SRBI SU OD RATA POSLE ALBANIJE POBEGLI U ENGLESKU! O paklu u BRITANSKOJ GOLGOTI u Srbiji nemaju pojma (FOTO)
Projekat posvećen prisećanju na znamenite Srbe i Britance iz vremena Velikog rata, Foto: Printscreen/Twitter

ZAPAMTIMO OVO

SRBI SU OD RATA POSLE ALBANIJE POBEGLI U ENGLESKU! O paklu u BRITANSKOJ GOLGOTI u Srbiji nemaju pojma (FOTO)

Nekoliko dana sve je bilo u znaku srpsko-britanskog prijateljstva utvrđenog za vreme i posle Velikog rata

Objavljeno:

Na zvaničnom Tviter nalogu "UK in Serbia" nekoliko dana za redom tvitovi su bili posvećeni prisećanju na one znamenite Srbe koji su se zajedno sa vojskom za vreme Velikog rata izbegli u Veliku Britaniju. Ali, i o Britancima koji su se za vreme istog tog rata suprotstavili napadima na Srbiju.

Nekoliko dana sve je bilo u znaku srpsko-britanskog prijateljstva utvrđenog za vreme i posle Velikog rata.

- Tokom prethodne četiri godine smo pokušali da se setimo pomalo zaboravljenih ličnosti iz zajedničke srpsko–britanske istorije, da afirmišemo vrednosti koje su zbližavale saveznike, i slavimo teško dostignuti mir - natpis je iznad fotografija posvećenih Elsi Inglis, srpskim đacima iz koji su se za vreme Velikog rata školovali u Britaniji itd. na Tviteru "UK in Serbia".

Podsetimo, Elsi Inglis bila je škotska lekarka i sufražetkinja koja se posebno istakla radom u okviru škotskih vojnih bolnica u Srbiji u toku Prvog svetskog rata. Bila je prva žena koja je dobila najviše srpsko odlikovanje - Orden belog orla.

Elsi Inglis
Elsi Inglis foto: Wikipedia

Pomenuta su još neka imena zajedničke Srpsko-Britanske istorije, i to žena heroina iz ovog doba.

- Posebno mesto u našoj zajedničkoj istoriji pripada Dr Elsie Inglis, Dr Elizabeth Ross, Eveline Haverfield, Katherine MacPhail, Isabel Hutton, Flori Sandes i drugim fascinantnim ženama koje su tokom Velikog rata osvajale slobodu i pomerale granice mogućeg.

Više od 600 britanskih žena borile su se i radile zajedno sa Srbima. A, uspomenu na njih danas neguju posvećeni pojedinci i organizacije poput Srpskog lekarskog društva, lokalne zajednice od Valjeva do Bajine Bašte, od Mladenovca do Novog Sada.

Potaknut ovom temom nastao je i dokumentarac "Doktor koji leči istoriju", a u videu ispod možete da ga pogledate:

Unutar priče "Naše Britanke" pominje se i ime Flore Sends, kapetana srpske vojske i jedine Britanke koja je u Velikom ratu bila u prvim borbenim redovima.

Flora Sends odlikovana je sa sedam medalja. Rođena je u malom mestu Neder Popiton u Jorkširu 1876. godine. U mladosti je naučila da jaše, puca iz vatrenog oružja i vozi automobil. Radila je kao sekretarica, a uoči Prvog svetskog rata završila je kurs za bolničarke. Tokom Drugog svetskog rata živela je u Beogradu, u Ulici gospodara Vučića 91, a posle rata je otišla nazad u Englesku.

U sklopu ovog projekta od zaborava je otrgnut i Ernst Trubridž, britanski admiral, koji je tri godine u Prvom svetskom ratu proveo sa srpskom vojskom, nalazeći se na veoma važnim dužnostima. Njegova Britanska pomorska misija branila je rame uz rame sa Srbima Beograd i Srbiju od udruženog napada Nemačke, Austrougarske i Bugarske, u oktobru i novembru 1915. Admiral Trubridž je komandovao i lukom Medovom. Bio je uz srbe i kada su 1918. ušli u oslobođen Beograd.

Po završetku Prvog svetskog rata, njegova veza sa Balkanom se nije okončala. Od 1919. godine, predsedavao je Međusavezničkoj, a zatim i Međunarodnoj dunavskoj komisiji.

Posebna pažnja poklonjena je i "drugoj strani rata". Savezništvom Srbije i Britanije potaknut je i razvoj sporta. Afirmisana je društvena uloga žena, ali je doprinos bio vidiljiv i u sklopu veza u domenu obrazovanja, kulture, umetnosti itd.

I na kraju, dokumentarac o tome kako se više stotina đaka i studenata iz Srbije našlo u izbeglištvu u Britaniji, utelovljena u jednu filmsku priču o stradanju, savezničkoj podršci i ponovnom usponu jedne države.

Bonus video:

Espreso intervju - Milovan Drecun

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.