PROSVETARI NE ODUSTAJU: Protestovali ispred Vlade, skraćeni časovi, Šarčević tvrdi da nema osnova za štrajk
Prosvetari smatraju da nisu dovoljno poštovani, Foto: Pixabay

uporni za svoja prava

PROSVETARI NE ODUSTAJU: Protestovali ispred Vlade, skraćeni časovi, Šarčević tvrdi da nema osnova za štrajk

Prosvetari smatraju da nisu dovoljno poštovani

Objavljeno:

Reprezentativni sindikati održali su protest ispred Vlade Srbije. U više stotina škola skraćeni časovi, kažu u Uniji sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Direktorka Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) Jasna Janković rekla je nakon jučerašnjeg protesta da članovi tog sindikata u prepodnevnoj smeni štrajkuju u preko 500 škola u Srbiji, skraćenjem časova na pola sata. Ona je izjavila da su zahtevi prosvetаra isti već duže vreme, da trаže nаstаvаk pregovorа o plаtnim grupаmа i rаzredimа, povećаnje zаrаdа zа 14,67 odsto i početаk pregovorа o posebnom kolektivnom ugovoru koji ističe u mаrtu sledeće godine. Janković je navela da je USPRS ove godine ističući te zateve štrajkovao tri puta ove godine i da "nemaju razloge da sa njima prestanu".

- Dolazimo do toga da nismo dovoljno poštovani. Sa Vladom (i nadležnim Ministarstvom) smo pregovarali mesecima, a nakon toga dogovori nisu ispunjeni. Time je sam socijalni dijalog u Srbiji doveden u pitanje - rekla je Janković.

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je da nema razloga za protest prosvetara i dodao da su prosvetni radnici imali četiri povećanja plate u poslednje dve godine - prvo četiri, pa šest, 10 i sada devet odsto.

Bonus video:

Irena Vujović o promenama u SNS i odnosu sa Aleksandrom Vučićem

(Espreso.co.rs / Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.