RIBA IZ KANALIZACIJE MOŽE DA ZAVRŠI NA VAŠOJ SLAVSKOJ TRPEZI! Puna je otrova, OVO morate da znate
Kroz papire svašta može da se provuče, Foto: Printscreen/Youtube/Pancevo RTV

da li je realno?

RIBA IZ KANALIZACIJE MOŽE DA ZAVRŠI NA VAŠOJ SLAVSKOJ TRPEZI! Puna je otrova, OVO morate da znate

Kroz papire svašta može da se provuče

Objavljeno: 13:57h

Tržište ribe je neregulisano i nekontrolisano, za većinu ribe u restoranima i na pijacama se ne zna odakle je tačno došla. Velika je mogućnost, tako, da se na slavskoj trpezi nađe upravo riba ulovljena kraj kanalizacionog odvoda.

- Niko neće umreti od toga, ali nije najbezazlenije. Garantujem da 99 odsto ljudi ne bi kupilo ribu kada bi znalo odakle potiče. To je izraženije u velikim urbanim sredinama gde ima više izlivanja kanalizacije - objasnio je za "Blic" Ljubomir Pejčić iz Udruženja pecaroša Srbije.

Riba tako može da bude puna bakterija, teških metala, pa i otrova, a glavni razlog za to je ilegalni ribolov. A takva riba se na trpezi najčešće nađe upravo kada je hlado, jer je ribama zimi na takvim mestima voda toplija i ima više hrane.

Kako je ranije objasnio Pejčić, restorane niko ne kontroliše jer inspektori nemaju zakonski osnov da na takva mesta ulaze i kontrolišu njenu nabavku i kvalitet. Ni u ribarnicama nije najsigurnije.

- Kroz papire svašta može da se provuče - kaže on i dodaje da je iskustvo na terenu to mnogo puta dokazalo.

Kako Pejčić kaže, dešava se da u ribarnici tvrde da je riba iz ribnjaka, a ona bude puna ikre. S druge strane, nijedan ribnjak ne bi prodao jedinku spremnu da se razmnoži.

Naravno da postoje ribarnice koje posluju regularno i u kojima je poznato poreklo robe, napominje naš sagovornik.

Ipak, veliku štetu na ovom polju prave rekreativni pecaroši koji, iako legalno pecaju, prodaju svoj ulov, a to je već nelegalno. Narvno, pitanje je gde su upecali tu ribu. Takođe, ima i regularnih pecaroša, koji smeju da preprodaju, ali love ribu u urbanim sredinama, gde je voda zagađena kanalizacionim ispustom.

Ni u manjim sredinama širom Srbije nema nikakve kontrole o poreklu i kvalitetu ribe.

Kako građani mogu da se zaštite?

- Potrebno je da se informišu kada je period mresta neke ribe i da je ne kupuju u tom periodu, kako ne bi doprinosili krivolovu. Takođe, da ne kupuju ribu ispod mere. Preporučujem i da kupuju vrste koje se kod nas gaje, a to su najčešće šaran i kalifornijska pastrmka.

Ribu iz krivolova teško je razlikovati od regularno nabavljene robe i zbog toga što razlika u ceni ne postoji. Međutim, ono što je svakako savat, to je da ribu nikako ne kupujute ukoliko se prodaje u nesanitarnim uslovima u okolinama pijaca: iz gajbica, kesa, na improvizovanim tezgama.

Takva riba je, kako nam je objasnio Pejčić, zasigurno iz krivolova, na taj način pecaju se i prodaju smuđ, som, ponegde šaran, kao i male ribe poput deverike, babuške.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.