UDIŠEMO ČAĐ, DIM, KISELINU I METAL! Beograd tri puta zagađeniji od Pekinga, OD OVIH BROJKI BOLI GLAVA (FOTO)
Foto: Profimedia

dišemo na škrge

UDIŠEMO ČAĐ, DIM, KISELINU I METAL! Beograd tri puta zagađeniji od Pekinga, OD OVIH BROJKI BOLI GLAVA (FOTO)

Vazduh koji udišemo opasan je po zdravlje i moglo bi se praktično reći da je tihi ubica

Objavljeno: 19.12.2018. 20:00h
  • 80

Sneg i hladno vreme, aktivirana ložišta na drva i ugalj, pojačan saobraćaj, ali i izostanak jačeg vetra, doveli su do velikog zagađenja vazduha u prestonici!

Tako je pre dva dana, kako su mediji objavili, zagađenost u srpskoj prestonici bila daleko iznad svake granice. 

Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, vazduh je ekstremno zagađen na tri od pet mernih mesta - na Dorćolu, Mostarskoj petlji i Novom Beogradu. Na ovim lokacijama vazduh je "jako zagađen", što je maksimalni peti stepen zagađenja.

Na svim mestima izmerena su značajna prekoračenja vrednosti suspendovanih čestica (PM-10). Dozvoljena granica na dnevnom nivou je 50 mikrograma po metru kubnom, a gornja granica za jako zagađenje iznosi 75 mikrograma po metru kubnom.

Na Starom gradu pre dva dana iznosila je 131,7, a u jednom trenutku, u ponedeljak uveče, negde oko 22 časa, bila je 375,71!

foto: espreso.rs

Ipak, mnogi su zapazili da smo barem u nečemu uzeli prvo mesto, pa smo po ovoj užasnoj statistici prestigli Peking i mnoge druge velike svetske gradove. 

Naime, u granicama normale su čak i mnogi kineski gradovi. 

Tibet, Šangaj i mnoge druge metropole imaju veoma mali procenat zagađenja. 

Tako je na primer na Tibetu, koji ima više od tri miliona stanovnika (što je skoro dva i po puta više stanovnika nego u Beogradu) ima zagađenost 52. U Beogradu se ta brojka kreće uvek iznad proseka. 

foto: Printscreen/ travelchinaguide.com

Agencija za zaštitu životne sredine svako malo je tokom cele 2018. godine obaveštavala da su zagađujuće čestice u vazduhu prisutne na skoro svim mernim mestima u prestonici. Često smo tako mogli čuti da je vazduh na četvrtom od pet nivoa zagađenosti, posebno na Starom gradu i Novom Beogradu.

Ako uporedimo Tibet s prosčnom zagađenošću od 52, i Beograd koji je i pre zimskih dana imao koeficijent zagađenosti oko 150, a poslednjih dana i iznad 300, onda ni ne čudi što "dišemo na škrge".

Situacija je bolja i u Parizu, koji ima gotovo milion više stanovnika od Beograda.

foto: www.airqualitynow.eu

Njujork, kao jedan od gradova sa najvećim brojem stanovnika (8, 6 miliona) ima daleko bolji vazduh od naše prestonice. 

Ove brojke to i dokazuju. 

foto: airnow.gov

Bilo kako bilo, dokazano je da je vazduh u našoj zemlji jedan od zagađenijih u svetu.

Vazduh koji mi udišemo opasan je po zdravlje i moglo bi se praktično reći da je tihi ubica.Kako su neke studije pokazale, za više od 3.500 preuranjenih smrtnih slučajeva u našoj zemlji, krivica se može pripisati zagađenom vazduhu.

Ovim povodom obratili smo se Agenciji za zaštitu životne sredine s pitanjima kako se alarmantni nivo zagađenosti može smanjiti, da li će se to desiti s dolaskom lepšeg vremena i kraja grejne sezone, kao i pitanje o tome da li postoji podatak da li je smrtnost veća zimi, a da je uzročnik iste zagađenost vazduha? Do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovor. 

Bonus video: 

(Espreso.rs)

 

 

 


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media