POSLANICI DONELI ODLUKU ZBOG KOJE ĆE NAROD POBESNETI! Priča o pretplati za RTS odjekuje Skupštinom
Skupština Srbije, ilustracija, Foto: RTS printscreen

DA LI JE REALNO?

POSLANICI DONELI ODLUKU ZBOG KOJE ĆE NAROD POBESNETI! Priča o pretplati za RTS odjekuje Skupštinom

Ko bi ovo očekivao?

Objavljeno:

Odbor Skupštine Srbije za kulturu i informisanje je danas prihvatio predlog da se pretplata za Radio-Televiziju Srbije i Radio-Televiziju Vojvodine poveća sa 150 na 220 dinara mesečno.

Opozicija je negodovala jer se taksa povećava za 40 odsto i izrazila nezadovoljstvo radom javnog servisa, dok je vladajuća većina podržala taj predlog i odbacila kritike o neravnopravnom tretmanu političkih predstavnika na RTS i RTV-u.

Državni sekretar u Ministarstvu kulture Aleksandar Gajić rekao je da pune četiri godine pretplata bila 150 dinara, a da su se za to vreme povećali troškovi u Srbiji.

On je ocenio da povećanje od 70 dinara nije veliko i da je predlog o povećanju potpuno opravdan i da gradjani mogu da očekuju još bolji i obogaćeniji sadržaj i informacije koje su u javnom interesu.

"To povećanje ujedno bi trebalo da stvori ambijent da oba medijska javna servisa imaju manje finansijskih problema, a naročito se to odnosi na RTV koja beleži odredjeni finansijski gubitak iz godine u godinu. Ova taksa sa ovim iznosima će da ublaži taj gubitak koji se prikazuje svake godine u završnom računu medijskog javnog servisa Vojvodine", rekao je Gajić.

Đorđe Vukadinović iz poslaničke grupe Pokret za spas Srbije-Nova Srbija rekao je da je nedopustivo obrazloženje povećanje takse povećanjem troškova života, i naveo da je bilo potrebno uz predlog poslati obrazloženje šta je u vezi s racionalizacijom i uštedom javni servis uradio od 2014. godine kada je odredjan taksa od 150 dinara.

On je rekao da javni medijski sevrisi ne vrše svoju funkciju delom zbog nedostatka sredstava, a "više zbog volje onih koji servisom upravljaju".

"Niti ravnomerno izveštajavu o političkim aktivnostima u Srbiji, niti gradjanima omogućavaju informisanje o bitnim stvarima, o društvenim procesima u zemlji i skloni su idealizovanoj slici ekonomske situcija u zemlji", rekao je Vukadinović. On je negodovao što se ne prenose neke od utakmica reprezentacije Srbije i liga šampiona.

Poslanica Dosta je Bilo Branka Stamenković rekla je da će godišnje gradjani zbog povećanja pretplate morati da izdvoje više od 2.500 dinara i da to ne dolazi u obzir, jer gradjani nemaju više odakle da plaćuja nove namete.

foto: Dado Đilas

"Nama javni medijski servis treba - ne poričem. Nama treba i da se on finansira shodno potrebama koje ima da bi mogla kvalitetnije da pravi program, ali način na koji se finansira mora da prodje rekonstrukciju. Treba unutar samog javnog servisa da se izvrši analiza i reogranizacija radi smanjenja troškova i da se vidi koliko se rasipa novac i gde tu može da se uštedi", rekla je Stamenković.

Samostalna poslanica Ana Stevanović rekla je da RTS u programu ne zastupa ravnomerno sve političke aktere tako da bi gradjani mogli da donose inteligentne političke odluke.

Gajić je odgovorio da taksa nije namet, nego obaveza svakog gradjanina Sbrije, kao i u bilo kojoj drugoj evropskoj državi.

On je kazao i da gledanost javnog servisa govori u prilog tome da rade isključivo u javnom interesu: "milion i po ili dva miliona ljudi je uz ekran i odredjen sadržaj, zar vam to ne govori da ostvaruje javni interes za koji se vi ovde borite?", rekao je Gajić.

Poslanik SNS Marko Atlagić rekao je da RTS ne forsira ni jednu političku opciju i da je normalno to što prati rad državnih organa, što ju radio i u vreme vlasti Vojislava Koštunice ili Borisa Tadića.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.