NA KOSOVU ZABRANILI I SRPSKU ŠTAMPU! Udruženja novinara: Priština krši pravo građana na informisanje
Priština krši pravo građana na informisanje, Foto: BETA / ARMENIJA ZAJMI BESEVIC

sve zbog carine

NA KOSOVU ZABRANILI I SRPSKU ŠTAMPU! Udruženja novinara: Priština krši pravo građana na informisanje

Radi se o flagrantnom kršenju prava građana na informisanje i distribucija informacija mora biti oslobođena svih ograničenja ekonomske ili političke prirode

Objavljeno:

Udruženje novinara Srbije (UNS) i Društvo novinara Kosova i Metohije (DNKiM) najoštrije su osudili odluku Prištine o uvođenju takse od 100% na proizvode iz centralne Srbije zbog čega srpski štampani mediji danas nisu stigli do čitalaca na Kosovu i Metohiji, saopštio je UNS.

Kako se u saopštenju ističe, radi se o flagrantnom kršenju prava građana na informisanje i distribucija informacija mora biti oslobođena svih ograničenja ekonomske ili političke prirode. UNS i DNKiM zato pozivaju Prištinu da bez odlaganja obezbedi slobodnu distribuciju srpske štampe", navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, ovakvo nametanje prepreka distribuciji ozbiljno ugrožava pravo srpskog naroda na informisanje na maternjem jeziku, naročito imajući u vidu činjenicu da se nijedan dnevni ili nedeljni list na srpskom jeziku ne štampa na KiM. UNS-u je, navodi se, Zvezdan Mihajlovic iz firme KiM Beokolp koja distribuira srpsku štampu na KiM potvrdio da su jutros na Jarinju normalno prešli srpsku stranu, ali da im je na kosovskoj traženo da plate 100% uvećanu taksu.

"Nismo bili u mogucnosti da platimo duplu taksu i vratili smo svu štampu nazad. U Beokolpu činimo sve da ponovo uspostavimo distribuciju, znamo koliko je štampa važna, pa makar i bili u nekim malim gubicima", kazao je Mihajlović.

UNS i DNKiM će, dodaje se u saopštenju, o ovoj situaciji obavestiti Međunarodnu i Evropsku federaciju novinara.

Bonus video

Emisija Kratki espreso!

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.