TEMPERATURA PADA I DO -14: U nekoliko narednih dana očekuje nas i preokret!
Ledeni dani su pred nama, Foto: Beta/Dragan Gojić

Ledeni dani

TEMPERATURA PADA I DO -14: U nekoliko narednih dana očekuje nas i preokret!

Danas će ceo dan da pada sneg

Objavljeno:

U celoj Srbiji trenutno pada sneg, za Vojvodinu i istočnu Srbiju na snazi je žuti meteoalarm, dok je za ostatak zemlje narandžasti, što zavisi od toga kojim intenzitetom pada i formira snežni pokrivač.

Do kraja nedelje slede nam ledeni dani, s temepraturama od -14, a onda se prognozira "ludi" preokret, kad će temperatura porasti iznad 10 stepeni Celzijusovih.

Dok to ne stigne, obratite danas pažnju ukoliko ste u saobraćaju jer su kolovozi mokri, klizavi, vidljivost je smanjena, kažu meteorolozi, te je neophodan oprez.

Žuti alarm na snazi je u Bačkoj, Banatu, Sremu, Beogradu, Pomoravlju i Istčnoj Srbiji, dok je narandžasti u Šumadiji, Jugoistočnoj, Jugozapadnoj Srbiji i na Kosovu i Metohiji.

Kako pojašnjavaju na sajtu RHMZ, žuti meteoalarm označava potencijalno opasno vreme. Prognozirane vremenske prilike nisu neuobičajene, ali je neophodan oprez, dok za narandžasti stoji da je u pitanju opasno vreme, a vremenske prilike su takve da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje.

U RHMZ prognoziraju da se na planinama očekuje dalje povećanje visine snega.

- Danas će ceo dan da pada sneg. Polako će početi da slabi krajem dana i očekujemo njegov prestanak tokom večeri. Sve to uslovljava ciklon koji prelazi iz južnog Jadrana u Egejsko more. Njegov centar trenutno je južno od Srbije, što uslovljava prodor ovog hladnog vazduha sa severa - objašnjava meteorolog Đorđe Đurić za Blic.

Prema njegovim rečima, temeprature su u celoj zemlji od 0 do 2 stepena, a minus je na svim planinama. Najhladnije je na Kopaniku, gde je izmereno -6 sepeni Celzijusovih.

Prema Đurićevim rečima, u petak ćemo se smrzavati jer će na jugu biti -14 Celzijusovih, na severu - 6, a u beogradu -8.

- Biće suvo, sa sunčanim intervalima. U košavskom području duvaće jaka košava. Temeperatura neće preći 0 i biće od -5 do -8 najviša dnevna - ističe taj meteorolog.

Kako on navodi u subotu će biti osetno toplije nakon hladnog jutra.

- Biće jutarnjih mrazeva, ali tokom dana toplije. Makismalna temepratura biće od nula na severu i sedam na jugu. U nedelju od 5 do 10 Celzijusovih. Sledeće sedmice nam sledi osetno toplije vreme, a maksimalne temperature biće iznad 10 stepeni - rekao je sagovornik "Blica".

Bonus video: Zimsko brčkanje!

(Espreso.co.rs/ Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.