MIHAILU I MILICI (5) JE SVAKI DAN ŽIVOTA BORBA! Dečak je izgubio i prstiće, MALIŠANIMA TREBA POMOĆ SVIH NAS
Milici i Mihailu možete pomoći putem SMS-a, tako što ćete upisati broj 142 i poslati na 3030, Foto: Facebook / Nenad-Ivana Lukic

DETINJSTVO PUNO PROBLEMA

MIHAILU I MILICI (5) JE SVAKI DAN ŽIVOTA BORBA! Dečak je izgubio i prstiće, MALIŠANIMA TREBA POMOĆ SVIH NAS

Mihailo i Mica su pokazali da su čuda moguća!

Objavljeno: 13:04h
Milica Božinović

Mihailo i Milica su dva malena heroja! Njihov svaki dan je nova borba, borba koja traje već pet godina.

Ivana Lukić rodila je blizance u 32. nedelji, carskim rezom. Porođaj je bio komplikovan, Ivani je krenula sepsa, a tada su počele i prve nedaće. Mihailo i Milica, nažalost, izvlače deblji kraj. Dečak je rođen sa 1.370 grama, a devojčica sa 1.500. Mihailu su lekari davali 1 odsto šanse da preživi, a Milici trideset.

Ipak, oni su već prvog dana pokazali da predaje nema i da od najvažnije borbe neće odustati. Moždano krvarenje četvrtog stepena, hidrocefalus, infekcije... samo su neke od dijagnoza u tom trenutku. Maleni Mihailo išao je od bolnice do bolnice, sa nepunih godinu dana. Stanje se konstantno pogoršavalo, dečak je izgubio prstić na desnoj nozi, pola drugog, dve jagodice na dva prstića leve ruke, a onda su usledili još veći prblemi.

Posle nekoliko operacija glave i mozga, krvarenja na mozgu, hidrocefalusa, epilepsije, problema s plućima, očima, operacije tromba na srcu, posle svakodnevne borbe za život, Mihailo je došao svojoj kući.

Iako ni lekari nisu verovali u njega,ovaj mališa je hrabro izgurao sve! Posle jedanaest dugih meseci, Mihailo je prebačen na Tiršovu, da bi nakon mesec dana bio pušten kući. Tada kreću novi problemi. Terapija nije delovala, pojavili su se konstantni napadi, više od 50 dnevno, ali Ivana i njen suprug nisu odustali.

Iako je postigao veliki napredak, Mihailo još uvek ne može u potpunosti samostalno da drži glavicu, da sedi, da hoda, govori, zaostaje u psihomotornom razvoju i u potpunosti je zavistan od tuđe pomoći.

Malenoj Milici takođe je konstatovano mnoštvo dijagnoza. Usled veoma teškog porođaja i borbe za život od prvog dana, pretrpela je mnogo muka što je prouzrokovalo niz komplikacija koje su ostavile posledice i krvarenje na mozgu. Njen najveći problem je što još uvek ne hoda samostalno, ne sedi stabilno, kasni u razvoju i to joj u mnogome otežava da se uključi u normalan socijalni život.

Ivana Lukić, Micina i Mihailova majka, u razgovoru za Espreso.co.rs rekla je da je svaki dan nova borba, ali da odustajanja nema.

- Lekari su rekli da Mihailo neće preživeti. Ipak, on se izborio. Godinu dana je bio u bolnici, ali ja sam još tad presekla. Rekli smo sebi, radićemo šta god, samo da je on živ. Dalje se borimo zajedno. On već četiri godine, ne spava noću, preko dana ima vežbice, oboje su stalno na rukama, jer nisu stabilni da sami stoje - objašnjava Ivana i dodaje:

- Borimo se da budemo pozitivni, da se ne vraćamo u prošlost, već da gledamo napred i učinimo sve da Milici i Mihailu bude bolje. Milica je u junu operisana u Rusiji. Ona je napredovala što se tiče motorike, spustila je stopala skroz, počela je i da se podiže uz razboj, pošto joj je tata napravio razboj, a kod Mihaila radimo na ispravljanju grudnog koša. Ne smemo da ih ostavimo ni na sekund same. Svaka pomoć nam znači i hvala svim dobrim ljudima koji nam pomažu - završava naša sagovrnica.

Ivana objašnjava da je ovo veliki napredak, ali da borba traje neprestano.

Kako bi Milici i Mihailu bilo bolje potrebni su im fizikalni i neurostimulativni tretmani, tretmani matičnim ćelijama u Beču, rehabilitacije u banjama, masaže, radna terapija, nabavka ortopedskih pomagala, logoped, defektolog, redovni MR i skeneri, nabavka vitamina i suplemenata za jačanje imuniteta, neurološki tretmani, neurohirurške operacije, pregledi i potrebne operacije očiju.

foto: Budi human

Svi ovi tretmani iziskuju jako puno novca, a roditelji ova dva anđela nisu u mogućnisti da sami obezbede finasijska sredstva. Ovim putem, naš portal poziva sve dobre i humane ljude da pomognu, kako bi mališani imali koliko toliko normalno detinjstvo i bolje sutra!

Milici i Mihailu možete pomoći putem SMS-a, tako što ćete upisati broj 142 i poslati na 3030. Takođe, malim borcima možete da pomognete i uplatom na dinarski ili devizni račun, kao i platnom karticom na linku e-doniraj koji možete naći na sajtu budihuman.rs.

Ovo dvoje mališana bi trebali da budu pokretačka snaga svima. Mihailo i Milica su pokazali da su čuda ipak moguća, ako zaista želiš i veruješ! Pomozimo im da imaju detinjstvo kakvo zaslužuju!

BONUS VIDEO: Emisija Kratki espreso


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.