SRBI SU OD RATA POSLE ALBANIJE POBEGLI U ENGLESKU! O paklu u BRITANSKOJ GOLGOTI u Srbiji nemaju pojma (FOTO)
Projekat posvećen prisećanju na znamenite Srbe i Britance iz vremena Velikog rata, Foto: Printscreen/Twitter

ZAPAMTIMO OVO

SRBI SU OD RATA POSLE ALBANIJE POBEGLI U ENGLESKU! O paklu u BRITANSKOJ GOLGOTI u Srbiji nemaju pojma (FOTO)

Nekoliko dana sve je bilo u znaku srpsko-britanskog prijateljstva utvrđenog za vreme i posle Velikog rata

Objavljeno: 01.12.2018. 13:36h
  • 118

Na zvaničnom Tviter nalogu "UK in Serbia" nekoliko dana za redom tvitovi su bili posvećeni prisećanju na one znamenite Srbe koji su se zajedno sa vojskom za vreme Velikog rata izbegli u Veliku Britaniju.  Ali, i o Britancima koji su se za vreme istog tog rata suprotstavili napadima na Srbiju. 

Nekoliko dana sve je bilo u znaku srpsko-britanskog prijateljstva utvrđenog za vreme i posle Velikog rata

- Tokom prethodne četiri godine smo pokušali da se setimo pomalo zaboravljenih ličnosti iz zajedničke srpsko–britanske istorije, da afirmišemo vrednosti koje su zbližavale saveznike, i slavimo teško dostignuti mir - natpis je iznad fotografija posvećenih Elsi Inglis, srpskim đacima iz koji su se za vreme Velikog rata školovali u Britaniji itd. na Tviteru "UK in Serbia".

Podsetimo, Elsi Inglis bila je škotska lekarka i sufražetkinja koja se posebno istakla radom u okviru škotskih vojnih bolnica u Srbiji u toku Prvog svetskog rata. Bila je prva žena koja je dobila najviše srpsko odlikovanje - Orden belog orla. 

Elsi Inglis
Elsi Inglis foto: Wikipedia

Pomenuta su još neka imena zajedničke Srpsko-Britanske istorije, i to žena heroina iz ovog doba.

- Posebno mesto u našoj zajedničkoj istoriji pripada Dr Elsie Inglis, Dr Elizabeth Ross, Eveline Haverfield, Katherine MacPhail, Isabel Hutton, Flori Sandes i drugim fascinantnim ženama koje su tokom Velikog rata osvajale slobodu i pomerale granice mogućeg.

Više od 600 britanskih žena borile su se i radile zajedno sa Srbima. A, uspomenu na njih danas neguju posvećeni pojedinci i organizacije poput Srpskog lekarskog društva, lokalne zajednice od Valjeva do Bajine Bašte, od Mladenovca do Novog Sada. 

Potaknut ovom temom nastao je i dokumentarac "Doktor koji leči istoriju", a u videu ispod možete da ga pogledate:

Unutar priče "Naše Britanke" pominje se i ime Flore Sends, kapetana srpske vojske i jedine Britanke koja je u Velikom ratu bila u prvim borbenim redovima.

Flora Sends odlikovana je sa sedam medalja. Rođena je u malom mestu Neder Popiton u Jorkširu 1876. godine. U mladosti je naučila da jaše, puca iz vatrenog oružja i vozi automobil. Radila je kao sekretarica, a uoči Prvog svetskog rata završila je kurs za bolničarke. Tokom Drugog svetskog rata živela je u Beogradu, u Ulici gospodara Vučića 91, a posle rata je otišla nazad u Englesku. 

U sklopu ovog projekta od zaborava je otrgnut i Ernst Trubridž, britanski admiral, koji je tri godine u Prvom svetskom ratu proveo sa srpskom vojskom, nalazeći se na veoma važnim dužnostima. Njegova Britanska pomorska misija branila je rame uz rame sa Srbima Beograd i Srbiju od udruženog napada Nemačke, Austrougarske i Bugarske, u oktobru i novembru 1915. Admiral Trubridž je komandovao i lukom Medovom. Bio je uz srbe i kada su 1918. ušli u oslobođen Beograd. 

Po završetku Prvog svetskog rata, njegova veza sa Balkanom se nije okončala. Od 1919. godine, predsedavao je Međusavezničkoj, a zatim i Međunarodnoj dunavskoj komisiji. 

Posebna pažnja poklonjena je i "drugoj strani rata". Savezništvom Srbije i Britanije potaknut je i razvoj sporta. Afirmisana je društvena uloga žena, ali je doprinos bio vidiljiv i u sklopu veza u domenu obrazovanja, kulture, umetnosti itd.

I na kraju, dokumentarac o tome kako se više stotina đaka i studenata iz Srbije našlo u izbeglištvu u Britaniji, utelovljena u jednu filmsku priču o stradanju, savezničkoj podršci i ponovnom usponu jedne države.  

 

Bonus video:

Espreso intervju - Milovan Drecun

(Espreso.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media