DOK SU DECA GINULA, NJEGOVI SU SE KOCKALI PO PARIZU! Pitali smo narod da li je PAŠIĆ BIO SPASILAC ILI GROBAR SRBIJE
Koliko o njemu znaju Beograđani danas?, Foto: Nebojša Mandić, Espreso.co.rs

espreso ANKETA

DOK SU DECA GINULA, NJEGOVI SU SE KOCKALI PO PARIZU! Pitali smo narod da li je PAŠIĆ BIO SPASILAC ILI GROBAR SRBIJE

Uspešno je vodio Srbiju kroz dva balkanska rata i kroz Prvi svetski rat

Objavljeno:

Na današnji dan 1926. godine umro je srpski državnik Nikola Pašić, jedan od osnivača Radikalne stranke 1881. i njen vođa, tvorac Vidovdanskog ustava 1921. prvog ustava Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

Od njegove smrti prošle su 92. godine, a Srbija ga ni danas ne zaboravlja.

Ovaj državnik rođen je 1845. godine u Zaječaru u pekarskoj porodici. Gimnaziju je završio kao ogličan đak.

Tehnički fakultet Velike škole u Beogradu upisao je 1866. godine. a samo dve godine kasnije srpska vlada ga je kao odličnog studenta uputila na školovanje u Cirih, gde je studirao tehničke nauke kao državni stipendista. Kao student politehnikuma u Cirihu, Švajcarska, prišao je socijalistima i prihvatio ideje Svetozara Markovića, i njegovih ruskih uzora.

Posle jednogodišnje prakse na izgradnji pruge Budimpešta-Beč vratio se u zemlju. Iako je po obrazovanju bio inženjer, najmanje se bavio svojom strukom.

Po povratku u Srbiju uređivao je socijalistički list "Oslobođenje", a 1878. izabran je u Narodnu skupštinu. Posle gušenja Timočke bune 1883. emigrirao je i u odsustvu je osuđen na smrt. Kralj Milan ga je kasnije pomilovao. Odlučujuće je doprineo da Srbija 1888. dobije ustav koji je primorao Kralja Milana da se povuče. Ubrzo po abdikaciji kralja Milana u korist sina Aleksandra 1889. postao je predsednik skupštine, a 1891. predsednik vlade. Dominantnu političku poziciju u Srbiji učvrstio je posle dolaska na vlast kralja Petra I Karađorđevića 1903. Vladu je vodio i od 1904. i potom još tri puta, a posle Prvog svetskog rata bio je tri puta i predsednik vlade Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Uspešno se opirao nastojanjima Austro-Ugarske protiv Srbije, učestvovao je u stvaranju Balkanskog saveza uperenog protiv Turske i bio odani pristalica carske Rusije.

foto: Wikipedia

Uz kralja Aleksandra, od 1914. regenta, predvodio je Srbiju u pobedonosnim balkanskim ratovima 1912. i 1913. i u Prvom Svetskom ratu od 1914. do 1918. Zastupao je Kraljevinu Srbiju 1919. na Versajskoj mirovnoj konferenciji i odlučno doprineo stvaranju Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

Nikola Pašić je čak dva puta biran na mesto prvog čoveka Beograda: 30.12. 1889 - 14.1. 1891. i 10.1. 1897 - 13.11. 1897. godine.

Ostaće upamćen po tome što je podigao veliki zajam, zadužio glavni grad Srbije, ali je s tim novcem kaldrmisao sve glavne ulice Beograda, koje su do tada bile blatnjave i prašnjave.

Predsednik srpske vlade postao je prvi put 11.2. 1891. Predsednik vlade je bio 1891-1892. i ministar inostranih poslova Srbije od 21.3. 1892. do 9.8. 1892. U periodu 1893-1894 bio je diplomata, predstavnik srpske vlade u Petrogradu. Zbog neslaganja sa unutrašnjom i spoljnom politikom poslednjeg Obrenovića, ubrzo se razišao i sa njim.

Posle neuspelog Ivanjdanskog atentata na bivšeg kralja Milana 1899, kao radikalski prvak osuđen je na 5 godina zatvora, ali je odmah pomilovan i pušten. Sledećih nekoliko godina, do Majskog prevrata 1903, bio je van političke scene.

Uspešno je vodio Srbiju kroz dva balkanska rata i kroz Prvi svetski rat.

Uključuje se u politički život 1901. godine, a posle ubistva Aleksandra Obrenovića i povratka na vlast dinastije Karađorđević (1903), Pašić ponovo preuzima vođstvo Radikalne stranke. Do smrti je vodio Narodnu radikalnu stranku.

U Bukureštu je bio predsednik delegacije Srbije na Konferenciji mira.

Bio je jedan od potpisnika Krfske deklaracije 1917. Bio je predsednik delegacije Kraljevine Srba Hrvata i Slovenaca na Mirovnoj konferenciji u Parizu 1919. godine.

Mnogi istoričari i kritičari mu zameraju na tome što se odlučio da podrži stvaranje Kraljevine SHS, kasnije Jugoslavije, a ne Velike Srbije, koju su u tom momentu podržavale sve velike svetske sile!

Upravo po osnivaču radikalne stranke i nekadašnjem predsedniku vlade Srbije Nikoli Pašiću nazvan je i trg u centru Beograda, gde mu je podignut i spomenik.

foto: news1/sasa Pavlic Koky

Povodom godišnjice njegove smrti, osim što smo vas podsetili na to ko je bio Nikola Pašić, izašli smo i na ulice Berograda i pitali građane sećaju li se ko je on bio. One koji dobro znaju Pašićev lik i delo - upitali smo da li je on bio ubica ili spasilac Srbije. Njihove odgovore možete pogledati u našoj anketi:

- Bio je glavni i odgovorni, znam ga.

- Jao ne znam, verujte mi! - ovo su neki od odgovora na pitanje "da li znate ko je bio Nikola Pašić?"

Na pitanje da li je bio spasilac ili ubica Srbije, jedna gospođa dala je jedinstven odgovor:

- Svi Srbi su spasioci!

- Dok su deca ginula njegovi su se kockali po Parizu, ne mogu imati lepo mišljenje o njemu zato - odgovorila je druga gospođa.

Šta vi mislite o Pašiću? Da li je bio spasilac ili ubica Srbije? Pišite nam u komentarima.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.