Kako žive lјudi dok se kompletno selo seli?
Kako žive lјudi dok se kompletno selo seli?, Foto: Promo

Preselјenje sela Vreoci ulazi u završnicu

Kako žive lјudi dok se kompletno selo seli?

Škola, pošta, Dom kulture samo su neke od institucija čije funkcionisanje ne sme da se dovodi u pitanje

Objavljeno: 09:05h

Od uglјa sa površinskih kopova Rudarskog basena „Kolubara“ proizvodi se svaki drugi kilovat-čas električne energije u Srbiji, budući da se odatle dobija oko 75 odsto lignita naše zemlјe - u proseku oko 29 miliona tona godišnje. Da bi domaćinstva i privreda imali stabilno snabdevanje i u budućnosti, doneti su zakoni koji nalažu proširenje postojećih kopova da bi se došlo do ostalih rezervi kvalitetnog uglјa. Pravi infrastrukturni poduhvati su ono što se čini tom prilikom – iselјavaju se putevi, objekti, preusmeravaju reke i sele se čitava naselјa, da bi njihovi stanovnici mogli da nastave sa svojim životima ne morajući da traže nove komšije ili novu školu za decu. Sve je isto, samo na drugom mestu.

Jedno od sela koje se kompletno preselјava i menja geografiju kolubarskog kraja je selo Vreoci. Prema popisu, bilo je oko 1.100 domaćinstava, odnosno oko 3.500 stanovnika, na početku iselјavanja.

Prema rečima Radiše Sinđelića, predsednika MZ Vreoci, preostalo je još oko 30-ak domaćinstva, desetak iz dela naselja „Preseka“ koja su u Vreocima, a po katastarskim spisima pripadaju selu Medoševac, lokali u centru sela i stambeno-poslovni kompleks za koje do sada nije izvršen popis. I dok se ne završe sudski procesi, najvažnije je omogućiti normalne uslove za njihov život.

foto: Promo

- Građani koji su ostali u Vreocima žive u teškim uslovima, ali mi svakodnevno, zajedno sa predstavnicima „Kolubare“ i EPS-a radimo na njihovom pobolјšanju. Svakodnevne probleme sa prlјavim saobraćajnicama koje su posledica prolaska kopovkse mehanizacije, nedostatak tehničke i pijaće vode, trudimo se da zajednički popravlјamo – kaže Sinđelić.

Škola, pošta, Dom kulture samo su neke od institucija čije funkcionisanje ne sme da se dovodi u pitanje. Kada je front rudarskih radova stigao blizu OŠ „Diša Đurđević“ bilo je neophodno zatvoriti školu. Predstavnici EPS-a i „Kolubare“ odmah su reagovali i dogovoreno je da se prioritetno iz Vreoca presele sva domaćinstva sa decom školskog uzrasta.

foto: Promo

- Pomogli su nam i da organizujemo nastavu i da škola nastavi da radi. Organizovan je prevoz učenika sa dve linije koje finansira „Kolubara“ i jednom linijom koju finansira GO Lazarevac, čime je u potpunosti pokriven dolazak na nastavu i odlazak kući dece iz Lazarevca, Medoševca i Vreoca - kaže Mirjana Joksimović, direktorka škole.

Mirjana Joksimović, direktorka škole
Mirjana Joksimović, direktorka škole foto: Promo

Dogovorena je nadogradnja škole zbog proširivanja nastavnog prostora. U toku su intenzivni i obimni radovi čiji finansijer je EPS, odnosno Ogranak RB „Kolubara“. Kao rezultat se u 2019. godini očekuje veća i najmodernija škola.

Zbog širenja kopa morao je da bude zatvoren stadion FK „Turbina“. Potpisan je sporazum o finansiranju rada kluba od strane EPS-a, do završetka novog stadiona. Za razvoj sportskih i kulturnih aktivnosti stanovnika važan je i dogovor o finansiranju Mesne zajednice Vreoci dok traje proces preselјenja, što znači mnogo i KUD-u, Šah klubu i Ribolovačkom društvu.

„Kolubara“ je ustupila „Pošti Srbije“ novi objekat koji je u vlasništvu kompanije, s obzirom na to da je stari eksproprisan. Novi objekat u potpunosti odgovara potrebama poslovnice, nalazi se na bezbednoj udalјenosti od rudarskih radova, a ugrađena je nova oprema.

foto: Promo

Zbog približavanja kopa centru Vreoca zatvoren je i Dom kulture. U ovom prostoru radilo je KUD „Diša Đurđević“, društvo sa oko 200 članova. I njima su obezbeđene alternativne prostorije kako bi neometano nastavili sa radom.

Kancelarija Mesne zajednice koja je bila uz Dom kulture dobila je kancelariju u objektu stare uprave Sušare.

- Da bi proces preselјavanja Vreoca bio završen, potreban je dogovor svih zainteresovanih strana. Neophodno je realno sagledavanje okolnosti, a nerealni prohtevi nisu put kojim se može naći rešenje – racionalan je Sinđelić.

foto: Promo

Uprkos teškoj situaciji, on ističe da je najbitnije razumevanje koje predstavnici MZ Vreoci imaju od strane menadžmenta EPS-a, Ogranka RB „Kolubara“ i GO Lazarevac.

Novi dom u naselju Kusadak

Planirano je da na prostoru naselјa Kusadak u koje se sele objekti iz Vreoca, budu Dom kulture sa ambulantom, multifunkcionalna sala, fudbalski stadion, sportska hala, teren za male sportove, crkva sa parohijskim domom, zavičajni muzej. Nekadašnji Ribolovački dom na starom ušću Kolubare u Peštan dobiće naslednika u montažnom objektu brvnare koji će biti postavlјen na novom ušću Peštana u Kolubaru (pošto je menjan i tok reke), što će biti i svojevrsna uspomena na staro selo.

Sinđelić ističe da se u narednoj godini očekuju dogovori oko budućnosti Crkvene opštine Vreoci u naselju Kusadak, kao i pronalaženje rešenja za kupovinu placeva predviđenih za meštane Vreoca u ovom naselju.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.