MIROSLAVU TREBA 15.000 EVRA DA BI ŽIVEO: Ima karcinom koji stoji na putu SREĆE NJEGOVE ČETVORO DECE, i ne može SAM
Miroslav sa porodicom, Foto: Printscreen / Društvene mreže

pružimo mu šansu

MIROSLAVU TREBA 15.000 EVRA DA BI ŽIVEO: Ima karcinom koji stoji na putu SREĆE NJEGOVE ČETVORO DECE, i ne može SAM

Zbog toga što onkolog ne želi da potpiše, Miroslav ne može da bude poslat na lečenje o trošku države, priča supruga ovog čoveka

Objavljeno: 22:07h
Milica Božinović

Miroslav Stoičkov iz Rumenke ima 43 godine i otac je četvoro maloletne dece.

Nikad nije imao nikakvih zdravstvenih tegoba. Čitavog života bavi se sportom, išao je na redovne lekarske preglede, ali nažalost, pre nekoliko meseci, Miroslav je saznao da je oboleo da jedne od najpodmuklijih bolesti - karcinoma debelog creva sa metastazama na jetri i plućima, a rezultati dosadašnjeg lečenja nisu zadovoljavajući.

I pored zaista teške situacije, lekari tvrde da za Miroslava ima nade, te da postoje šanse da nastavi da voli i uveseljava svoju dečicu, kao i pre bolesti koja mu je dijagnostikovana.

S obzirom na to da je Miroslavljeva majka pre pet godina obolela takođe od karcinoma, on je po preporuci lekara išao na lekarske preglede. Prema rečima njegove supruge Vesne, činio je to redovno i jednom godišnje išao na ultrazvuk abdomena, rendgen pluća...

Ipak, marta ove godine kad je otišao na redovan kontrolni pregled, ustanovljena mu je promena na jetri. Njegova supruga Vesna Stoičkov, u razgovoru za naš portal ispričala je kad je i kako krenula borba njihove porodice, i s kojim još problemima su se susreli, pored opake bolesti.

- Odmah mu je urađen CT i situacija je bila katastrofalna. Bez ikakvih simptoma, viđen mu je tumor na debelom crevu s dve metastaze, na jetri i na plućima. Tumor na debelom crevu je bio sa spoljne strane debelog creva i on se kolonoskopijom nije video. Njemu ovoj tumor nije pravio nikakve poteškoće, da je na primer bio s unutrašnje strane, krvario bi. I s tom dijagnozom on nije imao nikakvih tegoba. Nema ih čak ni danas, fizički je aktivan, ima apetit, ali pošto je čitavog života vodio računa o ishrani, bavio se sportom, možda i to ima neke veze. Prosto je neverovatno da čovek koji je bio padobranac u vojsci, bavio se boksom i biciklizmom, oboli tek tako - priča Vesna i dodaje:

- Odmah smo krenuli s hemoterapijama. Saznali smo da je oboleo 29. marta, a 11. aprila je bio na prvoj hemoterapiji. Danas treba da se vrati s trinaeste po redu. Svake dve nedelje ide na hemoterapiju, tada ostaje u bolnici 48 sati, pošto prima venski, kao infuziju. Posle četvrte hemoterapije rađen je kontrolni CT pregled, gde je ustanovljeno da sve ide u regresiju, odnosno da se smanjuje.

foto: Printscreen / Društvene mreže

- Primarni tumor u martu, kada je otkriven, bio je veličine četiri puta pet centimetara. Posle četvrte hemoterapije u junu smanjio se na centimetar, što je bio odličan odgovor na hemoterapiju. Nastavili smo s njima, jer u Kamenici na Institutu za onkologiju predlažu samo hemoterapiju i mi smo se rukovodili time. U oktobru na sledećem kontrolnom pregledu, nakon desete hemoterapije, došlo je do potpunog nestanka primarnog tumora na debelom crevu. Metastaza na jetri je na početku bilo dve, sad je ostala samo jedna od devet milimetara i tri metastaze na plućima - objašnjava Vesna.

Kako kaže, dalji tok lečenja u Novom Sadu je samo i isključivo hemoterapijom. Ali, hemoterapija, koliko je dobra za opaku bolest, toliko je loša i pogubna za Miroslavljev organizam. Prema Vesnim rečima, on ih jako teško podnosi i počele su da se pojavljuju nuspojave. Upravo zbog opasnosti i lošeg uticaja na ostale organe, Vesna je pokušala da dođe do mišljenja drugih lekara i da pronađe način lečenje, koji bi bi manje štetan od hemoterapija.

- Neuropatija i druge stvari koje su prouzrokovane hemoterapijom stvaraju velike probleme. Ja sam kompletan CT snimak poslala lekarima u Turskoj, jer su oni insistirali da se pošalje snimak, a ne očitan rezultat od radiologa, jer su želeli oni da očitaju. Dobili smo odgovor da je Miroslav, po njima, odličan kandidat za ciljano zračenje. To je ciljano zračenje metastaza, dok okolno tkivo ostaje netaknuto, kao da je hirurški odstranjeno. Nema nikakvih tegoba po pacijenta i oni tvrde da mogu da reše tako, jer su to laseri vrhunske tehnologije - objašnjava naša sagovornica i dodaje da tu nastaju novi problemi po ovu porodicu.

- Dolazimo u situaciju da nam treba 15 hiljada evra koje nemamo. Saznala sam da postoji fond pri državi gde se pacijenti iz Srbije leče o trošku države u inostranstvu. Kontaktirala sam ih i rekli su da Miroslav može tako da bude poslat na lečenje i da je potrebna samo saglasnot onkologa. Dakle, potreban je samo potpis Miroslavljevog onkologa. On se slaže, ali neće da potpiše, jer smatra da mu to neće pomoći, ali čak i da ne pomogne, moj suprug je čovek od 44 godine, koji je stoički izdržao sve ove hemoterapije, bori se kao lav, zašto mu ne dopustiti da pokuša s potpunim izlečenjem? Da li je toliko teško dati saglasnost? Zbog toga što onkolog ne želi da potpiše, Miroslav ne može da bude poslat na lečenje o trošku države - priča Vesna i nastavlja:

- Ovo nije kraj našim mukama. U Beogradu je pre meseca dana u Kliničkom centru otvoren gama nož, koji je sličan aparat ovom u Turskoj, malo zastareli, ali radi na sličnom principu. Mi ne možemo ni tamo da odemo. Da bismo došli do Beograda, potrebna su nam tri potpisa lekara specijaliste i overen uput u socijalnom, a apsolutno ne možemo da računamo na potpise. Njegov doktor je odmah rekao ne, uz obrazloženje: "Miroslava tamo neće primiti". Nama su iz Beograda rekli da dođemo s uputom, bilo koji dan, bićete pregledani, saslušani, sve. Mi ne možemo da dođemo, jer ovde ne možemo da dobijemo saglasnost da odemo do Beograda. Hteli smo da platimo taj pregled i zračenje, ali ne može ni tako, jer je to kažu krivično delo. Tako da smo u začaranom krugu. Svi peru ruke jedni od drugih. U ovom slučaju onkolozi, ne žele da on napusti Institut u Kamenici, da drugi lekari ne bi videli kako oni rade, odnosno ne rade, kako treba. Miroslav je najpre dobio prvih deset hemoterapija jedne vrste, a sad dobija drugu vrstu. I to je sam onkolog na svoju ruku njemu prepisao. Nije uopšte razmatrano na konzilijumu lekara, da se čuje još nečije mišljenje. Meni je rečeno ako supruga izvedem iz Kamenice, da ga više ne vraćam - priča ova očajna žena.

Ono što je Mirjani i njenom suprugu jedino preostalo, jeste da uz pomoć humanih građana sakupe potreban novac, kako bi Miroslav mogao da ode na lečenje u Tursku.

- Mi imamo četvoro male dece, najbitnije mi je da Miroslav ozdravi i da sve ovo izguramo do kraja. A ono što se dešava ovde je čist kriminal. Njemu onkolog daje isključivo hemoterapije i citostatike iz jedne farmaceutske kuće, s čijem predstavnikom je on prijatelj. Država plati te citostatike za mog muža, a taj iz te farmaceutske kuće da parice u džep doktoru. A pritom, Miroslavu nije urađena bronhoskopija, odnosno uzet uzorak metastaza, da bi se odredilo koji citostatik uopšte koristiti. Nije određeno koja mutacija je u pitanju, ništa. Jer ne deluje svaki citostatik isto na različite mutacije. Kad sve to predočim doktoru, on samo sleže ramenima. Suprug nema upalu uha, pa da se pokušava jedne nedelje s jednim lekovima, druge s drugim.

Ipak, Miroslav kod kuće ima dodatnu, mnogo važniju i delotvorniju terapiju, a to je četvoro mališana, koji su od presudnog značaja za njegovu borbu.

- Bori se, ne posustaje. Gleda u našu decu, zbog njih sve ovo podnosi kao lav i pokušava da izdrži što je bolje moguće po njega - završava naša sagovornica.

Ovim putem naš portal poziva sve građane koji mogu i žele da pomognu Miroslavu, da to učine uplatom na tekući račun 340-32256725-59 ili na devizni 340-7653977185, zatim na IBAN: RS 35340000003225672559, Swift: GIBARS22 na ime Miroslav Stoičkov.

Večeras će biti održana i humanitarna svirka u restoranu Naša Priča, povodom prikupljanja novca za Miroslava. Početak je u 22 časa, cena ulaza je 100 dinara koji idu u humanitarnu kutiju.

Pomozimo Miroslavu da opet bude onaj stari da i da nastavi da brine o svojim klinicma!

BONUS VIDEO: Espreso intervju, Milovan Drecun


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.