BORSKI ZOOLOŠKI VRT POSEDUJE 70 VRSTA ŽIVOTINJA I PREKO 120 JEDINKI: Ovo je jedan od najlepših zoo vrtova u Srbiji
Borski zoološki vrt osnovan je 8.12.2011. godine, Foto: JP Zoološki vrt Bor

JP "Zoološki vrt" Bor

BORSKI ZOOLOŠKI VRT POSEDUJE 70 VRSTA ŽIVOTINJA I PREKO 120 JEDINKI: Ovo je jedan od najlepših zoo vrtova u Srbiji

JP "Zoološki vrt" Bor ističe se i svojim kulturno-zabavnim programom uz stalno prisutni edukativni karakter

Objavljeno: 13:22h
Jovana Korica

Borski zoološli vrt osnovan je 8.12.2011. godine sa 50 vrsta životinja i oko 60 jedinki. Sada, sedam godina kasnije Zoo vrt u svom sastavu poseduje 70 vrsta životinja i preko 120 jedinki. Nalazi se u samom centru grada Bora.

Na prostoru na kome se nalazi zoološki vrt nekada je bila šuma, a prilikom izgradnje samih objekata, deo te šume sačuvan je pa to daje posebnu čar i specifičan ambijent samom vrtu. Kafić "Jana" smešten je u samom središtu zoološkog vrta, pa posetioci sedeći u njemu mogu da uživaju u prirodnom ambijentu. U sklopu kafića nalazi se još jedna "atrakcija" zoološkog vrta u Boru, a to je suvenirnica. I to, ne bilo kakva, nego suvenirnica u kojoj se prodaju originalni suveniri sa motivima životinja upravo iz ovog zoološkog vrta.

JP "Zoološki vrt" Bor ističe se i svojim kulturno-zabavnim programom uz stalno prisutni edukativni karakter. Samo neke od mnogobrojnih manifestacija su: Obeležavanje Dana divljih životinja, Dedamrazijada, rođendanske proslave, obeležavanje Svetskog dana studenata, raznorazne umetničke kolonije i sl.

Iz zoološkog vrta u Boru, kažu da su i ove, kao i svake godine do sada spremni za zimu.

- Kao i svake godine, i ovu zimu smo dočekali spremni. Senara je puna hranom za ishranu životinja biljojeda i sa zalihama koje posedujemo obezbedili smo ishranu životinja za zimski period. Meso za ishranu zveri, kao i voće i povrće se redovno i sukcesivno nabavlja jednom u sedam dana zbog svežih namirnica. Sve životinje u našem vrtu imaju kompletno opremljena staništa tako da zimu i ne osećaju. Afričke životinje smeštene su u adekvatnim ozidanim objektima koji se greju. Staništa za zveri čak imaju i podno grejanje. Svakoj vrsti prilagođena je temperatura koja im je neophodna, npr. U krokodilarniku je temperatura vode 27-28 stepeni, u terarijumu za smeštaj zmija temperatura vazduha iznosi 22 do 26 stepena - priča za Espreso Slađana Savić iz JP "Zoološkog vrta" Bor.

Dodaje kako je 2018.- tu godinu, pored najveće posećenosti, obeležila i nabavka novih životinjskih vrsta - par dvogrbih kamila.

1 / 12 Foto: JP Zoološki vrt Bor

Otvaranja zoološkog vrta u Boru te 2011. godine bilo je ispraćeno podrškom Beo zoovrta, koji je borskom zoološkom vrtu poklonio sve životinje koje su u tom trenutku imali. Osim podrške i poklanjanja životinja Beo zoovrt od samog početka davao je savete i stručne obuke o radu sa životinjama. Podršku borskom zoo vrtu dao je i zoološki vrt Palić.

Počeci, kako saznajemo, nisu bili ni malo jednostavni, jer su mnogi sumnjali u opstanak Zoološkog vrta u Boru. No, ovaj zoološki vrt uskoro proslavlja sedmi rođenda sa sve brojnijim životinjskim stadom i sve većom posećenošću.

Tradicionana manifestacija ovog zoološkog vrta, "Dedamrazijada", i ove godine je aktuelna i u pripremi. Naime, JP "Zoološki vrt" Bor svake godine povodom novogodišnjih praznika organizuje "Novogodišnju čaroliju" za najmlađe posetioce.

1 / 5

- U sopstvenoj režiji organizujemo male predstave za decu u kojoj su naši zaposleni kostimirani i na vrlo šarmantan način animiraju najmlađe. Bez lažne skromnosti možemo reći da je naša Dedamrazijada najposećenija kako zbog samog ambijenta tako i zbog mnogobrojnih zanimljivih dešavanja koje naše preduzeće organizuje tog dana. Tom prilikom se svakom detetu koje je u vrtu uruči i mali poklon. Za svaku dosadašnju Dedamrazijadu uspeli smo (uz pomoć lokalnih privatnika) da obezbedimo preko 200 simboličnih paketića za najmlađe - saznajemo iz borskog zoološkog vrta.

Kao plan za 2019.godinu Uprava zoo vrta navodi rad na bogaćenju kulturno - zabavnog sadržaja u samom vrtu, ali i nadu da će u narednoj godini posetioce da obraduju novim životinjskim vrstama.

- Napominjemo da kao javno preduzeće ne bismo opstali bez podrške i pomoći lokalne samouprave Bor jer su od prvog dana uz JP ”Zoološki vrt” Bor - kažu iz zoo vrta za Espreso.

Tekst je objavljen u sklopu projekta "Bor - Moj grad" podržanog od strane Opštine Bor. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Bonus video:

MA ŽENA U ORIGINALU! Majmunica čisti, trese, pere... Svaka joj čast kako sve to originalno radi! NASMEJAĆE VAS


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.