 do 60 dana zatvora.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.