SPREMA SE NOVI HAOS NA STAROJ PLANINI: Hidrocentrala RAVNO BUČJE zauzeće DVE REKE! MEŠTANI U NEVERICI
SPREMA SE NOVI HAOS NA STAROJ PLANINI, Foto: Printscreen/facebook

ekološki bunt!

SPREMA SE NOVI HAOS NA STAROJ PLANINI: Hidrocentrala RAVNO BUČJE zauzeće DVE REKE! MEŠTANI U NEVERICI

- Litar flaširane vode skuplji od nafte.... Ovo narod mora da reši, ali odmah, sada! Srbijo budi se, otrezni se, napisao je nezadovoljni meštanin

Objavljeno:

Meštani sela Rakita više puta su pokazali da će njihovo selo i narednih dana biti epicentar ekološkog bunta u Srbiji. Poruka koju su poslali u više navrata odnosi se na investitora, a kako navode, od borbe protiv građenja male hidroelektrane i "guranja reke u cev" neće odustati.

Naime, Rakita je poslednjih meseci postala sinonim za sveopštu borbu za očuvanje reka i prirode.

Meštani su se sukobljavali sa policijom, investitorom, njegovim privatnim obezbeđenjem, a pronađena je čak i bomba kod kuće u kojoj su smešteni izvođači radova. Gradilište MHE postalo je nešto nalik bojnom polju. S jedne strane tu je investitor koji insistira na gradnji, dok su s druge strane meštani, koji na sve načine pokušavaju da spreče nastavak radova.

Najpre su stanovnici ovog sela vratili u svoje korito reku koju je investitor pregradio, a sada su zajedno sprečili da mešalica izruči beton za betoniranje vodozahvata. Kako je objavljeno na društvenim mrežama, nekolicina meštana sela Rakita, okupili su se na gradilišu MHE i pokazali da se neće pomeriti i dozvoliti nastavak radova ni po cenu hapšenja.

Suprotstavili su se policiji i nisu se pomerili sve dok kamion nije otišao neobavljenog posla.

Građani su pripadnicima MUP jasno stavili do znanja da neće odustati, te da pored njih niko neće proći.

Pogledajte šta se dešavalo:

Oni su na ovaj način još jednom pokazali da neće odustati od borbe za očuvanje svoje reke.

Podsetimo, privatni investotor uz sve potrebne dozvole opštine Babušnica za potrebe svoje hidrocentrale koja se nalazi u drugom selu Zvonce sprovodi planinsku reku iz sela Rakita, dok meštani strahuju da će zbog toga ostati i bez reke i bez jedinog puta.

Sada, prema najnovijoj forografiji, možemo videti da će slična sudbina "pogoditi" Janjsku i Ravnobučku reku na Staroj planini, a meštani su neverici jer kako kažu, "zločin" se nastavlja.

Nova mini hidrocentrala pod nazivom, "Ravno Bučje" izgradiće se na rekama na Staroj planini prema najavama investitora.

Oni napominju da do donošenja novog navodnog zakona može da prođe još deset godina, a do tada će stradati sve reke i potoci u cevi. Napominju da će postojati samo presušeni izvori.

- Litar flaširane vode skuplji od nafte.... Ovo narod mora da reši, ali odmah, sada! Srbijo budi se, otrezni se, napisao je nezadovoljni meštanin.

U odbrani planinskih reka, meštanima pomažu i aktivisti "Odbranimo reke Stare planine" koji im svakodnevno pružaju podršku.

Pogledajte bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.