DANAS POČINJE BOŽIĆNI POST: Narednih 40 dana treba da se uzdržavate od masne hrane, ali ima i jedna BITNIJA STVAR!
Vodite računa na koji način ćete da postite, Foto: Pixabay

vodite računa

DANAS POČINJE BOŽIĆNI POST: Narednih 40 dana treba da se uzdržavate od masne hrane, ali ima i jedna BITNIJA STVAR!

Post je vreme kada treba da pronađete mir, ali i meru u svemu, kako telesno, tako i duhovno

Objavljeno:

Jedan od četiri velika godišnja posta, Božićni, počinje danas i zaršava se na Božić, 7. januara. Svaki pravi vernik, tih 40 dana treba da iskoristi za pročišćenje i tela i duše, a ne da ga dožive kao dijetu, bez preteranog udubljivanja u to šta post zapravo znači.

Post nije samo uzdržavanje od masne hrane, već i loših misli i dela. To je zapravo vreme kada čovek pronalazi meru u svemu, izražava zahvalnost Bogu, pronalazi mir i suzdržava se od loših misli i dela, tačnije, vreme posta treba da nauči čoveka suzdržavanju, ali ne samo od masne hrane, već i od zlobe, uvreda, besa i svega onog što nije svojstveno pravom hrišćaninu.

Ono što treba da znamo, je da nam prema pravilima posta i prema rečima Svetog Jovana Zlatoustog, telesni post nam ne koristi ako nije povezan sa duhovnim.

- Ne govori mi: Toliko dana sam postio nisam jeo ovo ili ono, nisam pio vina, išao sam u gruboj haljini; nego kaži nam da li si od gnevnog čoveka postao tih, od žestokog - blag. Ako si iznutra pun zlobe, zašto si telo mučio? - reči su Jovana Zlatoustog u crkvenim knjigama.

foto: Fonet

A ako se osvrnemo na sveto pismo, u njemu piše "ljubi bližnjega svog kao sebe samoga", što znači da treba iznad svega da budemo tolerantni, da poštujemo i pomažemo drugima, a to možemo samo ako nismo besni i sebični.

Sveštenici savetuju da se u postu treba pokajati, ispovedati, razmisliti, olakšati svoju dušu i očistiti sebe, opraštati, i svemu pristupati čistog srca.

Što se tiče Božićnjeg posta, koji danas počinje, strogo se posti (na vodi) samo sredom i petkom, dok je ponedeljkom, utorkom i četvrtkom dozvoljeno koristiti ulje i vino, a subotom i nedeljom i ribu. Najstrožiji post je 6. janaura kada su pravi vernici toga dana sve do večere samo na vodi.

foto: profimedia

Ono što treba da znate je da svaka nagla promena režima ishrane za organizam predstavlja svojevrsni šok, pa je trebalo da se unapred pripremite za 40 dana koji slede. Za razliku od Vaskršnjeg, kada se riba konzumira samo dva dana u toku dugog posta, riba se u Božićnom postu konzumira češće, a za organizam je veoma važna jer sadrži omega 3 kiseline, proteine i minerale neophodne za pravilno funkcionisanje organizma.

Sa religiozne strane gledano, post nije dijeta i vernicima čije je zdravstveno stanje dobro, post ne predstavlja nikakav problem, dok kod onih čiji je organizam slab a ipak žele da poste, postoje izvesna odstupanja, o kojima se vernik dogovara sa svojim duhovnikom. Post nije mučenje, saglasni su i lekari i nutricionisti, jer je zdravo postiti, odnosno neko vreme izbegavati mrs.

Bonus video:

Emisija Kratki espreso

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.