ČAČAK POTPISAO MEMORANDUM SA MINISTARSTVOM ŽIVOTNE SREDINE: Gradiće se postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda!
Gradska uprava Čačak, Foto: Filip Plavčić

ekološki razvoj

ČAČAK POTPISAO MEMORANDUM SA MINISTARSTVOM ŽIVOTNE SREDINE: Gradiće se postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda!

Izrada tehničke dokumentacije je u toku, a kao polazna osnova koristi se studija koju je Grad Čačak izradio još 2013. godine

Objavljeno:
Jovana Korica

Grad Čačak potpisao je memorandum sa Ministarstvom životne sredine, koji se tiče projektne dokumentacije za izbor izvođača radova i vršioca stručnog nadzora nad izvođenjem radova na izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Cilj potpisivanja memoranduma je upotpunjavanje i priprema tehničke dokumentacije u skladu sa zakonodavstvom države Srbije, a opet i u skladu sa normama i standardima koji moraju da se ispoštuju po zahtevu EU u pogledu finansiranja, i to kada su u pitanju IPA fondovi, a tiče se sektora životne sredine.

Izrada tehničke dokumentacije je u toku, a kao polazna osnova koristi se studija koju je Grad Čačak izradio još 2013. godine. Dakako, potrebna je i revizija postojeće studije, jer su se okolnosti u odnosu na 2013. godinu promenile. Pri izradi tehničke dokumentacije, kako kažu iz uprave ovog grada, koriste se primerima i principima dobre prakse iz cele Srbije.

Nužna će biti izgradnja kolektora u prigradskim naseljima koju finansira švedska razvojna agencija SIDA, kroz program podrške razvoja investicija u oblasti zaštite životne sredine, koje u Srbiji implementira firma Emptisa iz Španije i eventualna rekonstrukcija gradskih kolektora.

Generalnim urbanističkim planom Grada Čačka određena je i lokacija postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, a ono će da se nađe na ulivu Ateničke reke u reku Moravu.

1 / 6 Foto: Filip Plavčić

Sve aktivnosti koje su vezane za ovaj posao teku po unapred utvrđenoj dinamici, kažu iz uprave grada, a veliku podršku imaju od strane dva gradska preduzeća - "Gradac" i JKP "Vodovod Čačak".

Preduzeće "Gradac" bavi se planskom dokumentacijom i planerskim poslovima vezanim za urbanizam, dok JKP "Vodovod Čačak" daje sve ulazne parametre kada je u pitanju izgradnja postrojenja.

- Smatrali smo da trebamo da budemo neko ko će biti među prvim od lokalnih samouprava koji iz donatorskih sredstava uz određeno sufinansiranje grada treba da dobije to postrojenje koje će služiti Gradu Čačku. Smatram da ako neko želi čistu reku, ako hoće da reši problem otpadnih voda, to mora da radi na pravi način. Imaćemo mala mini postrojenja koja će biti vezana za naše banje. To su sistemi koji će se nadograđivati na centralni sistem koji grad najpre treba da dobije - kaže Mirjana Đoković, pomoćnica gradonačelnika za LER i zaštitu životne sredine.

Tekst je objavljen u sklopu projekta "Čačak - Ekometropola" podržanog od strane Opštine Čačak. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Bonus video:

Espreso intervju - Miloš Vučević

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.