SVOJIM TELIMA SU BRANILI REKU: Meštani Rakite su se još jednom suprotstavili POLICIJI i USPELI! (VIDEO)
Građani su pripadnicima MUP jasno stavili do znanja da neće odustati, te da pored njih niko neće proći, Foto: Printscreen / Facebook / Nensi Radojkovic

bojno polje

SVOJIM TELIMA SU BRANILI REKU: Meštani Rakite su se još jednom suprotstavili POLICIJI i USPELI! (VIDEO)

Privatni investotor uz sve potrebne dozvole opštine Babušnica za potrebe svoje hidrocentrale koja se nalazi u drugom selu Zvonce, sprovodi planinsku reku iz sela Rakita, dok meštani strahuju da će zbog toga ostati i bez reke i bez jedinog puta

Objavljeno:

Meštani sela Rakita još jednom su pokazali da će njihovo selo i narednih dana biti epicentar ekološkog bunta u Srbiji. Poruka koju su poslali u više navrata odnosi se na investitora, a kako navode, od borbe protiv građenja male hidroelektrane i "guranja reke u cev" neće odustati.

Rakita je poslednjih meseci postala sinonim za sveopštu borbu za očuvanje reka i prirode.

Meštani su se sukobljavali sa policijom, investitorom, njegovim privatnim obezbeđenjem, a pronađena je čak i bomba kod kuće u kojoj su smešteni izvođači radova. Gradilište MHE postalo je nešto nalik bojnom polju. S jedne strane tu je investitor koji insistira na gradnji, dok su s druge strane meštani, koji na sve načine pokušavaju da spreče nastavak radova.

Najpre su stanovnici ovog sela vratili u svoje korito reku koju je investitor pregradio, a sada su zajedno sprečili da mešalica izruči beton za betoniranje vodozahvata.

Naime, kako je objavljeno na društvenim mrežama, nekolicina meštana sela Rakita, okupili su se na gradilišu MHE i pokazali da se neće pomeriti i dozvoliti nastavak radova ni po cenu hapšenja. Suprotstavili su se policiji i nisu se pomerili sve dok kamion nije otišao neobavljenog posla.

Građani su pripadnicima MUP jasno stavili do znanja da neće odustati, te da pored njih niko neće proći.

Pogledajte video:

Oni su na ovaj način još jednom pokazali da neće odustati od borbe za očuvanje svoje reke. Kako se navodi na društvenim mrežama, u selu je i dalje prisutan veliki broj policajaca, ali je situacija mirna.

Podsetimo, privatni investotor uz sve potrebne dozvole opštine Babušnica za potrebe svoje hidrocentrale koja se nalazi u drugom selu Zvonce sprovodi planinsku reku iz sela Rakita, dok meštani strahuju da će zbog toga ostati i bez reke i bez jedinog puta.

U odbrani male planinske reke, meštanima pomažu i aktivisti "Odbranimo reke Stare planine" koji svakodnevno dolaze u selo da im pruže podršku.

BONUS VIDEO: Emisija Kratki espreso

(M. Božinović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.