LEPA VEST ZA PENZIONERE: Sutra će dobiti 3.000 dinara, a evo kolike će penzije biti sledeće godine!
Uslov za povećanje penzija u narednoj godini, kako je juče najavio ministar finansija Siniša Mali, jeste da privredni rast Srbije u 2019. bude između 3,5 do četiri odsto, Foto: Nebojša Mandić

mnogi nisu zadovoljni iznosom

LEPA VEST ZA PENZIONERE: Sutra će dobiti 3.000 dinara, a evo kolike će penzije biti sledeće godine!

Isplata pomoći počeće 30. novembra, nekima će stići nekoliko dana kasnije, zavisi od toga kome se donosi na kućnu adresu

Objavljeno:

Pored jednokratne pomoći od 3.000 dinara, postoji mogućnost da pod jednim uslovom penzioneri dobiju i povećanje penzija u 2019. godini. Ministar za rad , zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević najavio je da će jednokratna pomoć od tri hiljade dinara penzionerima biti isplaćena 30. novembra.

On je gostujući na RTS-u rekao da možda neće svi dobiti istog dana, precizirajući da će isplata pomoći početi 30. novembra, te podsetio da je reč o pomoći koju je pre nekoliko dana najavio i predsednik Srbije. Međutim, pored isplate jednokratne pomoći postavlja se i pitanje povećanja penzija u narednoj godini.

Uslov za povećanje penzija u narednoj godini, kako je juče najavio ministar finansija Siniša Mali, jeste da privredni rast Srbije u 2019. bude između 3,5 do četiri odsto, što, sudeći po procenama domaće i stručne javnosti, nije nemoguće.

U Fiskalnom savetu nedavno su ocenili da će privredni rast Srbije u narednoj godini biti četiri odsto. Međunarodni monetarni fond istovremeno je bio nešto pesimističniji u prognozama, najavljujući rast od 3,5 procenata. Toliki rast bruto društvenog proizvoda u našoj zemlji očekuju i u Svetskoj banci, ali i u Ministarstvu finansija.

Ako se obistine ove prognoze, ukupno 1,7 miliona penzionera moglo bi i naredne godine da očekuje povišice, što bi bilo peto povećanje penzija od 2014, kada je država zakonom umanjila primanja najstarijih. Prethodno, u novembru, penzioneri su dobili redovno povećanje penzije.

Mnogi od njih, međutim, nisu bili zadovoljni iznosom, s obzirom na to da su oni sa najmanjim primanjima dobili najmanje povećanje. Praktično, penzioneri čije su penzije bile manje od 32.000 dinara dobili su povećanje od pet odsto.

Tako je 100.000 penzionera dobilo povišicu od svega 500 dinara, dok je čak 260.000 penzionera dobilo povećanje između hiljadu i 1.250 dinara. Najveći rast penzija do 22,5 odsto dobili su penzioneri sa najvećim penzijama.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.