SRBIJOM LETE OTROVNI GOLUBOVI: Prepoznaćete ih po ROZE ili LJUBIČASTOM perju, a kontakt s njima može biti FATALAN!
Otrovane ptice su opasnost po decu, Foto: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

ČUVAJTE DECU

SRBIJOM LETE OTROVNI GOLUBOVI: Prepoznaćete ih po ROZE ili LJUBIČASTOM perju, a kontakt s njima može biti FATALAN!

U kandžama se jasno vidi zatrovano perje goluba, a analize referentne laboratorije potvrdile su da je korišćen zabranjeni i izuzetno opasni otrov Furadan!

Objavljeno:
Jelena Jovanović

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije već je upoznavalo javnost sa slučajem otrovane ženke sivog sokola u centru Novog Sada. Zgrčene kandže, komad mesa u kjunu i perje goluba namazano roze supstancom u kandžama ove grabljivice ide u prilog sumnjama ornitologa da je ptica otrovana zabranjenim poljoprivrednim otrovom – Furadanom.

Ovaj slučaj samo je jedan u nizu u kome je žrtva strogo zaštićena vrsta ptice.

Otrovana ženka sivog sokola
Otrovana ženka sivog sokola foto: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

Kako bi se stalo na put nelegalnom ubijanju, trovanju, zarobljavanju i prometu divljim vrstama životinja za isti sto seli su predstavnici Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine i Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. Predstavnici Društva izrazili su spremnost da nastave sa otkrivanjem i prijavljivanjem svih slučajeva uništavanja divlje faune.

Srbiju pored domaćih zakona na rešavanje ovog problema obavezuju i međunarodni ugovori kao što je Bernska konvencija o očuvanju evropske divlje flore i faune i prirodnih staništa.

Kako se naša zemlja nalazi na putu pristupanja EU, usvajanje, odnosno primena Direktive o pticama i Direktive o staništima, kao najstrožih standarda u zaštiti prirode, jedan je od uslova učlanjenja i naće se na stolu u okviru poglavlja 27.

Sada, skoro godinu dana kasnije, "Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije" ponovo je uputilo apel zbog ptica koje imaju neobično obojeno perje, a posebno na golubove čije je perje premazano roze ili ljubičastom bojom.

Naime, pre nekoliko dana u samom centru Vršca pronađeno je perje domaćeg goluba koje je najverovatnije zatrovano opasnim otrovom Furadanom.

Nemojte uzimati perje ili ptice koje su tako obojene. To može biti izuzetno opasno i čak dovesti do smrti. Posebno ugrožena su deca koja imaju sklonosti da uzimaju životinje u ruke kako bi ih istražili, pomazili ili im pomogli. Ovakva krivična dela usmerena su ka trovanju ptica grabljivica, pre svega onih koje su u stanju da ulove golubove. Ako sretnete ovakav slučaj, hitno nam javite i pozovite policiju i inspekciju za zaštitu životne sredine, kažu iz ovog Društva.

Na gornjim fotografijama je perje iz Vršca, a na donjoj otrovan sivi soko iz centra Novog Sada iz juna 2017. godine. U kandžama se jasno vidi zatrovano perje goluba, a analize referentne laboratorije potvrdile su da je korišćen zabranjeni i izuzetno opasni otrov Furadan.

Otrovane ptice su opasnost po decu
Otrovane ptice su opasnost po decu foto: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

Pogledajte bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.