BILI SMO NA PROSLAVI HANUKE U SRCU BG-A! Zapaljene su 3 sveće na DEVETOKRAKOM SVEĆNJAKU zbog OVOG običaja (FOTO)
BILI SMO NA PROSLAVI HANUKE U SRCU BG-A, Foto: Filip Plavčić

vera u bolje sutra

BILI SMO NA PROSLAVI HANUKE U SRCU BG-A! Zapaljene su 3 sveće na DEVETOKRAKOM SVEĆNJAKU zbog OVOG običaja (FOTO)

U jevrejskim porodicama Hanuka je radostan praznik

Objavljeno:

Proslava Hanuke, jevrejskog praznika svetlosti, ove godine počela je 2. decembra.

Hanuka se smatra jednim od najradosnijih jevrejskih praznika i traje osam dana.

foto: Filip Plavčić

Trećeg dana Hanuke, u utorak, 4. decembra, Jevrejski centar "Habad Srbija" organizovao je centralnu proslavu tog praznika u Hotelu "Hilton".

foto: Filip Plavčić

Proslavi Hanuke prisustvovali su predstavnici ambasade Izraela u Beogradu, lideri i predstavnici jevrejske zajednice i brojni gosti. Tom prilikom zapaljene su tri sveće na devetokrakom svećnjaku, a ekipa Espresa bila je tamo.

foto: Filip Plavčić

Prva sveća se pali prvog dana praznika, drugog dana se pale dve sveće, trećeg dana tri i tako redom do osmog dana praznika, kada se na svećnjaku pali svih osam sveća. Svećnjak se obično stavlja kraj prozora i simbolizuje objavu čuda, jer praznik Hanuka seća na specifični događaj iz jevrejske istorije vezan za svetlost koja je, umesto očekivanog jednog dana, gorela čitavih osam dana. Hanukiji ili Menori, što je jedan od običaja koji podseća na čudo koje se dogodilo, kada je po ulasku vođe ustanka Jude Makabejca u Hram, ulje za sveće kojeg je bilo za samo jedan dan, potrajalo čitavih osam. Ove godine upaljena je Hanukija, izrađena u Srbiji i identična je svećnjaku Hrama u Jerusalimu.

foto: Filip Plavčić

Jevrejski praznik svetlosti Hanuka u jevrejskim hramovima i domovima širom sveta obeležava se službama, okupljanjem porodica i paljenjem sveća na posebnom svećnjaku poznatom kao Menora ili Hanukija. Jevrejski centar "Habad Srbija" osnovan je 2016. godine sa ciljem očuvanja jevrejske tradicije i kulture u Srbiji.

BONUS VIDEO: Espreso intervju, Milovan Drecun

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.