PAUNOVIĆEVA O LJUDSKIM PRAVIMA: Baš na ovaj dan se Srbi na KiM suočavaju sa najgrubljim kršenjem prava!
Paunovićeva o Međunarodnom danu ljudskih prava, Foto: Printscreen/youtube

70 godina od usvajanja univerzalne deklaracije

PAUNOVIĆEVA O LJUDSKIM PRAVIMA: Baš na ovaj dan se Srbi na KiM suočavaju sa najgrubljim kršenjem prava!

Ona je poručila da državi i društvu neće biti bolje ukoliko se ne bude vodilo računa o budućnosti i poštovanju ljudskih prava

Objavljeno:

Suzana Paunović, direktorka vladine Kancelarije za ljudska i manjinska prava, čestitala je danas građanima i građankama Srbije Međunarodni dan ljudskih prava i ocenila poražavajućim da se na taj dan Srbi na Kosovu i Metohiji suočavaju sa najgrubljim kršenjem ljudskih prava.

- Poražavajuće je da se na današnji dan, i u godini kada se obeležava 70. godina od usvajanja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, Srbi na Kosovu i Metohiji suočavaju sa najgrubljim kršenjem ljudskih prava i standarda utvrđenih ovim dokumentom, ali i drugim međunarodnim ugovorima kojima se garantuju prava i slobode svim ljudima - istakla je Paunovićeva.

Ona je ukazala da dodatno zabrinjava izostanak reakcije međunarodne zajednice, što dovodi do još neizvesnije budućnosti srpskog naroda, saopštila je Kancelarija.

Paunovićeva je navela da je Vlada Srbije posvećena unapređenju stanja ljudskih prava u našoj zemlji.

- Srbija konstantno ide uzlaznom putanjom na ovom planu i to je ono što je dobro. Svesni smo činjenice da nas na ovom putu čeka još puno posla i da postoji potreba da se i dalje radi na unapređenju položaja žena, osoba sa invaliditetom, starijih osoba, dece i pripadnika romske nacionalne manjine, i te teme su za nas važne - ocenila je Paunovićeva.

Ona je poručila da, bez obzira na velike ekonomske uspehe koje smo postigli u prethodnom periodu, našoj državi i društvu neće biti bolje ukoliko ne budemo vodili računa o budućnosti i poštovanju ljudskih prava.

- Praksa je pokazala da pored aktivnosti ministarstava i jedinica lokalnih samouprava, projekti i inicijative nevladinih organizacija koji se realizuju širom Srbije značajno doprinose boljoj primeni zakona, borbi protiv diskriminacije i unapređenju stanja ljudskih prava - zaključila je Paunović.

Ona je dodala da je Srbija jedna od retkih zemlja u svetu koja na sistemski način prati sve preporuke Ujedinjene nacije u oblasti ljudskih prava.

- Sa našim partnerima, organizacijama civilnog društva, nezavisnim telima i međunarodnim organizacijama radimo da tu oblast iz dana u dan unapređujemo. Te napore su prepoznali i pozitivno ocenili najvažnija tela UN u oblasti ljudskih prava tokom nadzora nad primenom međunarodnih konvencija o ljudskim pravima, kao i Evropska komisija u procesu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji - istakla je direktora Kancelarije za ljudska i manjinska prava.

Bonus video:

ESPRESO ANKETA: Pitali smo građane da li znaju ko je bio Nikola Pašić

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.