MILIGRAM OVOG OTROVA MOŽE DA UBIJE ČOVEKA: U Srbiju ilegalnim tokovima ulazi ovaj OTROV koji MUČKI ubija životinje
Foto: Beta, Printscreen/Youtube

crno tržište

MILIGRAM OVOG OTROVA MOŽE DA UBIJE ČOVEKA: U Srbiju ilegalnim tokovima ulazi ovaj OTROV koji MUČKI ubija životinje

Kako otrov, koji je zabranjen još 2014. godine, dospeva u Srbiju nije poznato

Objavljeno:

Društvenim mrežama rapidno se šire poruke zabrinutih građana iz Vojvodine, Mačve i centralne Srbije, koji traže od nadležnih da zaustave uvoz otrova "Karbofarun", i da ustanove na koji način je isti ušao u Srbiju.

Naime, na ova pitanja i dalje niko nije dao odgovore, iako je s prvim kišama u novembru krenuo masovni pomor ptica.

Velika količina opasnog otrova na njivama u Srbiji, izvazvala je paniku među građanima, što je potpuno opravdano s obzirom na sve ukazane opasnosti širenja ovog pesticida, koji garantuje smrt životinja i ljudi.

Bojni otrov poznat pod imenom Karbofuran, uvezen iz inostranstva, u poslednjih pola godine ostavio je zastrašujući učinak širom Srbije. Došlo je do masovnog pomora životinja, pa je tako samo u okolini Vršca i Pančeva od tog bojnog otrova pronađeno na stotine uginulih zečeva i domaćih životinja, koza, jagnjadi, kokošaka i raznih vrsta ptica.

Koliko je opasan Karbofuran, govori i podatak da je samo jedan miligram dovoljan da usmrti čoveka. "Furadan", pesticid za tretiranje semena koji sadrži izuzetno toksičan karbofuran, zabranjen još 2014. godine, jer je dokazano da karbofuran kao aktivna supstanca kod ljudi i životinja zaustavlja prenos nervnih impulsa, gasi periferni i centralni nervni sistem i dovodi do grčenja mišića kod životinje i samim tim stopira rad pluća i rad srca.

Kako otrov, koji je zabranjen još 2014. godine, dospeva u Srbiju nije poznato, ali pretpostavlja se da se nabavlja na crnom tržištu. Posledice upotrebe su katastrofalne, a oni koji ga koriste najčešće prođu nekaženjeno.

Policija je u maju ove godine na vašaru u Senti privela čoveka koji je prodavao "furadan" na crno po ceni od 4.000 dinara za litar, a oduzeto mu je čak 15 litara ovog otrova.

Na sajtu Zavoda za zaštitu prirode Srbije istaknuto je da "nije dozvoljeno i strogo je kažnjivo korišćenje preparata Furadan 35ST (Karbofuran) u bilo koje svrhe jer je reč o toksičnoj supstanci koja izaziva velike i teško popravljive štete u životnoj sredini".

Od posledica pesticida godišnje u svetu umre 200.000 ljudi, a najduže se zadržavaju u jagodama, jabukama, grožđu, breskvama, trešnjama, malinama, spanaću, paprikama, krastavcima, zelenoj salati i šargarepi.

BONUS VIDEO: Irena Vujović o promenama u SNS i odnosu sa Aleksandrom Vučićem

(M.B.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.