UMRO GAGI PALJAČ: Bio je maskota grada Leskovca - SVI SU GA SMATRALI SVOJIM, A BIO JE NAPUŠTEN OD SVIH
Dane je često provodio u strogom centru grada, Foto: Jugmedia

poslednje zbogom

UMRO GAGI PALJAČ: Bio je maskota grada Leskovca - SVI SU GA SMATRALI SVOJIM, A BIO JE NAPUŠTEN OD SVIH

Dane je često provodio u strogom centru grada

Objavljeno:

Dragan Halimović, koga su svi Leskovčani znali pod nadimkom Gagi Paljač i prisvajali ga kao gradsku maskotu, slikali se sa njim i snimali klipove koje su postavljali na društvene mreže, preminuo je juče u Urgentnom centru Opšte bolnice Leskovac u pedesetčetvrtoj godini života.

Gagija, koji je živeo maltene kao beskućnik i bio osoba sa mentalnim invaliditetom, Leskovčani su decenijama unazad prihvatali kao druga, prijatelja, člana porodice. Dane je često provodio u strogom centru grada u neposrednom razgovoru i šalama sa svojim sugrađanima koji su ga zbog toga i prozvali gradskom maskotom.

Istinita i tužna priča ovog čoveka je da je i pored tolike „ljubavi“ svojih sugrađana zapravo bio napušten od svih, lutao gradskim ulicama, često i celog dana bez parčeta hleba.

Još pre dve godine kada smo radili serijal priča o beskućnicim u Leskovcu, direktor Centra za socijalni rad Boban Ilić je priznao da su skitnice sve veći problem celog socijalnog sistema u Srbiji i da, nažalost, na lokalu ne postoje ustanove za prihvat takvih lica.

„Kao država se nalazimo u procesu deinstitucionalizacije takvih lica, a sa druge strane, sistem nije lokalnim samoupravama obezbedio mogućnost i načine da zbrine takva lica i da im pruži adekvatnu pomoć. Zbog toga, imaćemo sve veći broj lutalica na ulicama„, upozorio je u decembru 2016. godine Ilić.

(Espreso.co.rs / Jugmedia)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.