AKO OVO NEMATE NA VOZILU PLATIĆETE 20.000 DINARA, a možete otići i u zatvor! AKO STE VOZAČ, OBRATITE PAŽNJU
Zavejani putevi širom Srbije, Foto: Dragan Gojić

NIJE ŠALA

AKO OVO NEMATE NA VOZILU PLATIĆETE 20.000 DINARA, a možete otići i u zatvor! AKO STE VOZAČ, OBRATITE PAŽNJU

Sneg zadaje mnogo problema vozačima

Objavljeno:

Iz JP "Putevi Srbije" kažu da je jedan od glavnih razloga za probleme sa kamionima i autobusima to što imaju letnje gume! Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja, naglašava za tu vrstu vozila po našem zakonodavstvu ne važi obavezna upotreba zimskih guma.

A za sve ostale za koje jeste propisana za obaveza, a ne pridržavaju je se, predviđene su i kazne - od 6.000 do 20.000 dinara za fizička lica i od 100.000 do 800.000 dinara za pravna lica. U zatvor do 45 dana biće upućen onaj ko izazove udes ili učestvuje u udesu sa letnjim gumama.

Iz JP "Putevi Srbije" kažu da je jedan od glavnih razloga za probleme sa kamionima i autobusima to što imaju letnje gume! Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja, naglašava za tu vrstu vozila po našem zakonodavstvu ne važi obavezna upotreba zimskih guma. A za sve ostale za koje jeste propisana za obaveza, a ne pridržavaju je se, predviđene su i kazne - od 6.000 do 20.000 dinara za fizička lica i od 100.000 do 800.000 dinara za pravna lica. U zatvor do 45 dana biće upućen onaj ko izazove udes ili učestvuje u udesu sa letnjim gumama.

Zimski pneumatici su obavezni od 1. novembra do 1. aprila i to na sva četiri točka kada na kolovozu ima snega, susnežica ili leda.

Bez brzih reakcija!

Okanović ističe da vozači treba da povedu više računa o pešacima koji se zbog snega na trotoaru sve češće kreću po kolovozu.

- Važno je da vozači obrate pažnju na pešake i zato što oni koriste kapuljače i vunene kape i ne vide i ne čuju nailazeće vozilo. U rezervoaru treba da imaju dosta goriva i napunjenu bateriju telefona i da imaju auto-punjač u kolima za ne daj Bože. U ovom periodu morate imati lance u prtljažniku ako se krećete van naselja, a trebalo bi poneti i malo više tečnosti i hrane nego inače u slučaju zastoja.

Mladen Alvirović, autor emisije "Sat", naglašava da je u zimskim uslovima najvažnije da vozač ima strpljenja jer svaka brza reakcija vodi ka tome da se izgubi kontrola nad vozilom.

Polako

- Ne kretati dok se vozilo potpuno ne očisti od snega, jer će pri prvom kočenju sneg sa krova pasti na vetrobran i čovek ostaje slep u trenutku. Treba imati strpljenja i za druge jer nisu svi vozače vešti na snegu - rekao je Elvirović.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.