AVANTURA U DUHU RIMSKIH LEGIONARA. Ljajić u Viminacijumu isprobao ziplajn!
Rasim Ljajić je posetio i obišao novu turističku atrakciju, Foto: Viminacium Avantura

Poseta

AVANTURA U DUHU RIMSKIH LEGIONARA. Ljajić u Viminacijumu isprobao ziplajn!

Posetioci će da se vrate u vreme od pre 2.000 godina i da se okušaju u životu rimskih imperatora

Objavljeno: 10:17h

Rasim Ljajić, minister trgovine i turizma, juče je posetio i obišao novu turističku atrakciju i destinaciju „Viminacijum avantura” u okviru arheološkog parka Viminacijum kod Kostolca.

- Ministru smo predstavili nov smeštajni kompleks, repliku legijskog logora VII Klaudijeve legije. Ovo je smeštaj sa kapacitetom od 480 kreveta, restoranom koji može da primi 500 gostiju, kao i sa 2 multifikacionalne opremljene sale pogodne za razne događaje. Ministar Ljajić obišao je i poligon sa preprekama, adrenalin park i zip lajn kojim se spustio i isprobao novu atrakciju za stare i mlade – rekao je Stevan Merlini za “Espreso”.

Rasim Ljajić rekao je kako su ovi sadržaji zanimljivi i dobri za promociju Viminacijuma kao svojevrsne turističke atrakcije, ali i kako je ovo mesto primer kako od arheološkog nalazišta može da se napravi prvorazredna turistička destinacija.

Rasim Ljajić
Rasim Ljajić foto: Viminacium Avantura
Rasim Ljajić
Rasim Ljajić foto: Viminacium Avantura

Ovo je jedan od retkih primera da od arheološkog nalazišta dobijete prvorazrednu turističku destinaciju. Više od 100.000 ljudi poseti ovo arheološko nalazište, od čega je 40 odsto stranaca - rekao je Ljajić .

Dodao je da je arheološki kompleks, zahvaljujući kreativnosti, sposobnosti i posvećenosti svih onih koji u njemu rade, danas, jedna od važnih turističkih destinacija u zemlji, te kako će ubrzo postati i izletnička destinacija. Naglasio je i kako će veliki broj đačkih ekskurzija biti organizovano upravo na ovom mestu.

Manje – više svi smeštajni kapaciteti u Viminacijumu popunjeni su od marta do decembra iduće godine, a oko 20.000 dece posetiće ovaj kamp – rekao je Ljajić.

Istakao i kako ovo mesto može da bude dobra kongresna destinacija, koja će okupljati ljude iz različitih oblasti, ne samo iz naučne.

Ima dovoljno smeštajnih kapaciteta, gde se, pored njih, može uživati i u drugim pratećim sadržajima. Zadovoljni smo što u ovom delu Srbije dobijamo značajnu destinaciju i verujem da ćemo narednih godina imati značajan broj gostiju, stranih i domaći - objasnio je Rasim Ljajić.

Viminacijum je prvi arheološki park koji svojim posetiocima pruža mogućnost noćenja, ali i mogućnost da na autentičan način iskuse rimsko nasleđe u srcu Evrope.

Ceo koncenpt “Viminacijum avantura” edukativnog je i zabavnog karaktera, kako za mlađi deo populacije, tako i za starije. Iz uprave ovog kompleksa najavljuju celogodišnju rekreativnu nastavu, ekskurzije, izlete, seminare, kongrese, festival i tim bilding, koji će biti upotpunjen bogatim programom sa preko 30 radionica, sportskim aktivnostima i drugim edukativnim i sportskim sadržajima koji su pažljivo organizovani za potrebe novih korisnika kampa.

Takođe, jedna od zamisli je i da Viminacijum avantura postane mesto multikulturalnosti, mesto na kome se intenzivira kulturološka razmena, odnosno mesto na kome će strani i domaći turisti imati priliku da dođu u kontakt, ali i da zajedno učestvuju u radionicama.

Viminacijum avantura je kroz svoj radi i organizaciju dobila podršku ministarstva prosvete I ušla u plan I program nastave Republike Srbije – naglasio je Stevan Merlini za Espreso.

Na lokalitetu Viminacijum posetioci će, dakle imati priliku da uživaju u različitim sadržajima poput legionarskog poligona, orijentirunga i ziplajna, streljaštvu itd. Jedna od nosećih ideja celog ovog projekta je i to da se deca i mladi kroz različite edukativne sadržaje upoznaju pre svega sa arheologijom, zatim i sa antropologijom, starim zanatima, slikarstvom, ali i mnogim drugim tehnikama.

Svi koji posete Viminacijum imaće priliku da se upoznaju sa tim kako su se obučavali rimski imperatori, a svaka od prepreka u parku nosi ime jednog od njih. Posetioci će, dakle, da se vrate u vreme od pre 2.000 godina i da se okušaju u životu rimskih imperatora, sa svim onim što su oni radili, ali i sa načinom na koji su se takmičili. Tim „Viminacijum avanture“ potrudio se da to davno razdoblje istorije oživi u ovom kompleksu, te da ga preslika u savremeni ambijent.

Avantura park dizajniran je i koncipiran na osnovu načina života i u duhu rimskih legionara. Visinski poligon sa velikim brojem prepreka smešten je na dva hektara površine, na drvenim stubovima visine od osam do 12 metara.

1 / 11 Foto: Viminacium Avantura

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.