NACIONALNO BLAGO SRBIJE BILO JE SKRIVENO U NEMAČKOJ, NA TAVANU IZA HITLEROVE SLIKE! Sada se prodaje za 30.000 evra
Ordenje kralja Petra II Karađorđevića, Foto: Wikipedia, andreas-thies.de

DRŽAVO REAGUJ

NACIONALNO BLAGO SRBIJE BILO JE SKRIVENO U NEMAČKOJ, NA TAVANU IZA HITLEROVE SLIKE! Sada se prodaje za 30.000 evra

Srbija mora da kupi ovo ordenje...

Objavljeno:
Darko Zlojutro

Ponovo se istorijsko blago Srbije nalazi po podrumima i prašnjavim tavanima, a završe na aukcijskim prodajama. Najnoviji dokaz za to je ordenje kralja Petra II Karađorđevića koje se prodaje, verovali ili ne za 30.000 evra!

Naime, jedna od najuglednijih aukcijskih kuća u Nemačkoj "Andreas Tis" objavila je katalog za narednu aukcijsku prodaju, a u kom se nalaze i odlikovanja i lični predmeti kralja Jugoslavije Petra II Karađorđevića.

Kako se navodi u katalogu, pod brojem 107 nalaze se odlikovanja kralja Petra II.

"Na jastuku od crnog somota ugrađena 4 kompleta ličnog ordenja kralj Petar II (1923 - 1970). Ordenje je: Karađorđeve zvezde, Belog orla, Jugoslovenske krune i Svetog Save", a kako u ovoj aukcijskoj kući navode početna cena ovog kompleta je za 30.000 evra.

Prema navodima iz kataloga aukcijske kuće, ponuđeni ordeni Karađorđeve zvezde i Belog orla su prvog reda, s mačevima. Na pozadini prvog je naziv pariske firme „Artus Bertrand” koja ga je izradila, dok Orden Belog orla sadrži posrebreni, emajlirani dragulj, ali i manja oštećenja emajla na krunama. U ponudi su i Orden Jugoslovenske krune (1919–1945) i Orden Svetog Save s prikazom ovog svetitelja. Svako od četiri odlikovanja sadrži i zvezdu od srebra, takođe presvučenu srebrnom pozlatom i emajlom – materijalima od kojih su napravljeni i krstovi na znamenjima.

Kako se navodi osim znamenja, ovaj set sadrži i nekoliko ličnih predmeta i pisama, ali i pehar.

Kako Espreso.co.rs saznaje ova četiri odlikovanja nagrađena u SAD 1977. godine priznanjem za najbolju postavku, a pronađena su u jednom Nemačkom mestu na tavanu jednog kolekcionara, zatim je kupljeno i odnešeno u Študgart u aukcijsku kuću.

Ostaje nejasno kako su ona završila u Nemačkoj, budući da je poslednji kralj Jugoslavije izgnanstvo proveo u SAD, a još su čudnija pisma koja idu uz ova odlikovanja.

Prvo je navodno sačinio upravo Karađorđević, 1. januara 1969. u Njujorku, a potpisao ga je u svojstvu svedoka njegov „uvaženi prijatelj i lični predstavnik” Džejms Džejkobs. Tim dopisom, Petar je imenovao Amerikanca Filipa Mejna Vebera za trajnog upravitelja novoformirane Kancelarije kraljevskih ordena zadužene za zaštitu i čuvanje jugoslovenskih kraljevskih odlikovanja i naveo da će Veberu posredstvom Džejkobsa biti dostavljena upravo četiri ordena čiju prodaju danas oglašava nemačka aukcijska kuća. U istom pismu, pečatiranom štambiljem novouspostavljene Kancelarije, ističe se da će ordenje Veberu biti povereno na „brigu i čuvanje” dokle god je Petar Drugi živ. Potom će preći u lično Veberovo vlasništvo „u znak sećanja na lično poverenje i prijateljstvo” između njega i Petra.

Kralj Petar II Karađorđević s ordenjem
Kralj Petar II Karađorđević s ordenjem foto: Wikipedia

Poslednji put ovo ordenje viđeno je na konvenciji OMSA u Santa Mariji u Kaliforniji 1977.

- Sasvim slučajno, sakupljajući predmete koje imaju vezu sa Nacističkom Nemačkom pronađeno je ovo ordenje u jednom malom gradiću Bavarske. Ordenje je bilo na tavanu iza jedne Hitlerove slike - otkriva nam izvor blizak ovoj aukcijskoj kući koja prodaje ordenje Karađorđevića.

Ono što je posebno zanimljivo je ordenje koje sadrži mačeve, jer su se ona dodeljivala za ratne zasluge, a budući da je kralj Petar drugi kao mlad napustio Jugoslaviju (rođen 1923) i nije mogao da se istakne u ratu onda se sumnja da je to ordenje lični predmet kralja Aleksandra I Karađorđevića.

Ordenje na aukciji koje je srpsko nacionalno blago
Ordenje na aukciji koje je srpsko nacionalno blago foto: andreas-thies.de

Ordenje Jugoslovenske krune i Svetog Save su pripadala upravo Petru II jer je on kao kralj, po zakonu, bio poglavar svih ordena koja je dinastija uspostavila.

Moguće je i da potiču iz dvorskih depoa jer je svaki vladar morao da uvek raspolaže s po nekoliko primeraka ordenja kako bi mogao u svakom trenutku, ako ima potrebe, da nekoga odlikuje.

Lične stvari Petra II Karađorđevića na aukciji
Lične stvari Petra II Karađorđevića na aukciji foto: andreas-thies.de

Ostaje da se vidi da li će Srbija reagovati i otkupiti ovo istorisjko blago Srbije, kao što je to bio slučaj sa pečatom kneza Strojimira, koji je takođe kupljen na aukciji odlukom tadašnjeg ministra kulture Dragana Kojadinovića.

I tada je taj prsten-pečat kupljen u Nemačkoj, na aukciji u Minhenu za 20.000 evra, a on je zapravo bio dokaz srpske državnosti.

Katalog aukcijske kuće u kom se nalaze odlikovanja Karađorđevića
Katalog aukcijske kuće u kom se nalaze odlikovanja Karađorđevića foto: andreas-thies.de

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.