Ona će vas spasiti od prevara: Lana Tafi, najljući borac protiv lažnih lekova (FOTO)

Prepoznajte falsifikovane lekove

Ona će vas spasiti od prevara: Lana Tafi, najljući borac protiv lažnih lekova (FOTO)

Više od polovine lekova koji se prodaju preko interneta je lažno, dopremaju se sa svih delova sveta, prepakuju, mešaju i šalju dalje. Lara Tafi sve to dobro zna, a još bolje kako da stane na put prevarantima
Objavljeno: 15:22h

Lana Tafi je heroina novog doba, borac protiv zla, nepokolebljiva i neustrašiva u svojoj misiji da zaštiti mlade, plavuša koja ruši sve tabue. Na putu joj stoji mračna organizacija isprepletana po celom svetu koja "valja" materije opasne po zdravlje miliona ljudi. Ovo nije scenario za novi film o Lari Kroft, a Lana nije ni nova Ketnis Everdin, mada po energiji podseća, ovo je novi strip. U njemu "Minolovci", grupa dobro obučenih i utreniranih operativaca bije bitku protiv farmaceutskih zločina, falsifikatora lekova i preprodavaca lažnih medikamenata. Cilj autora je da dopre do osnovaca i srednjoškolaca, koji su na internetu, ali i po školskim dvorištima, meta dilera lažnih preparata čija upotreba može da ima pogubne zdravstvene posledice. Sam strip bi u tom kontekstu mogao da postane urbana lektira sa edukativnom svrhom.

Spone Srbije i Italije sve su na slovo F: fudbal, Fijat i Ford - Alan Ford. I Lana Tafi izgrađena je upravo na ovim sponama. Ona šutira svoje neprijatelje snagom najboljeg golgetera, a njeno ime jeste anagram reči Alan i Fiat. Ideja se rodila pre četiri godine u prepunom tramvaju u Strazburu u razgovoru dva čoveka - različitog starosnog doba, ali podjednakog entuzijazma i pasioniranog poznavanja stipova, a posebno, Alana Forda. Pavle Zelić, naš predstavnik ALIMS-a (Agencije za lekove), a Domeniko di Đorđo, direktor italijanske agencije za lekove (AIFA) dolaze na ideju da naprave strip koji će na na pitak, razumljiv način, tinejdžerima predstaviti sve opasnosti konzumiranja lažnih lekova. U realizaciji im je pomogao Savet Evrope, a misli u crtež pretočio Boris Nenezić. Lana Tafi je tako mogla da započne svoju avanturu.
Espreso
Više od polovine lekova koji se prodaju preko interneta je lažno, dopremaju se sa svih delova sveta, prepakuju, mešaju i šalju dalje. Uglavnom je reč o preparatima za kojima posežu upravo dečaci i devojčice osetljivi na pritisak okoline po pitanju fizičkog izgleda (steroidi za mišićnu masu, preparati za mršavljenje). Značajno mesto zauzimaju i proizvodi za potenciju i antidepresivi. Cilj stripa je da mlade nauči kako da prepoznaju lek, da znaju kakve su kontraindikacije takvog leka i koga obavestiti ukoliko znaju koje se to grupe na internetu (većinom na Fejsbuku) time bave ili ko prodaje u okolini škole.
Pravi izazov je bio kako deci u tom uzrastu prići sa ozbiljnom temom, skrenuti pažnju na opasnosti, a da oni to ne shvate kao "zvocanje". Italijanski priholozi razradili su likove na osnovu tipova tinejdžera sa kojima se mladi mogu lako identifikovati, a dijalozi su ispričani njihovim jezikom.
- Slučajevi koji su prikazani u stripu su istinski dogadjaji, primeri koji su se dogodili u Italiji (npr. da cela prodica naručuje lekove preko interneta). U Srbiji deca znaju za temu, znaju da postoje dileri, čak znaju i ko u njihovom okruženju naručuje lekove i sredstva i kako ih kupuju, kaže Pavle Zelić.
Espreso
- U razgovoru i razmeni misli sa Domenikom došli do zaključka da je za tinejdžere efikasnija edukacija nego policija. Retke su kampanje sa ovakvim pristupom, sporije, ali duplo efektnije, jer je u pitanju temeljna edukacija prave ciljne grupe. Strip je interaktvian, svaka situacija u stripu nudi više rešenja, dajući deci tako slobodu izbora i uvid u nesrećne odabire pojedinih situacija. Ilustrator Boris Nenezić koji je udahnuo život likovima kaže da je stvarnost nepresušna inspiracija. - Za lik mafijaša sa ožiljkom u stripu sam naravno koristio Al Paćina iz Skarfejsa, nisam čak gledao direktno u fotografiju već mi je samo on pao na pamet kada sam krenuo da ga radim. Pored Alana Forda za Lik neustrašive Lane Tafi malo sam bio inspirisan i onim Bond devojkama, koje su spas u zadnji čas.
- Očekujemo da Lana Tafi nastavi da živi po školama u Beogradu i Srbiji u seriji predavanja o opasnostima lažnih lekova i borbi protiv toga. Spremamo i video igricu, jer svako od nas može da bude ta junakinja, kaže Pavle. A šta bi autor Lane Tafi rekao kada bi je video: "Pitao bih je da izađemo! Mada, ona je baš jaka i svojeglava devojka, možda ne bih imao herca, jer kako i stoji u stripu 'Ludo' je ni izdaleka ne opisuje". (Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.