OVE PLAVE OČI ŠIRE TUGU I BOLNU ISTINU! Uskoro u Srbiji neće biti dece da proslave DAN DETETA
Upalakano dete..., Foto: Pixabay

ALARMANTNO

OVE PLAVE OČI ŠIRE TUGU I BOLNU ISTINU! Uskoro u Srbiji neće biti dece da proslave DAN DETETA

Pod hitno nešto mora da se učini...

Objavljeno:

Svetski dan deteta obeležen je juče, ali prema zvaničnim podacima uskoro u Srbiji neće biti dece da obeleže taj dan!

"Mladi do 17 godina čine samo 17 odsto stanovništva u odnosu na opštu populaciju u Srbiji", izjavila je ministarka bez portfelja zadužena za demografski razvoj i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović i dodala da oni koji imaju preko 65 godina čine više od 20 odsto populacije.

„To je apsolutno nedovoljno da se održimo ovde u Srbiji“, rekla je Đukić Dejanović na obeležavanju Svetskog dana deteta u Skupštini Srbije.

Ona je podsetila da je 1954. godine Generalna skupština Ujedinjenih nacija 20. novembar proglasila Danom deteta kada se svake godine ponovo podseća na važnost da se svakom detetu obezbedi, između ostalog, bezbrižnost i obrazovanje.

„I agenda 2030 UN kaže da svako dete treba da bude uključeno u sistem obrazovanja koji će biti i obavezan i besplatan u predškolskom, osnovnom i srednješkolskom uzrastu“, rekla je Đukić Dejanović.

Navodeći da Srbija neretko konstatuje da nema dovoljno dece, Đukić Dejanović je istakla da su zbog toga pronalitetne mere izuzetno važne i prioritetne.

Naglasila je i da je jako važno da dete bude zaštićeno i da njegov interes bude prioritet i u skladu sa tim pozvala pojedince, akademsku zajednicu i sve činioce da se pridruže i pomognu da zakoni koji se donose, a tiču se zaštite prava deteta, budu što bolji.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.