PREKO PREPONA DO PLUĆA DIREKTNO UBIJAJU TUMOR! Nova metoda u Srbiji LEČI RAK, pacijent na nogama već posle 2 sata
Dr Jovan Matijašević, upravnik Klinike za urgentnu pulmologiju Instituta, kaže da je nova metoda kompleksna, ali nudi drastično duže preživljavanje obolelih, Foto: Zorana Jevtić

ovakve intervencije su se do sada izvodile samo u nemačkoj

PREKO PREPONA DO PLUĆA DIREKTNO UBIJAJU TUMOR! Nova metoda u Srbiji LEČI RAK, pacijent na nogama već posle 2 sata

Našim lekarima u edukaciji pomagale kolege iz Nemačke, a Institut je sada u mogućnosti da uradi 30 ovakvih intervencija mesečno

Objavljeno:

Subotičanin J. B. (58) prva je osoba u Srbiji kojoj je citostatik ubačen direktno u pet centimetara veliki tumor u plućima.

Jedinstvena intervencija obavljena je uspešno na Institutu za plućne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici, a pacijent se oseća dobro.

Ovakve intervencije rade se jedino na zapadu Evrope, pre svega u Nemačkoj, skandinavskim zemljama i u Italiji, a naš Institut jedina je ustanova u regionu koja je primenjuje za lečenje tumora na plućima.

Docent dr Jovan Matijašević, upravnik Klinike za urgentnu pulmologiju Instituta, kaže da je nova metoda kompleksna, ali nudi drastično duže preživljavanje obolelih.

Kateterom dužine 110 centimetara ulazi se u telo od prepona kroz donju šuplju venu, prolazi kroz desnu prekomoru i komoru srca, potom se ulazi u levo plućno krilo do grane arterije koja ishranjuje tumor.

Tada pozicioniramo mikrokateter i aplikujemo citostatik, zatim postavljamo i embolizacioni materijal koji zapušava arteriju, te sprečava da citostatik ode u cirkulaciju. On se posle resorbuje. Zahvat je trajao oko sat i po i radi se samo sa lokalnom anestezijom. Pacijent je već nakon dva sata mogao da prošeta napolje, a nakon dva dana pušten je kući i pratimo njegovo stanje - kaže Matijašević.

Tako se toksični citostatici ne šire po telu, nema ni negativnih efekata, poput povraćanja, gubljenja kose i menjanja boje kože. Kada se citostatik ovako daje, doza može da bude i do 20 puta veća nego u sistemskoj hemioterapiji. Ova metoda radi se jednom ili više puta, a može da se kombinuje i sa drugim oblicima lečenja.

Institut je sada u mogućnosti da uradi 30 ovakvih intervencija mesečno, što je oko pet pacijenata.

- Bili smo na edukaciji u Bonu, gde se radi najviše ovih intervencija u Evropi. Na našoj edukaciji je prisustvovao dr Jurgen Ebert, onkolog iz Berlina, koji je osmislio ovu metodu na jetri. Pre toga je održao i predavanje - kaže dr Matijašević.

On ističe da je timski rad osnova svega, veliki doprinos dala je dr Slobodanka Pena Karan, radiolog, kao i dr Srđan Gavrilović, Zoran Elez, viši radiološki tehničar, te Maja Stanojević i Dejan Stanković, medicinski tehničari.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.