DOMOVI ZDRAVLJA KRCATI: Dnevno po 40.000 pacijenata, svaki deveti Beograđanin godišnje ZAVRŠI U BOLNICI!
Dom zdravlja / Ilustracija, Foto: Marina Lopičić, Ilustracija

POTPUNO RASULO

DOMOVI ZDRAVLJA KRCATI: Dnevno po 40.000 pacijenata, svaki deveti Beograđanin godišnje ZAVRŠI U BOLNICI!

Na 10.026 bolničkih kreveta blizu 290.000 pacijenta

Objavljeno:

"Uhvatite red u bolnicama sad dok ste još zdravi. Da biste mogli stići na pregled kad se razbolite", govorio je Duško Radović, podsećajući na dužinu vremena koja se provede u hodnicima zdravstvenih ustanova.

Međutim, odnos broja lekara i pacijenata objašnjava zašto je potrebno naoružati se strpljenjem kada odlazite u domove zdravlja.

Prema podacima Gradskog zavoda za javno zdravlje u Beogradu u 16 domova zdravlja i šest zavoda je u 2017. godini bilo zaposleno 2.058 lekara i 3.926 medicinskih sestara koji su u dnevno pružili blizu 72.000 dijagnostičkih i terapijskih usluga.

Svakog dana preko 40.000 poseta

Prošle godine u proseku je svakog dana domove zdravlja posetilo 40.514 pacijenata, tačnije izabrani lekari u zdravstvenoj zaštiti odraslih su u proseku obavili 40 pregleda dnevno i najčešće su registrovali bolesti sistema krvotoka, disajnog i mišićno-koštanog sistema.

Dom zdravlja / Ilustracija
Dom zdravlja / Ilustracija foto: ZORANA JEVTIĆ

U pedijatrijskoj zdravstvenoj zaštiti, izabrani lekar u domu zdravlja u proseku je obavio 42 pregleda dnevno u zdravstvenoj zaštiti predškolske dece, odnoso 32 pregleda u zdravstvenoj zaštiti školske dece.

Kod dece najčešće bolesti respiratornog sistema

Prema podacima iz 1.209 privatnih zdravstvenih ustanova, prošle godine svakog dana privatnog lekara u Beogradu je posetilo 4.588 pacijenata, a najčešće su registrovane bolesti sistema krvotoka, mokraćno-polnog sistema i oka.

Na 10.026 bolničkih kreveta blizu 290.000 pacijenta

Svaki deveti stanovnik prestonice je bio na bolničkom lečenju tokom 2017. godine. Među njima čak 32 odsto su činili stariji od 65 godina, a 12 odsto mlađi od 15 godina.

BONUS VIDEO: Emisija Kratki espreso

(Espreso.co.rs / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.