SUTRA ĆE DVE PORODICE ZAVRŠITI NA ULICI: Mirjana i Šaulići ostaće BEZ KROVA! Žena je već pokušala SAMOUBISTVO
Mirjana i Šaulići ostaće BEZ KROVA, Foto: Filip Plavčić, Espreso.co.rs, Privatna arhiva

kad zakucaju izvršitelji

SUTRA ĆE DVE PORODICE ZAVRŠITI NA ULICI: Mirjana i Šaulići ostaće BEZ KROVA! Žena je već pokušala SAMOUBISTVO

Mirjanu će pokušati da isele iz stana u Mirijevu, dok se porodica Šaulić nalazi u Sremskoj Mitrovici

Objavljeno:
Jelena Jovanović

U četvrtak, 6. decembra, izvršitelji će po deseti put pokušati da, uz asistenciju policije, isele Mirjanu Ristić iz jedinog doma koji ima. Istog dana, izvršitelji uz pratnju policije pokušaće da isele i porodicu Šaulić iz Sremske Mitrovice.

Mirjanu iseljavaju iz stana koji je uredno platila, na osnovu sudske presude o situaciji pre nego što je zgrada uopšte izgrađena. Mirjana nije ni znala da se vodi sudski spor koji za posledicu može imati njeno iseljenje, tako da nije imala ni priliku da pred sudom iznese svoju stranu. Za ceo problem je saznala kad joj je izvršitelj zakucao na vrata sa nalogom da iz njenog doma iseli čoveka koji je izgubio u sudskom sporu.

Mirjana je pokrenula postupke da dokaže svoje vlasništvo, međutim ti postupci ne odlažu izvršenje.

Pokušaj iseljenja Mirjane Ristić
Pokušaj iseljenja Mirjane Ristić foto: Espreso.co.rs

Uporedo dok dokazuje svoje pravo pred sudom, Mirjana je više puta uspela da se sama odbrani od prinudnog iseljenja, između ostalog i tako što je pretila samoubistvom, a poslednja dva puta se odbranila zahvaljujući podršci kojoj su joj pružile solidarne komšije.

Mirjanin slučaj je jedan od mnogih koji demonstrira potrebu da se nađu pravednija zakonska rešenja koja štite vlasnike stanova, zakupce i treća lica od izvršiteljskih praksi.

Njen slučaj je ujedno i najekstremniji jer je ova žena pokušala samoubistvo za vreme prošlog pokušaja iseljenja.

Pokušaj iseljenja Mirjane Ristić
Pokušaj iseljenja Mirjane Ristić foto: Filip Plavčić

Policija i okupljene komšije tada su uspeli da je smire, izvršenje je odloženo, a vidno uznemirena Mirjana je novinarima rekla da nije znala na koji način da reši ovaj problem, koji traje godinama.

Nikakvo rešenje na moje ime za iseljenje iz stana ne postoji. Ovaj stan je legalizovan i ja imam vlasnički list. Sva dokumenta sam odnela sudiji, koja mi je rekla da ne može da izda rešenje i da još ne zna hoće li me iseliti i ne, a onda danas šalje bez ikakvog upozorenja izvršitelje da me izbace iz stana, kaže Mirjana.

Pokušaj iseljenja Mirjane Ristić
Pokušaj iseljenja Mirjane Ristić foto: Filip Plavčić

Očajna Beograđanka kaže da nema ko da je zaštiti i da joj je zbog stresa oko gubitka stana i otac Veljko preminuo, a da je ona proglašena tehnološkim viškom i da je ostala bez posla.

Moram da se penjem, šta da radim, jedino tako neko može da čuje za moj slučaj. Očigledno mora da padne žrtva da bi neko reagovao. Mene izbacuju na ulicu i traže da predam ključeve ženi koja ima samo ugovor o poklonu i nikakav drugi dokument, objasnila je ona.

U četvrtak 6. decembra solidarni sugrađani će se okupiti u 9h ujutru u ulici Zagrađe br. 2 da odbrane Mirjanino pravo na krov nad glavom.

Sa druge strane, za sutra je najavljeno i iseljenje porodice Šaulić koja broji sedam članova, a među njima i ženu u petom mesecu trudnoće, kao i dete od četiri godine.

Ovo je drugi pokušaj iseljenja i policija je najavila da će asistirati izvršiteljki. Porodicu Šaulić iseljavaju zbog tužbe oko fiktivnog duga, iako sporovi koji su počeli pre sedam godina još uvek nisu privedeni kraju. Upravo su ogromni sudski troškovi razlog potencijalnog iseljenja.

Muhamed i Adilja Šaulić sa četvoro dece i unučetom možda će ostati na ulici zbog duga koji ne mogu da plate. Naime, ova porodica je ranije prodala stan u Novom Sadu i sklopila "ugovor na poverenje". Tada, isplaćeno im je 39.000 evra od kupca koji već sedam godina živi tamo. Kako su nam rekli, ona ne želi da im plati ostatak, i sada kaže da je bila u pitanju pozajmica.

Muhamed Šaulić
Muhamed Šaulić foto: Privatna arhiva

Kupac ih je tužio zbog "nevraćenog duga", a sada su oni uzvratili kontratužbom. Ipak, zbog velikog dugovanja i sudskih troškova od oko 58.000 evra, prete im izvršitelji.

Njihov advokat, Dragan Obradović kaže za Espreso da je van zakonskih okvira da se podnese tužba protiv privremene mere i da se stan od prezimena Šaulić ne može otuđiti.

U ovim poslu sam dugo i nisam još čuo da se u ovom slučaju može podneti tužba. D.I. koja ne želi da izađe iz stana još je tužila ovu porodicu, promenila je bravu, vrata, čak i rentira stan studentima u centru Novog Sada u Šafranikovoj ulici, objašnjava advokat Obradović.

Međutim, iako je postojala mogućnost da se troškovi namire drugim putem, to sada nije opcija za izvršitelje. Sada se ova sedmočlana porodica nalazi pred mogućnošću da ostane bez krova nad glavom.

Problemi u Zakonu o izvršenju i obezbeđenju dozvoljavaju izvršiteljima da izbace sedmočlanu porodicu na ulicu u vreme zime, a na građanima ostaje da učine sve što mogu da do toga ne dođe.

Pomenuti zakon se ne tiče samo ove porodice već svih nas i ovo je problem svakog građanina ne samo onih iz Sremske Mitrovice, Beograda i Novog Sada već iz cele Srbije!

Takođe, združena akcija "Krov nad glavom Novi Sad" poziva sve komšije, građane Sremske Mitrovice da se solidarišu i da se u petak u podne okupe na adresi Marka Peričina 10/3 (zgrada broj 10, stan broj 3) u naselju Kamenjar.

Ukoliko ima zainteresovanih biće organizovan i prevoz iz Novog Sada.

Pogledajte bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.