JEDINI MUZEJ NA OTVORENOM: Posetili smo STARO SELO u Sirogojnu i osetili kako se nekada živelo!
Staro selo se nalazi pored crkve Svetog Petra i Pavla, Foto: Espreso

turistička atrakcija

JEDINI MUZEJ NA OTVORENOM: Posetili smo STARO SELO u Sirogojnu i osetili kako se nekada živelo!

Staro selo se nalazi na 26 km od turističkog centra Zlatibor

Objavljeno:

Jedini muzej na otvorenom u Srbiji "Staro selo", nalazi se na 26 km od turističkog centra Zlatibor u selu Sirogojno. Pored crkve Svetog Petra i Pavla, na lokaciju od pet hektara prevučene su iz svih delova Zlatibora stare brvnare, kako bi se ovde prezentovale i očuvale.

Muzej su dve celine. Prva je skup kuća koje su sačuvale svoj prvobitni izgled i namenu, i one su stalna muzejska postavka formirana u dve zlatiborske okućnice. Drugu grupu čine kuće koje su sačuvale svoj prvobitni izgled, ali im je namena promenjena, adaptirane su i prilagođene turističkim potrebama. To su dvorana, prodavnica suvenira, krčma, apartmanske zgrade...

foto: Espreso

Muzejska postavka zlatiborskih brvnara predstavlja svedočanstvo kulture stanovanja u zlatiborskom kraju u 19. i početkom 20. veka. U to vreme živelo se u zadrugama koje su brojale i do 50 članova, a zlatiborsku okućnicu sačinjavao je veliki broj manjih objekata raspoređenih oko "glavne kuće".

Pravljene na padini okrenutoj prema Suncu, kuće su četvrtastog oblika sa zidovima od vodoravno naslaganih brvana na uglovima vezanih u "ćetr", pokrivene šindrom, kamenim pločama ili slamom. Na krovu su se nalazili otvori "badže" koji su služili za cirkulaciju vazduha, a na samom vrhu kuće se nalazio dimnjak koji se zvao "kapić".

foto: Espreso

"Glavna kuća" ima dve prostorije – "kuću" i "sobu", a ispod sobe se nalazio podrum. Istočna i zapadna vrata su pored funkcionalnih imala i simbolička značenja (sve što je dobro i lepo ulazilo je na istočna vrata – novorođenče, mlada, kumovi, gosti..., a sve što je loše izlazilo je na zapadna).

Centralno mesto "kuće" zauzimalo je ognjište, u njemu je vatra uvek gorela, na njemu se pripremala hrana, oko ognjišta su se uveče sabirali članovi zadruge dogovarali se o poslovima za naredni dan, a potom tu i spavali.

Okućnicu si činili i vajat (zgrada koju je dobijao svaki sin domaćina kada se oženi), mlekar (za čuvanje mleka i mlečnih proizvoda), pekara (za pečenje hleba), ambar i salaš (za čuvanje žita i kukuruza), mišana (za sušenje voća), kačara (za pečenje rakije) i štala (za stoku).

Drugi deo muzejske postavke čine objekti originalnog izgleda, ali prilagođeni turističkim potrebama: dvorana i letnja pozornica za izložbe, seminare, književne susrete, pozorišne predstave i koncerte; izložbeni i prodajni prostor proizvoda starih zanata i kopija muzejskih eksponata koje izrađuju seoske zanatlije; krčma Muzeja koja posetocima nudi zlatiborska jela pripremljena na starinski način, uz konake za smeštaj i boravak gostiju.

1 / 8 Foto: Espreso

Program Muzeja je i očuvanje starih zanata, pa se u tri opremljene radionice tokom leta organizuje obuka u kačarskim, kovačkim i grnčarskim veštinama. Sastavni deo Muzeja čini Crkva Svetog Petra i Pavla sa vrednim ikonostasom iz 1764. godine.

Ovaj jedinstveni Muzej na otvorenom možete posetiti u zimskom periodu od 9 do 16 časova, a u letnjem periodu od 9 do 19 časova.

Poslušajte u videu kako se nekada živelo u ovim kolibama:

Tekst je objavljen u sklopu projekta "Čajetina - Opština za primer", podržanog od strane Opštine Čajetina.

Bonus video:

Emisija Kratki espreso

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.