VRANJE JE GRAD KOJI NAJVIŠE NOVCA ODVAJA ZA EKOLOGIJU: Gradski većnici podižu ekološki standard na najviši nivo!
Žikica Antanasijević, gradski većnik za ekologiju i zaštitu životne sredine, Foto: Printscreeen/Facebook

VRANJE-GRAD ZA PRIMER

VRANJE JE GRAD KOJI NAJVIŠE NOVCA ODVAJA ZA EKOLOGIJU: Gradski većnici podižu ekološki standard na najviši nivo!

Grad Vranje u saradnji sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine aktivno radi na zaštiti životne sredine

Objavljeno: 13:34h

Žikica Antanasijević, gradski većnik za ekologiju i zaštitu životne sredine, za poslednjih osam meseci koliko je na ovoj funkciji, govori za Espreso o ekološkim problemima Vranja, realizovanim projketima, ali i planovima za narednu godinu, a sve u cilju podizanja ekoloških standarda.

- Grad Vranje je jedna od zajednica u kojoj se najviše odvaja za ekologiju. Ove godine smo u Fondu za zaštitu životne sredine imali oko 36 miliona dinara, od toga oko 10 miliona su preneta iz 2017. godine.Ono što je bilo naša obaveza, na to smo i potrošili ta sredstva. Reč je o kontroli kvaliteta vazduha, kontrola polena u vazduhu, praćenje buke, uređenje odvođenja otpadnih voda.Takođe jedan deo sredstava je odvojen i za nabavku kanti za razvrstavanje otpada.Nabavili smo ulične đubrijere i mobilijare, koji bi tek trebalo da budu postavljeni. Vranje je drugi grad na jugu Srbije, posle Niša, koji je krenuo u nabavku podzemnih kontejnera. Za te namene izdvojeno je 4,2 miliona dinara, očekujemo da u najskorije vreme krenemo sa postavljanjem podzemnih kontejnera, jer smo za to odredili četiri lokacije u užem gradskom jezgru.

Žikica Antanasijević, gradski većnik za ekologiju i zaštitu životne sredine
Žikica Antanasijević, gradski većnik za ekologiju i zaštitu životne sredine foto: Printscreeen/Facebook

Pored nedostatka sredstava, koje Grad Vranje planira da kroz projektno finansiranje traži od nadležnih ministarstava, najveći ekološki problem u Vranju je nepostojanje ekološke svesti kod većine građana:

-Mi očistimo divlje deponije, koje opet niču na istim lokacijama, kao da ih nismo ni čistili. Lome se mobilijari koje smo postavili, smeće se baca gde se stigne. Takođe, veliki problem je i popunjenost deponije “Meteris”. U saradnji sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine radi se studija izvodiljivosti o proširenju deponije.

To bi trebalo da bude deponija regionalnog karaktera, a proširenje bi možda krenulo već naredne godine. Uradila bi se i postrojenja za preradu otpada, čime bi se životni vek deponije produžio na duži vremenski period. Investitore interesuje količina otpada, tako da se nadamo saradnji sa susednim opštinama, što će biti od značaja za Vranje i čitav okrug.

U toku je izrada projekta za sanaciju smetlišta u naselju Palestina:

- Imamo problem sa zagađenjem Aleksandrovačkog jezera i tu su u toku izrade određenih studija. To su pored Pljačkovice i tekućih komunalnih problema, naši prioriteti za narednu godinu. Možemo da koristimo sredstva iz IPA fondova, ministarstava, tako da i tu pripremamo određene projekte -kaže gradski većnik za Ekologiju grada Vranja Žikica Antanasijević.

Tekst je objavljen u sklopu projekta "Vranje- Grad za primer" podržanog od strane Grada Vranja.

BONUS VIDEO: Emisija Kratki espreso

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.