TRAŽILI SMO ČUDO NA VAVEDENJE U SVETOM SRPSKOM MANASTIRU: Zatekli smo zaista neverovatne stvari (FOTO)
Manastir Vavedenja Presvete Bogorodice na Senjaku, Foto: Stefan Kojić

VERNICI SLAVE VELIKI PRAZNIK

TRAŽILI SMO ČUDO NA VAVEDENJE U SVETOM SRPSKOM MANASTIRU: Zatekli smo zaista neverovatne stvari (FOTO)

Za vreme Drugog svetskog rata 50-tak siročadi obitavalo je u ovom manastiru a o njima su brigu vodile monahinje

Objavljeno:
Jovana Korica

Pravoslavni hrišćani danas proslavljaju praznik Vavedenje Presvete Bogorodice.

Ovom prilikom ekipa Espresa zaputila se u manastir Vavedenja na Senjaku u Beogradu, koji danas proslavlja slavu. U posetu manastiru došao je i Patrijarh srpski Irinej, koji je zajedno sa monahinjama, sveštenicima i đakonima održao "slavsku liturgiju" u ovom manastiru.

1 / 4 Foto: Stefan Kojić

Patrijarha su u dvorištu manastira dočekali vernici, zajedno sa monasima i sveštenim licima.

Uzbrdica i najednom tabla na kojoj piše "Manastir Vavedenja". Skrećemo desno, a pred nama se otvara prostor koji nas vodi u 30.-te godine dvadesetog veka.

foto: Stefan Kojić

Za nastanak ovog manastira vezuje se specifična priča. Gospođa Persida Milenković je, kako kažu, sanjala da baš na Senjaku, upravo na mestu gde se crkva i danas nalazi, ona treba da bude izgrađena.

1 / 3 Foto: Stefan Kojić

Ova dobrotvorka je, baš onako kako joj je kazano u snu, i baš na mestu na kojoj joj je kazano podigla glavnu manastirsku crkvu 1935. godine. Uz manastir Vavedenja Presvete Bogorodice Persida je zajedno sa svojim mužem Ristom uz manastir podigla i školu, u kojoj je i danas smeštena Matematička gimnazija. Njen grob nalazi se upravo u manastiru koji je sama izgradila.

Temelj ove crkve osvećeni su 10.10.1035. godine i za vrlo kratko vreme crkva je podignuta, te je osvećena već 25.10.1936. godine.

Među zanimljivostima koje se pominju kada je ova Svetinja u pitanju svakako se svrstava i vrlo neobično otkriće do koga se došlo tokom kopanja temelja za izgradnju manastira Vavedenje Presvete Bogorodice na Senjaku. Na tom mestu prilikom kopanja otkriveni su ostaci nekadašnjeg hrama, to jeste deo Svetog prestola koji je bio izgrađen od kamena, kao i sveštenička odežda, no do današnjih dana nije poznato o kakvom hramu je reč, kao ni iz kog perioda datira.

Za vreme Drugog svetskog rata 50-tak siročadi obitavalo je u ovom manastiru a o njima su brigu vodile monahinje.

Danas je ovo saborno mesto pravoslavnih hrišćana iz okruga Beograda, ali kako saznajemo u posetu ovom mestu dolaze i stranci iz regiona, ali i drugih zemalja sveta. Inspiracija im je upravo priča o nastanku ovog kompleksa, ali i mirnoća i blagodat ovog mesta koja se prilikom ulaska na kapiju odmah oseća.

Mnogi vernici danas su došli na proslavu slave manastira, a u dvorištu se čulo kako se pozdrvaljaju sa "Pomaže Bog, srećan praznik", a otpozdravljaju "Bog Vam pomogao. Hvala, takođe".

Bonus video:

Espreso na grobu patrijarha Pavla


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.