OBERTAUERN - HEDONISTIČKA BAJKA I SAN SVAKOG SKIJAŠA: Skijala sam na Alpima posle 10 godina i opet se zaljubila!
Obertauern je jedno od najboljih evropskih skijališta, Foto: Espreso.co.rs

austrijsko skijalište

OBERTAUERN - HEDONISTIČKA BAJKA I SAN SVAKOG SKIJAŠA: Skijala sam na Alpima posle 10 godina i opet se zaljubila!

Niz padine Obertauerna spuštali su se čak i legendarni Bitlsi

Objavljeno:

Posle više od 10 godina opet sam stala na skije, i to u austrijskom skijalištu Obertauern na Alpima. Iako sam skijaš celog života (sa pauzom od više od 10 godina) moram da priznam da me hvatala jeza od same pomisli da opet treba da "proskijam".

Nisam imala predstavu šta me čeka, tačnije, bila sam prestravljena od nepoznatog. Smestila sam se u predivni hotel "Lašhenhof", koji je po meri svakog hedoniste. Lepe i udobne sobe, vrhunska hrana i izbor austrijskih vina, a meni - "ozbiljnom vinskom hedonisti" skoro pa i nije trebalo više ništa. Tako sam naravno mislila prve noći, jer sam stigla od Obertauerna samo da vidim hotel, da uživam u vrhunskim austrijskim specijalitetima i vinima, i da gledam sneg sa prozora. Međutim, ujutro, posle doručka sam otišla da iznajmim opremu, sačekala instruktora/vodiča Franca i pravac skijaška staza!

Moram da priznam da sam odmah po obuvanju pancerica osetila onaj osećaj iz detinjstva, onu dozu adrenalina, doduše, pomešanu sa dozom straha. Prva nizbrdica prekrivena snegom meni je bila ozbiljan izazov, ali čim sam se spustila par puta, počela sam da "osvajam Alpe". A onda su usledile razne akcije na skijama, dobra zabava, pauze u predivnim restoranima i kafićima na stazama. Posle prvog dana pomislila sam da je odlazak u ovo salzburško skijalište baš po mojoj meri.

foto: Espreso.co.rs

Taj osećaj nastavio se i drugih dana, pa sam posle "probijanja leda" na skijama bila spremna za sve druge aktivnosti. Vozila sam i "snou bajk", iako do tad nisam ni znala kako ta sprava izgleda i kako se to "biciklo" vozi po snegu. Međutim, imala sam čast da učim od najboljeg. Herman Koh, inače instruktor koji je oborio Ginisov rekord u voženju "snou bajka" potrudio se da mi pokaže sve čari ove sprave, i šta sve može na njoj da se radi na snegu. Moram vam priznati da nije nimalo jednostavno, iako je poznato da je Austrijancima sve na snegu lagano, i svemu pristupaju sa "opušteno, to je sve lako" i "ali, vidiš da si uspela, to je najbitnije". E, baš tako je bilo sa prvim vodičem Francom, ali i sa Hermanom.

1 / 6 Foto: Espreso.co.rs

Posle dva dana sam već bila "iskusna skijašica" i osećaj je zaista predivan. Posetiti vrh alpskih planina na 2.000 i 2.200 metara nadmorske visine, probati njihove domaće specijalitete u restoranu "DIKT'N ALM", a onda videti "TREFF 2000" i "FLUBACHALM". O pogledu sa ovih visina ne treba ni da vam pričam, jer kada pogledate te predivne masivne planinske vence prekrivene snegom, samo poželite da vas jedno vreme niko ne uznemirava, i da se potpuno prepustite tom predivnom osećaju i oslobodite svoje misli.

Središte Obertauerna nalazi se na 1.740 metara nadmorske visine, a odatle se staze pružaju po obroncima veličanstvenih alpskih kulisa sve do 2.526 metara nadmorske visine. Baš ovo, kao i ta specifična mikro klima su idealni uslovi za bavljenje zimskim sportovima, a zbog odličnih uslova za skijanje i dobre umreženosti žičara, Obertauern se smatra jednim od najboljih evropskih i austrijskih skijališta, a niz njegove padine spuštali su se čak i legendarni Bitlsi.

foto: Espreso.co.rs

Ovo mesto posebno je jer sezona počinje već oko 20. novembra, a traje čak do maja. Potpuno neverovatno, i baš taj podatak je doprineo da Obertauern bude jedno divno mesto međunarodnog ugleda, koje se razvija već 40 godina.

foto: Espreso.co.rs

Od koje god tačke da krenete, za nekoliko minuta stići ćete u središte skijaškog događanja, i to skijaši najviše vole. Žičare su isprepletene tako promišljeno da je moguće spustiti se svim stazama - bilo u smeru kazaljke na satu ili suprotno - i uvek iznova možete da se vratite na početnu stanicu. Obertauern ima 26 savremenih postrojenja s gondolama i žičarama koje dovoze i odvoze skijaše i povezuju oko 100 kilometara skijaških staza.

foto: Espreso.co.rs

Ono što je možda i najbolje je da je ovo skijalište i za početnike i za iskusne skijaše, pa mogu da uživaju svi, od male dece, preko mladih do najstarijih, i ono što je zagarantovano - neće odoleti zimskim čarolijama na snegu.

foto: Espreso.co.rs

Uveče možete da se provodite uz razne di - džejeve, koji goste zabavljaju po klubovima, da uživate uz zvuke dobrih, starih hitova, ali i da đuskate uz ritmove koje vole mladi. A, ipak je najbolje da se zagrejete, završite svoj skijaški dan u jednoj od vrhunskih skijaških koliba, pa uz "apres ski" atmosferi počnete pripreme za noćni provod.

A ako se zadesite kao i ja u vreme "KRAMPUSLAUF" događaja, ne ostaje vam ništa osim da sa distance posmatrate tradicionalnu povorku krampusa (mladi momci maskirani u čudovišta) koji su spremni i da vas udare šibom, naravno, ako procene da niste bili dobri.

Zato, ako imate odmor i volite sneg, bez obzira da li znate da skijate ili ne, pokupite svoje društvo i pravac Obertauern, jer vas tamo čeka prava snežna, hedonistička bajka.

Bonus video:

Emisija Kratki espreso

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.