Krše zakon, izrabljuju radnike, a inspekcija se pravi luda! Svi otvorili prodavnice na neradan dan (FOTO)

Alo, praznik je!

Krše zakon, izrabljuju radnike, a inspekcija se pravi luda! Svi otvorili prodavnice na neradan dan (FOTO)

- Radila sam na Dan državnosti i prošle i ove godine. Poslodavac je obećao duplu isplatu novca za taj dan, ali ja od toga ništa nisam videla * Iako rad na državni praznik nije dozvoljen u Srbiji ovih dana mnogi rade
Objavljeno:

Bez obzira na to da li je u pitanju Božić, Prvi maj, Dan državnosti, ili neki drugi praznik koji je po zakonu neradan dan, ovdašnji poslodavci i menadžeri očigledno tome ne pridaju mnogo pažnje, niti se zakon poštuje. Pljačkaju vas u prodavnici! Trgovci zaokruživanjem cena zarade 90 miliona godišnje! Tako je veliki broj supermarketa, prodavnica, pekara, butika, menjačnica, frizerskih salona, apoteka radio na oba dana praznika. Po članu 114. Zakona o radu, utvrđeno je da zaposleni ima pravo na uvećanu zaradu za rad na dan praznika najmanje 110% od osnovice.

Sandra Mijatov koja radi u privatnoj firmi koja se bavi telefonskom prodajom kaže da je prošle godine, ali i ove, radila 15. februara, ali da joj zarada nije isplaćena. - Radila sam na Dan državnosti i prošle i ove godine. Poslodavac je obećao duplu isplatu novca za taj dan, ali ja od toga ništa nisam videla. Prijavljena sam preko studentske zadruge, radim već tri godine, i ovo se ne dešava prvi put. Ja sam se njemu žalila na šta mi je on rekao da ćutim i radim, da je situacija u firmi teška i da nema dovoljno novca. Rekla sam da ću se žaliti nadležnima na šta je dodao da odmah mogu da pokupim stvari i odem iz firme. Ne vidim izlaz iz ove situacije, pa i dalje radim u toj firmi, kaže Sandra.
Ukoliko zaposleni radi na dan praznika koji je pao na dan njegovog nedeljnog odmora, pored toga ima pravo i na uvećanje zarade za prekovremeni rad za sve sate rada tokom tog dana. Nadzor nad primenom ovog člana vrši Inspekcija rada, koja u slučaju da poslodavac ne isplati uvećanu zaradu zaposlenom, a koji je radio na dan državnog praznika, može da ga kazni novčanom kaznom za prekršaj od 600.000 do 1.500.000 dinara. Srbi navalite: Nemci traže radnike, plata 2.500 evra! Iz straha da bi mogli da izgube radno mesto, zaposleni se ne bune. - Živimo u Srbiji u kojoj je bilo kakav posao postao privilegija. Ako je pri tome zarada redovna, pitanja sindikata, kolika je, može li se od nje živeti životom dostojnim čoveka, koje je radno vreme i slično nailaze na osudu, jer negativno utiču na privlačenje stranih investitora. Ide se na stalno smanjenje prava radnika, nastoji se da se izbegne socijalni dijalog i kolektivni ugovori u cilju pregovora jedan na jedan pri zaključivanju ugovora o radu gde je radnik u očajnom položaju zbog velike ponude radne snage, a male ponude radnih mesta, kaže predsednik Saveza samostalnih sindikata Grada Novog Sada Vladimir Gvozdenović.
Dragana Pamučina, koja već šest godina živi u Nemačkoj, kaže da je nezamislivo da se tamo radi na državni praznik. Ona je poslednji put u Srbiji bila tokom novogodišnjih i božićnih praznika, konstatujući kako je ono što vidi "radikalni kapitalizam". - Pekara i prodavnica u blizini zgrade mojih roditelja na Novom naselju radile su uredno 7. januara. Pekara do 14 časova, a radnja sve vreme. I to je samo delić onog što sam videla pošto mi nije padalo na pamet da idem po gradu u potrazi za bilo čim na dan Božića. Kakvo je to izrabljivanje radnika, za malo zarade. A i pitanje je da li išta zarade, kada je praznik i svi su kod kuće. Takvo nešto je nemoguće na Zapadu. Jednostavno, da otvoriš radnju na Božić ljudi bi mislili ili da si lud ili dovoljno bezobrazan da maltretiraš zaposlene. A i prijavili bi te inspekciji svakako, kaže Dragana.
Ona dodaje da se vrlo dobro zna koje delatnosti i preduzeća moraju da imaju dežurstva i imaju potrebu za poslom i tokom praznika, ali to svakako nisu pekare, prodavnice, itd. Inspektor rada Zoran Fimić navodi da postoji kršenje zakona ako radnik ne bude obavešten ili se ne donese odluka o rasporedu rada na praznik, ali i da radnike koji nisu prijavljeni ne štiti nijedan zakon. - Ukoliko radnik pristane da radi "na crno" mora biti svestan da ga ne štiti nijedan sistem. Ukoliko prijavi Inspekciji rada da radi "na crno", mi odlazimo na teren i nalažemo poslodavcu da sa radnikom zaključi ugovor na neodređeno vreme i odmah pišemo prijavu poslodavcu, a obaveštavamo i Poresku inspekciju o radu "na crno", rekao je Fimić. On dodaje da je veliki problem radnika u privatnim firmama i gubitak posla ukoliko ne prihvate uslove rada, ali da Inspekcija za to nije nadležna i da je to teško dokazivo. (Espreso.co.rs / 021.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.