AKO PROKLIZATE ZBOG MOKROG LIŠĆA DOBIĆETE ODŠTETU, ali ne u OVA 2 SLUČAJA! Vozači, OPREZ!
Ilustracija, Foto: Beta / Dragan Gojić

budite oprezni!

AKO PROKLIZATE ZBOG MOKROG LIŠĆA DOBIĆETE ODŠTETU, ali ne u OVA 2 SLUČAJA! Vozači, OPREZ!

Prema propisima, putari su dužni da otklone sve potencijalne uzroke nesreće

Objavljeno:

U većini krajeva Srbije ne prvi put ove godine, kalendar kaže da zima još nije počela. Uobičajene jesenje prilike s kraja novembra vozače su izložile još jednom riziku.

Velike količine opalog lišća, nakvašenog sezonskim sipećim kišama, opasne su koliko i sneg! Čest su uzrok saobraćajnih nesreća, zbog čega se nametnulo i pitanje odgovornosti u saobraćaju.

Kolika je opasnost za vozače ilustruje podatak o tome da put kočenja pri brzini od 50 km/h po vlažnom lišću iznosi oko 27 metara, dok je kočenje na vlažnom kolovozu gotovo tri puta kraće - nešto više od 11 metara.

Prema propisima, putari su dužni da otklone sve potencijalne uzroke nesreće, pa i lišće. Ukoliko to ne učine, a dokaže se da je do udesa došlo upravo zbog lišća na putu, dužni su da nadoknade štetu.

Ilustracija
Ilustracija foto: Fonet

Da bi se odšteta izdejstvovala, neophodno je pozvati policiju, čiji će zapisnik sa uviđaja poslužiti kao dokaz. U slučaju da se odšteta ne isplati dobrovoljno, preostaje mogućnost podizanja tužbe.

Ipak, postoji i začkoljica. Zakon nalaže da vozač prilagodi brzinu uslovima saobraćaja, stanju na putu i vremenskim uslovima, zbog čega se vozač teško može opravdavati time da lišće nije uočio.

Poledica / Ilustracija
Poledica / Ilustracija foto: AP

Takođe, u slučaju da se udes dogodi noću, zbog smanjene vidljivosti vozač je dužan da dodatno smanji brzinu i bude još oprezniji. Zbog te dve stvari, procenjuje se da bi sud podelio odgovornost - i na vozača i na putare.

BONUS VIDEO: Emisija Kratki espreso

(Espreso.co.rs / SrbijaDanas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.