REALNO! MUŠKARCI SU JEFTINIJI OD ŽENA: Mesečno POTROŠIM sve što imam, posle NEMAM ni za HRANU!
Šišanje i depilacija novčanika, Foto: Profimedia

intima u brojkama

REALNO! MUŠKARCI SU JEFTINIJI OD ŽENA: Mesečno POTROŠIM sve što imam, posle NEMAM ni za HRANU!

Ona: Mleko za telo trošim kao da ga pijem

On: Dezodorans u stiku se kupuje na svakih tri, četiri meseca, parfem na oko dve godine, šampon kradem od mame i devojke

Objavljeno:
Dejan Katalina

Ima jedan "matematičarski" vic koji glasi: Ako muž ima 100 evra, a žena 50, koliko evra ima žena? Odgovor je da žena ima 150 evra.

Ovo bi, donekle, moglo da se primeni i na slučaj ovog teksta u kojem pokušavamo da saznamo ko mesečno troši više novca na kozmetiku i tretmane lepote - muškarci ili žene.

Teoretski, odgovor se nameće sam od sebe i poznat je već hiljadama godina. Od žena se očekuje da u svakom trenutku budu sređene i doterane (a one su to prihvatile, čini se, sa velikim entuzijazmom), tako da je logično da im je potrebno daleko više sredstava (i vremena) za to. Žene i same često umeju da kažu kako nema nićeg goreg od zapuštene žene, tako da su i same sebi najveće sudije. Muškarci se, normalno (dobro nije baš normalno, ali tako se kaže), slažu sa ženama po ovom pitanju i mogu samo da dodaju da nema ničeg lepšeg od - sređene i doterane žene.

foto: Shutterstock

Opet, muškarci su po nekoj nepisanoj tradiciji mnogo opušteniji od žena kad je izgled u pitanju. Tuširanje i brijanje, malo dezodoransa, oprani zubi i spremni su za "javnu prezentaciju". Tako je barem bilo do skora...

Međutim, poslednjih godina kozmetika za muškarce je doživela pravu erupciju. Muškarci su počeli da više troše na svoj izgled, na negovanje bradica, frizurica, pa čak idu redovno i na depilaciju.

Pogledajte današnje fudbalere - mnogi od njih izgledaju kao pravi manekeni. Umesto onih smešnih frizura sa repovima, tzv. fudbalerki, danas nose najmodernije frizerske ludorije i pravi su trendseteri u ovoj oblasti. Takođe imaju i negovane bradice, uredno skresane i raznim preparatima održavane. A i mnogi od njih se redovno depiliraju kako bi nakon gola, kad skinu dres, mogli da pokažu svetu svoj mišićavi, bezdlaki torzo ala Kristijano Ronaldo.

foto: Giphy

Moram da priznam da sam i sam počeo da se duže zadržavam u prodavnicama kozmetike u poslednje vreme. Odem da kupim detetu pelene i zakucam se pored police sa dezodoransima, balzamima posle brijanja, kremama za lice, dezodoransima, gelovima, brijačima, kupkama i sličnim asortimanom. Često tu i potrošim novac zbog kojeg posle zažalim, jer ima mnogo stvari koje mi ostanu u ormariću a da ih nikad ne iskoristim. Uglavnom trošim ono najosnovnije - brijač, penu i balzam, šampon i poneki gel za tuširanje, kao i dezodorans (kojih uvek imam više nego što mi trebaju jer neki od njih nisu u skladu sa mojim pazuhom pa počnu da vonjaju par sati nakon nanošenja). Parfem mi traje sigurno duže od godinu dana (još uvek nisam izguglao da li može da mu prođe rok). Kad podvučem crtu, izračunao sam da, ako kupujem zaista ono što mi je neophodno (a počeo sam da prilično vodim računa o bespotrebnim troškovima) mogu mesečno da održavam svoj izgled i higijenu za nekih, u proseku, dve do tri hiljade dinara.

Da bismo saznali kako stvari stoje u praksi kad je Srbija u pitanju, pitali smo koleginice i kolege iz redakcije Espresa koliko mesečno košta njihovo održavanje.

Odgovori su jako zanimljivi...

Počećemo sa Suzanom Trajković, urednicom Vesti, koja je bila totalno iskrena i pojasnila nam koliko njen izgled zahteva materijalnog ulaganja:

- Puno košta, što bi rekla Dara Bubamara. Mesečno trošim sve koliko imam, posle ni za hranu nemam (što je super za liniju). Depilacija u salonu, 2 puta mesečno (pošto sam previše razmažena da bilo šta da radim) - 3.000 dinara. Pedikir jednom mesečno bar - 800 dinara. Ulošci, brijači, i te sitne glupe potrepštine - oko 500 dinara mesečno. Imam sreću da što mi je kosa kao kod divljakuše, pa frizera retko posećujem. Šampon je 500 dinara, silikonske kapi 300, pena za kovrdže 400. Samo za kosu 1.200 dinara - mesečno. Ako se na nešto "sečem" u životu to su prelepe kupke, dve male mesečno su minimum 700 dinara. Mleko za telo trošim kao da ga pijem - to je još 500 dinara. Ako se počastim nekim uljem, još toliko. Ko me poznaje zna da uvek imam minimum 4 labela u tašni od kojih sam zavisna - eto još 500 dinara troška.

foto: Profimedia

Ali to nije sve! Suzana ima još troškova:

- Da pređemo na šminku. Kvalitetna maskara 1.000 dinara (ako zakačim akciju onda je 800 dinara). Puder u prahu, samo Aura ništa više - 500 dinara. Menjanje četki na nekoliko meseci za puder i rumenilo ni ne računam. Broner mi traje tri meseca, ali je i on 500 dinara (dobro je znati). Hajlajter me košta 500 dinara, hvala Bogu sporo se troši. Tinta za obrve koja je moje otkrovenje je 1.500 dinara, traje 15 mazanja - znači ode jedna tuba mesečno. Olovka za usne, tri omiljene nijanse, padnu u šopingu na svaka dva meseca, jedna olovka je 400 dinara. Neka bude da je to 600 dinara mesečno. Nokti - posebna stavka! Evelin za jačanje noktiju - 300 dinara. Barem dve nove nijanse laka, shodno raspoloženju i godišnjem dobu - 1.000 dinara mesečno. Krema za ruke, jedna za kancelariju, druga za kuću - 400 dinara. Ne znam da li sam nešto izostavila, ali i ako jesam, to znači da za to u ovom trenutku nemam ni dinara. Moj bilans je za sada 13.000 dinara. Znam da nije baš normalno, ali...ima nas i takvih - zaključila je Suzana.

foto: Thinkstock

Milka Radović, urednik Politike, ima nešto kraću i koncizniju listu od Suzane:

- Ono što se mora: feniranje 2.400 (bar 4 puta mesečno po 550 dinara). Kupke, šamponi i dezodoransi (1.600 dinara), manikir i pedikir radim sama, ali tu su lakovi, bar tri mesečno (900), aceton (200), krema za lice na tri meseca (1.500), depilacija (1.000 do 1.500), tretmane za lice radim sama, maska (500), mleko za telo (600), krema za ruke (200), sve to je - 9.400 dinara. Parfeme (na dva meseca), srećom, uglavnom dobijam iz inostranstva, jer da moram da ih kupujem, s obzirom koliko ih manijakalno trošim, ne bi me još jedna plata "okrpila" - kaže Milka.

foto: giphy

Za razliku od svojih koleginica, Milica Božinović, novinarka Vesti, ima daleko skromnije troškove:

- Trošim, ali ne preterano. Ipak, jednom mesečno volim da udovoljim sebi: imam devojku kod koje idem na tretman i masažu licu, i na to kao da sam se "navukla". U suštini, to je jedini luksuz koji sebi omogućim svakog meseca. Kosu feniram sama, pedikir takođe sama, na manikir idem, takođe, jednom mesečno, a ako sam u frci s novcima, onda sama odradim i to - objanila nam je Milica.

Koleginica Jovana Korica, slično kao Milica, voli da se sama doteruje, što zbog ekonomičnosti, što zbog "rituala" koji je opuštaju:

- Budući da imam bojazni prema higijeni u kozmetičkim salonima, sve stvari koje se tiču noktiju, kože, lica, radim sama. Strah me bakterija i zaraza, a i sam ritual "doterivanja" i brige o sebi mi je neka vrsta odmora i uživanja, a i ekonomičnije je. Većinom se trudim da koristim prirodnu kozmetiku, ručno izrađenu, koja je nešto skuplja od one fabričke, jer imam more alergijskih reakcija na mnoge proizvode (neka vrsta prokletstva), pa po mojoj proceni na kreme i šminku trošim oko 2.500, 3.000 dinara mesečno. Kod frizera idem jednom u 3, 4 meseca, ne farbam se, pa je to neki trošak od 2.000 dinara u par meseci. Tako da, okvirno, mesečno na higijenske proizvode trošimo od 4.000 - 5.000 mesečno - kaže Jovana.

foto: Giphy

A sad malo muškarci...

Aleksa Radosavljević, novinar rubrike Sport, kaže da potroši oko dve hiljade dinara mesečno na svoj izgled:

- Šišanje i brijanje od 400-600 dinara (zavisi od Novom Beogradu). Dezodorans u stiku se kupuje na svakih tri, četiri meseca, parfem na oko dve godine, šampon kradem od mame i devojke. Najviše trošim onih kupki, jer često igram fudbal po balonima, što je oko 300 dinara. Dakle, teško da na ličnu higijenu tokom meseca potrošim više od 2.000 dinara - kaže Aleksa, a njegov kolega Nikola Marković, urednik Kulture, takođe ima sveden popis stvari koje su mu neophodne za svakodnevnu lepotu:

foto: giphy

- Teško je reći jer repromaterijal (mašinica, brijači) ne kupujem nužno svakog meseca, isto za različite kozmetike. Ali recimo: 300 kinti frizer, 200-300 gel za tuširanje, 300-500 kinti ostala kozmetika. Total 1.000 dinara.

Naš kolega Ognjen Bogdanović pokušao je da odgovori iz oba ugla, što nam je kompletiralo ovo malo istraživanje o temi koja kao da je bila zatvorena već u samom naslovu:

foto: Giphy

- Huh, kompleksna tema, ali ću pokušati iz oba ugla da dam primer. Da krenemo od lepše polovine. Živeo sam sa cimerkom nekih 4 godine i upoznao sam cenovnik do najsitnije korekcije - što na telu, što na licu. Sva sreća pa je njena majka razumna žena koja svaki dinar zna da raspodeli. Ali kao i svako žensko, uzme za džeparac, pa potom okrene broj i samo nestane. Nekih par sati kasnije, vrati se namunjena od glave do pete. Na mesečnom nivou frizure, manikiri, pedikiri, estetske korekcije, krpice i bluzice, dolaze do poprilične sume od nekih 200 do 300 evra; problem je što neće da priznaju. Da naglasim, ova cena se računa samo ukoliko ne idu na nadogradnju kose i u noćni provod, a to je znatno više novca. Dok sa druge strane, moj primer, ako uzmemo sve u obzir, jednom mesečno frizer (samo sa strane i rebne te sa 350 dinara), teretana (2.000) i neka "krpa" koliko da se ponovim - izađe sve tu do nekih 5.000 dinara, nekad ni toliko. Svakako da su žene zahtevnije, budući da su nam one lepše polovine, valjda i zaslužuju takav tretman, a možda i ne?

Zapitao se Ogi, a mi pitamo vas šta vi mislite o ovoj temi i kakva isksutva imate.

BONUS VIDEO:

KADA IMATE IDEJU, NE POSUSTAJTE NA PUTU KA CILJU: Uvek će postojati đavo na levom, i anđeo na desnom ramenu

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.