K*ČKO, POLJUBI KAŠIKARU! Mora li MUŠKA LJUBOMORA da vodi u MASAKR i KRVOPROLIĆE?
Zaštite svog partnera od samog sebe, Foto: Stock

nasilje nad ženama

K*ČKO, POLJUBI KAŠIKARU! Mora li MUŠKA LJUBOMORA da vodi u MASAKR i KRVOPROLIĆE?

Nemojte da radite stvari "koje vam se mogu". To rade slabići. Pokažite svoju snagu i hrabrost tako što ćete zaštiti slabije od sebe, jer je za to potrebno daleko više odvažnosti

Objavljeno:
Dejan Katalina

Svake godine na današnji dan se u Srbiji i svetu obeležava Međunarodni dan eliminacije nasilja nad ženama. Mnoge organizacije i pojedinci danas žele da skrenu pažnju da nasilje nad ženama predstavlja kršenje osnovnih ljudskih prava i da je prevencija moguća .

Prema podacima iz 2015. godine, koji se nisu bitnije promenili za ove tri godine (barem ne u pozitivnom pravcu), svaka treća žena u svetu bila je deo seksualnog ili fizičkog nasilja, čiji je najčešći akter bio upravo intimni partner. Prema podacima UN-a, 4,5 miliona ljudi su žrtve seksualne eskploatiacije, od čega su 98 odsto žene i devojke. U svetu danas živi 700 miliona žena koje su se udale u detinjstvu, od kojih su 250 miliona to učinile pre petnaeste godine. Dečiji brakovi obično označavaju kraj devojčicinog obrazovanja i njenog prava na izbor, dok istraživanja pokazuju da su žene koje su se udale u detinjstvu u većem riziku od porodičnog nasilja od žena koje su se udale u kasnijim godinama.

Život u zajednici nije uvek med i mleko, ali svakako je vredan truda
Život u zajednici nije uvek med i mleko, ali svakako je vredan trudafoto: Shuterstock

Kao muškarac, kao suprug, kao otac ženskog deteta, ali i muškog, osećam obavezu da sa vama podelim neku vrstu uputstva kako se uzdržati od nasilja nad ženama. Ma koliko ovo, na prvi pogled, delovalo pomalo besmisleno i deplasirano, mislim da je svim muškarcima potrebno da se, s vremena na vreme, podsete šta zaista znači biti muškarac i kako da svoju muškost kanališu i usmeravaju u pozitivnijem pravcu.

- Muškarci su u današnjem svetu pod velikim pritiskom. I dalje imamo ulogu hranitelja porodice, pokušavamo da napredujemo u poslu, jurcamo na sve strane... Sve to dovodi do ozbiljnih frustracija zbog kojih se maltene svakog dana osećaš kao ekspres-lonac koji samo što ne eksplodira. Najmanje što ti treba jesu još i raznorazne ženine pridike kad se vratiš kući. Međutim, te pridike, kad trezvenije razmisliš, nisu nužno zlonamerne, već su refleksije zajedničkog života sa osobom koja zajedno sa tobom deli istu muku. Zato nauči da ne reaguješ impulsivno, odagnaj osećaj besa koji te nekad preplavljuje kad čuješ stvari koje ne želiš ili ti ne prijaju u određenom trenutku, pa pokušaj da iz toga izvučeš nešto korisno. Život u zajednici nije uvek med i mleko, ali svakako je vredan truda. Iz njega proističu mnoga ultimativna zadovoljstva koja oplemenjuju život. A da bi se do zadovoljstva došlo i da bi zajednica opstala, oba stuba te zajednice moraju imati čvrste temelje; ako je jedan klimav, sva je prilika da će doći do urušavanja.

- Muškarci koji podižu ruku na ženu najčešće su slabići. U realnom svetu, izvan svog doma, nemaju hrabrosti da se suprotstave onima jednakim sebi ili jačima od sebe. Koriste svoju snagu da bi dominirali nad fizički slabijima, što je zaista bedno. To podseća na situaciju kada školski siledžija iz osmog razreda maltretira četvrtake i uzima im pare za užinu, usput im lupajući šamare. Zašto to radi? Najjednostavniji odgovor je - zato što mu se može. Nemojte da radite stvari "koje vam se mogu". To rade slabići. Pokažite svoju snagu i hrabrost tako što ćete zaštiti slabije od sebe, jer je za to potrebno daleko više odvažnosti. I počnite to da radite najpre u svom domu. Zaštite svog partnera od samog sebe. To je preduslov da sutra istu stvar uradite na ulici za nekog koga ne poznajete a potrebna mu je vaša pomoć.

foto: giphy

- Borite se za svoj brak i svoju vezu, najlakše je dići ruke. U filmu "Izgubljeni u prevodu", Skarlet Johanson pita Bila Marija kako izgleda biti u braku i imati decu, a on joj, pomalo neodređeno i uz veliki uzdah, kaže: "Deca su super, a brak... Brak je težak". Ma koliko nam ovaj film bio simpatičan, zajedno sa likom kojeg tumači Mari, brak ne mora da bude težak ukoliko zaista želite da budete u njemu. Naravno da je lakše biti u braku ako si veći deo zajedničkog života u kafani sa drugarima ili flertuješ sa drugim ženama pod izgovorom da tvoja žena nema vremena za tebe pošto je previše okupirana decom i sobom. Ako realno sagledaš stvari, shvatićeš da ti zapravo ne dobijaš dovoljno pažnje zato što stalno bežiš od svoje životne partnerke i vašeg zajedničkog života. Najlakše je dići sidro kad dođu problemi i izlaz potražiti na drugoj strani pravdajući to patetičnim samosažaljevanjem. Najlakše je prevariti, a onda krivca pronaći u partneru. Ako ste pravi, onda ćete se boriti za svoj brak i svoju vezu. Ostaćete uz svog partnera i u trenucima kad deluje kako vam se život raspada i kako ništa više nema smisla... Jer, svet je ionako prepun kukavica i prevaranata, a verujem da vi želite da budete drugačiji, da ne budete stereotip. Uostalom, varajući svoju ženu, varate i samog sebe, te ulazite u začarani lavirint psihološkog nasilja iz kojeg je kasnije maltene nemoguće izaći prateći lažne tragove kojima ste u njega ušli.

- Statistički gledano, najčešći razlog za nasilje u braku i porodici jeste - ljubomora. Teški zločini i ubistva koji su se u poslednje vreme desili kod nas bili su inspirisani upravo ljubomorom. U podgrevanju ove zloćudne emocije mnogo nam pomažu moderna sokoćala - mobilni telefoni, društvene mreže, internet... Od toga više ne možemo pobeći. Međutim, da li je ljubomora uvek opravdana? Možda smo videli ono što smo pretpostavljali da ćemo videti a ne ono što je istina? Kako god, ljubomora, u normalnim dozama, ponekad je dokaz da je ljudima stalo i zato niko od nas nije operisan od nje. Ali, opsesivna ljubomora je razarajuća - u svakom smislu. Jednom kada je pustite iz kaveza, ta zver uništava sve pred sobom, uključujući i svog gospodara. Zato pokušajte da verujete svom partneru čak i kad vam se čini da baš ne govori pravu istinu, jer svako ima pravo da nešto zadrži za sebe. Nisu uvek u pitanju mutne radnje i stvari protiv vas. Verujte njenim poljupcima i zagrljajima, a zaboravite na "sumnjive" poruke i lajkove na Fejsbuku. Uostalom, pođite i od sebe. Šta je sa vašim porukama, šta je sa vašim Fejsbukom i lajkovima na njemu? Ma, to nije ništa ozbiljno, kažete. Zašto mislite da kod nje jeste? I čime bi krenuli da isterujete istinu - kalašnjikovom, pištoljem, nožem, bombom? Hajde, braćo, dozovite se pameti! Ako vam stvarno radi nešto iza leđa, onda se postarajte da joj vidite leđa i to zauvek, jer vas u tom slučaju ni ne zaslužuje. Dok se to ne desi, ne tripujte se, uživajte u tome što je imate u svom životu i potrudite se da joj stalno to dajete do znanja. Višestruko će vam se isplatiti. Ljubav koja završava u bolnicama ili na groblju više nije ljubav nego - crna hronika!

foto: gif

- I na kraju, dragi moji saplemenici, još samo jedna stvar. "Ona" stvar. Jedna tviterašica je skoro postavila sledeći, prilično eksplicitan, status: "Frajeri s velikim k*rcem imaju zaštitini oreol oko sebe koji ih brani od opterećivanja glupostima, razvijanja banalnih ekscentrizama i ljubomore". Za sve koji smatraju da je ovo tačno ili bi moglo biti tačno jedna ispravka - trebalo bi da stoji "frajeri sa velikim srcem" i onda bi sve ostalo bilo istina. Potrudite se da imate veliko srce, za ženu koju volite i sve žene koje u životu srećete, i nećete imati potrebu da se opterećujete sadržajem u svojim gaćama i budete frustrirani zbog toga.

BONUS VIDEO:

Marija Radojković: Zavolite i prihvatite svaki svoj nedostatak

(Espreso.co.rs/Dejan Katalina)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.