POSKUPLJUJE PRETPLATA ZA RTS! Poznato je koliko bismo mogli da plaćamo javni servis od sledeće godine!
Bujošević je rekao da je model finansiranja pretplatom kroz račun za struju koji je usvojen krajem 2015. godine pokazao dobrim, Foto: Dado Đilas, Zorana Jevtić

sitnica!

POSKUPLJUJE PRETPLATA ZA RTS! Poznato je koliko bismo mogli da plaćamo javni servis od sledeće godine!

Program javnih servisa je ključan za nacionalni identitet i očuvanje kulture jednog naroda

Objavljeno:

Pretplata za RTS mogla bi da se poveća od sledeće godine, ali će i dalje iznositi manje od dva evra, rekao je danas generalni direktor RTS Dragan Bujošević.

On je na okruglom stolu ''Javni medijski servis u Srbiji - finansiranje, upravljanje i regulacija" rekao da se model finansiranja pretplatom kroz račun za struju koji je usvojen krajem 2015. godine pokazao dobrim, te da će biti nastavljen i sledeće godine.

- Taj model ističe 31. decembra i mislim da će biti nastavljen. Dve godine RTS dobija isti iznos od države, možda se pretplata malo poveća, ali biće ispod dva evra, dok je, podsećam, u Hrvatskoj 11 evra, a u Sloveniji 12 - rekao je Bujošević.

On je naveo da je budžet RTS za ovu godinu bio 90 miliona dinara, ali da su izvori finansiranja bili promenljivi i nestabilni pre uvođena pretplate kroz račun.

- U jednom trenutku je 28 odsto građana plaćalo pretplatu i zato je vlada morala da daje dopunska sredstva, to je bilo na kašičicu i dovoljno da se isplate plate. Do 2015. godine je bilo tako, ja kada sam došao RTS je bio prezadužen i drago mi je da smo sada dobili stabilno finansiranje i možemo da planiramo šta ćemo sa novcem - rekao je on.

Dodaje, da i dalje nije rešena situacija gde se kablovski kanali zarađuju na programu RTS-a bez nadoknade, te da se radi na obnovi i sprovođenju ideje da kablovski operateri "daju neki novac RTS-u".

On je naveo da je ključni faktor za nezavisnost javnog servisa nivo političke kulture jednog društva, ali ističe da se sa problemima finansiranja i politizacije susreće većina javnih servisa u svetu.

Državni sekretar zadužen za medije u ministarstvu kulture Aleksandar Gajović rekao je da je predlog tog ministarstva da se nastavi sa budžetskim finansiranjem RTS i u naredne dve godine.

On je naveo da je važno obezbediti nezavisnost servisa i stabilan i predvidiv izvor finansiranja.

Šef Misije OEBS-a u Srbiji Andrea Oricio rekao je da će ideje razmenjene tokom okruglog stola biti sadržane u medijskoj strategiji na kojoj se radi, a koja će se odnositi na narednih pet godina.

Kako je rekao, u medijskoj strategiji biće sadržane preporuke o poboljšanju rada oba javna servisa, RTS i RTV.

- Medijska strategija je samo sredstvo za postizanje sveukupnog cilja, a to je izgradnja medijskog okruženja koje je zdravije. Javni servisi u svakom društvu su osnova medijskog pluralizma i oni obaveštavaju blagovremeno i istinito za sve, uključujući i nacionalne manjine - istakao je Oricio.

Program javnih servisa je ključan za nacionalni identitet i očuvanje kulture jednog naroda, dodaje on, i podvlači nezavisnost javnih servisa uz koju oni jedino mogu obavljati sve navedene funnkciJE.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.